Reklama

Reklama

Poslední neděle

  • Německo Ein russischer Sommer (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film, který vznikl podle stejnojmenné knižní předlohy Jaye Pariniho, zachycuje konec života Lva Nikolajeviče Tolstého (Christopher Plummer). Známý spisovatel se snaží vyrovnat se svým údělem bohatého a významného umělce, odporujícím jeho postoji života v chudobě, stejně tak jako se svými manželskými problémy. (j.o.j.o.)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Filmová adorace Tolstého i obžaloba toho, co se se správnými myšlenkami může stát ve špatných rukou...Film o dětinském idealismu, hloupé naivitě, ale také falešném puritánství a zištné sobeckosti...A jistá naivita a nepřehlédnutelně okázalý umělecký záměr se táhnou celým snímkem, který ale bohužel spíše prázdně memoruje a se mnou se zcela emočně minul...A na Tolstého romanopisce v tomto scénáři raději zapomeňte...McAvoy, Mirren a Plummer samozřejmě silným hereckým trojúhelníkem... ()

Radush 

všechny recenze uživatele

Tak na tenhle film jsem se dlouho těšila. Hlavním důvodem bylo slibné herecké obsazení - Christopher Plummer, Helen Mirren, James McAvoy.. Oproti tomu téma, řekněme si to narovinu, věnující se poslední fázi života L. Tolstého, moc lidí asi nenadchne. Možná proto nebyl film vpuštěn do české distribuce (jestli se pletu, tak se omlouvám :) Lákadlem asi také nebude to, že je film o ruském velikánovi v ruském protředí natočen v angličtině (tady se nabízí srovnání s propadákem Kněžna Libuše).. Ale teď popořádku: herci nezklamali. Christopher Plummer je svým výkonem neuvěřitelně přesvědčivý - a to jak podobou s Tolstým, tak i svým výkonem. Helen Mirren mě zde utvrdila v tom názoru, že je jednou z nejlepších hereček současnosti, ba i historie vůbec. A James McAvoy? Tenhle britský herec má v sobě ohromný potenciál a zde opět nezklamal :) Jak už jsem zmínila, konec života spisovatele, který je dosti oceňován, ale jehož dílo dokázal přečíst málokdo, nikoho asi nenadchne. Ale co vlastně o Tolstém obyčejný člověk ví?? Já můžu říct, že k rozšíření znalostí se film hodí. A angličtina? Na začátku to přijde asi každému divné, ale později už to nevnímáte. Podle mě se tím nic nepokazilo - narozdíl od zmiňované Libuše :D Film můžu doporučit i proto, že nám nabízí jiný pohled na Rusko - je to samozřejmě prostředí vyšších kruhů, ale nečejte tu stav "sto let za opicema". V každém filmu je ohromně důležitá hudba - ta je zde v symbióze s obrazem. Naprosto jsem se u The Last Station nadchla i pro kostýmy :) Možná film moc vychvaluji, ale píšu jen to, co si osobně myslím.. Film 100% splnil má očekávání. Proto si zkuste udělat čas, a na The Last Station se podívejte. Stojí to za to :) ()

Reklama

Freemind 

všechny recenze uživatele

Povinná četba pro fanoušky Tolstého, ale i literatury a historie obecně. Provedením je to standardní, životopisné drama, které neriskuje, sází na jistotu. O příčku výš to ale zvedají herecké výkony (u mě to zase vyhrál Giamatti - McAvoy, Plummer a Mirren jedou v těsném závěsu), film zachraňuje taky okouzlující hudba a kamera, od poloviny ale hlavně vykreslení bouřlivého vztahu spisovatele a jeho choti. Oproti běžným šablonám tady máme model pozdní fáze manželství, v kterém pod nánosy únavy a zahořklosti stále bobtná obětavost a mladické okouzlení. Místy je to trochu sentimentální, ale funguje to. Moc hezká práce. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ikona ruské literatury v trochu jiném světle, než jak ho možná známe z hodin literatury. Nevím do jaké míry jsou jeho poslední dny věrohodné, ale zcela jistě vím, že život s ním nebyla procházka růžovým sadem. Už jen vzhledem k jeho sňatku s ženou ze zcela jiného prostředí muselo nutně docházet k mnoha nedorozuměním a Levočkovy nevěry a potažmo tak trochu psychické týrání na své manželce určitě k ideálnímu manželství nepřispělo. Tím nechci negovat mnohdy zcela jistě nepatřičné chování jeho ženy, jak bylo patrné z The last station. Já byla osobně nesmírně nadšená z brilantních hereckých výkonů, kde zazářila hlavně Helen Mirren, to byl její mistrovský výkon za který dávám jednu hvězdu navíc. Jinak jsem čekala, že to bude mít přece jen trochu větší spád, protože místy to bylo docela nudné a možná kratší stopáž by tomu jen prospěla. Co mně tentokrát bylo proti srsti, tak to byl anglický jazyk, který mně k filmu o Tolstém vůbec nesednul. U jiných filmů jsem celkem v klidu (Anna Karenina), ale tady když Levoček říká své manželce "I love you" a ještě k tomu s následným kokrháním a kdákáním, tak to mě doslova odbouralo. Celkový dojem byl až na poslední třetinu trochu odtažitý, ale ten herecký koncert stál za to. ()

Benedygtus 

všechny recenze uživatele

Naprosto bezchybny film, ktery me velice zaujmul, jak tematem, tak pojetim a herci/hereckymi vykony. Libi se mi jak, pohled "sekty" na sebe samu je hrdy a prejici, nasledne prechazi do oci nekoho jineho, a ten to vidi jako absolutni blbost a silenstvi. Sam "zakladatel" s tim ma pramalo spolecneho a tudiz to je vlastne jedna velka utopie, a prestoze to vsichni vi, tvari se, jak to je vse dulezite a ono taky je, jde prece o majetek... ()

Galerie (64)

Zajímavosti (5)

  • Christopher Plummer si většinu děje a dialogů ve scéně v ložnici vymyslel sám. (Hal_Moore)
  • Když Sofya přijíždí k nemocnému manželovi, říká, že Lev spí s ďáblem (Chertkov). Chert v ruštině opravdu znamená ďábel. (Hal_Moore)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Zlodějina podle Coenů a oscarového Firtha

Zlodějina podle Coenů a oscarového Firtha

28.03.2011

A je tady další sázka na jistotu. Oscarová sestava v remaku klasiky ze 60. let, to nemůže selhat. Pokud jste viděli krimikomedii Gambit z roku 1966, tak víte, že byla o britském zloději (Michael… (více)

Reklama

Reklama