Reklama

Reklama

Nedodržený slib

Trailer
Drama / Válečný / Sportovní / Životopisný
Slovensko / Česko / USA, 2009, 129 min

Scénář:

Jan Novák

Kamera:

Ján Ďuriš

Hrají:

Samuel Spišák, Peter Oszlík, Ondřej Vetchý, Ina Gogálová, Ľubomír Bukový, Norman Šáro, Daniel Fischer, Dávid Hartl, Jakub Spišák, Zuzana Porubjaková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Drama skutečného osudu slovenského Žida Martina Friedmanna za druhé světové války. Talentovaný fotbalista z rozvětvené rodiny si zpočátku neuvědomuje blížící se nacistické nebezpečí a dobrovolně se vydává do pracovního tábora v Seredi, kde mu kamarád Fred zařídil místo ve fotbalovém týmu. Další cesta zavede Martina také do plicního sanatoria, do kláštera i k partyzánům, své židovství na mnoha z těchto míst musí zapírat. Snímek předkládá příběh mladého muže, který unikl smrti ne díky svému hrdinství, ale díky štěstí a fotbalovému talentu. Epizodická struktura filmu zachycuje všechny významné mezníky Martinova válečného období a soustředí se zejména na základní linii jeho touhy po přežití. (MFF KV) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Na československou filmovou produkci mistrovsky natočené dílo, které na mě působilo jako by to točili naši o něco lépe finančně zajištění přátelé na druhé straně Atlantiku. Většina českých kameramanů a zvukařů by se tady mohla učit, jak může film také vypadat, protože jestli je tohle nový nástup slovenské kinematografie, tak nad námi naši slovenští bratři získávají náskok asi jako při zavedení eura. Uvažovala jsem nad maximálním hodnocením, slovy své drahé sestřičky jsem prostě taky "ten magor, kterýmu když řeknou, že to natočili podle skutečný události, tak bulí od začátku". Ale nenechám se pro tentokrát zmanipulovat a za slabší partyzánskou polovinu tomu hodím "jen" 4*. I tak ale nadšeně tleskám a těším se, s jakým dalším filmem našich východním sousedů se v kině setkám. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Napriek téme založenej na "skutočnom príbehu" film obsahuje toľko historických nepresností a tendenčností, že je opäť jasné, ako sa dramaturgia s tou skutočnosťou pohrala. Hoci na naše pomery ide o celkom vydarený film a to aj vďaka účasti zahraničných hercov. Veľkou chybou bolo ale nechať postavy hovoriť poľsky či rusky bez tituliek. Pretože ak si medzi sebou partizáni rozumeli tak ako divák rozumie im, potom nie je divu, že povstanie bolo tak rýchlo rozprášené. Hrdinskosť partizánov je ukázaná tak trápne, že v podstate za dve minúty vystrieľali pomaly celý pluk nemeckého vojska a im sa vlastne nič nestalo. Dejiny si to ale pamätajú inak. ()

Reklama

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Na Slovenské počiny, veľmi dobré. Dokonca mi tu ani tí naši prefláknutý herci nevadili, to už chce dole klobúk. Vynikajúci, silný, príbeh z druhej svetovej vojny, ktorý zachytáva dospievanie mladého židovského chlapca. Začiatok vojny, antisemitizmus, pracovné tábory, partizánov, Sovietov. No proste všetko to zverstvo čo sa dialo medzi rokmi 1838 a 1945. Hlavná postava mala neuveriteľné šťastie hádam v každej scénke. Dobové kostýmy, akcia, hudba, všetko bolo nad mieru obstojné. V snímke sa nachádza aj Hlinkova garda, ktorá mi až hrôzostrašne pripomínala, kebabovú armádu ktorá sa obšmieta okolo parlamentu a radi sa "na stráˇyujú"... Na Slovenské pomeri špica. ()

E=mc2 

všechny recenze uživatele

Plytké,Plytké, Plytké, Plytké, Plytké, Plytké, Plytkééé, taký je môj dojem z filmu. Zbytočný priestor pre partizánov, zbytočný veľa v kláštore, takéto veci v amerických filmov vidíme v skratke a paradoxne práve preto fungujú silnejšie. Prečo americký? Lebo myslím tak chcel vyzerať, alebo sa podobať tento film resp. vizuálna koncepcia tohto filmu. Český režisér o slovensku. Zvláštne.."Viete, je úplne jedno či ten Friedmann existoval alebo nie, ide o príbeh o dobrú historku. Ak má v sebe posolstvo a ponaučenie, koho by zaujímalo že sa to naozaj stalo? Stalo sa to, pretože sme to pri jej rozprávaní cítili a prežíval s hlavnou postavou." A prežívali? Ja teda nie. Je to priemerný film ktorý mohol byť skvelí, možno s iným režisérom a scenáristom. Kamera sa dala, aj strih..Silná téma, ktorej sa nepodarilo dostať sa až do diváka, tesne pred ním sa zastavila. Teda aspoň predo mnou.. Škoda že si napr. neprečítali poučky amerických filmárov o budovaní deja, napätí a emócií..Tvorcom patrí obrovské uznanie za spracovanie, a to je tak všetkOo. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Waw, tak to som naozaj nečakal. Dlho som sa tomuto filmu vyhýbal, lebo som mal pocit, že sa toho o holokauste točilo na môj vkus až príliš. Ale napokon som sa k tomu dostal (hoci až po rokoch) v rámci TV programu, a musím uznať, že strastiplná cesta Martina Friedmanna bola skutočne zaujímavá. Páčilo sa mi, akým štýlom bol tento film poňatý, keďže to pôsobilo veľmi realisticky. Martin bol dobrák, tak trochu naivný (občas viac ako len trochu), ale hlavne si nepripúšťal, že by mohol Židov strhnúť taký ťažký osud. Jeho putovanie po rôznych miestach prinieslo množstvo pohľadov na túto problematiku a Martin postupne precitol a dospel. Samo Spišák bol v tejto hereckej úlohe vynikajúci! Ale celkovo ma atmosféra tohto filmu bavila a pre mňa je to zatiaľ jeden z TOP filmov o židovskej otázke počas WW2. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (24)

  • Nedodržaný sľub sa stal Slovenským kandidátom na najprestížnejšie filmové ocenenie Oscar v kategórii "Najlepší cudzojazyčný film". (marek.stone)
  • Na žádost Martina Petráška byla ve filmu vzpomenuta i scéna, ve které si partyzánský vůdce nechává vytrhnout zdravý zub. (Devitka)
  • Samuelu Spišákovi bylo v době natáčení filmu 16 let. (Devitka)

Reklama

Reklama