Reklama

Reklama

TACHO

  • Slovensko TACHO (více)
Trailer

Obsahy(1)

TACHO je černá komedie Mirjam Landy o úspěšném automobilovém závodníkovi a jeho osudovém životním závodu. Bez rallye si Alex nedovede svůj život představit a podřizuje jí vše. Po havárii, při níž se těžce zraní jeho spolujezdec, shání Alexův manažer zoufale náhradníka, protože termín nejdůležitějšího závodu sezóny se neúprosně blíží. Alex chce jet rallye za každou cenu, i přes výslovný zákaz svého lékaře. Závodí už patnáct let, ale nejvyšší stupínek mu vždycky o vlásek unikl. Po osudovém setkání s dívkou se překvapivě rozhodne, že životní závod s ním pojede jako spolujezdec právě ona, zcela nezkušená, ale k vítězství odhodlaná Lucie. Největší Alexův soupeř, Němec Weber, se už vidí jako vítěz. O vítězství sní i slovenský dobrodruh Jožo se svým novým spolujezdcem Julem, kterého zachránil ze spárů mafie. Angličtí závodníci Charlie a Dave také pilně trénují, ovšem na něco úplně jiného než na rallye... Bude mít dramatický závod vůbec vítěze? Vždyť život je přece o každém okamžiku… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (407)

Mertax 

všechny recenze uživatele

Tacho aneb film, která nenatankoval bezolovnatý scénář. *Spoilery* Landa hraje hlavní roli, složil hudbu, Landová to režíruje, produkuje a společně napsali scénář. Natočili trvalo necelý měsíc. Zkrátka takový rodinný podnik.../// Tacho je scenáristicky naprosto nezvládnuté. Motivace postav jsou nejasné, ba přímo nelogické či dokonce žádné. Řečeno tvrdě analyticky, ve filmu zcela absentuje kauzální řetězec. Např. když se Alex setká s Lucií (sympatická Lounová), která se zčistajasna rozhodne, že s ním pojede nebezpečný závod. Velmi jí totiž na tom cizím, nevrlém a nesympatickém plešounovi záleží. Za pár dní se jako spolujezdkyně naučí navádět řidiče, byť vypadá, že nemá řidičák ani na koloběžku, a Alexovi její neznalosti očividně vůbec nevadí.../// Amatérismus kameramana je do očí bijící a to doslova. Oči postav se nepřirozeně lesknou, kamera se odráží v brýlích… Pokud by to byl studentský počin, neměla bych větších protestů, ale tohle je film, který jde do regulérní kinodistribuce - a to dokonce ve 27 kopiích! Nasvícení scén je zkrátka katastrofické, o zvládnutí řemesla se tu nedá absolutně mluvit./// Landova snaha o herectví je zoufalá asi jako baletka bez nohy./// Tacho má postavu, která se klidně mohla stát kultovní. M. Havelka alias slovenský mafián Jožo, drsný bad-ass, má pár vtipných hlášek a hlavně charisma. Potenciál je však utopený či spíše několikrát přejetý v přehnaných vulgaritách a podivném vývoji postavy./// Dějové linky jsou téměř nesouvisející, Alexův pořád fuckující manažer je děsně předabovaný a u dvojice britských vykuků (snad jediní dobří herci filmu), kteří trénují výměnu auta na čas a my dobrou půl hodinu nevíme, o co jim jde (ta pointa!). Jejich scény jsou doprovázeny stále se opakující písničkou, která je ale tak dobrá, že mi to skoro nevadilo./// Dialogy jsou svou úmornou snahou být vtipnými tak nevtipné, že jsou ve výsledku trapně komické, ale já se tak aspoň několikrát zasmála. Rozhodně ne v místech, kde to bylo míněno:). I když má být film dle slov tvůrců brán do určité míry s nadsázkou, natočený tak není. O fungující černé komedii s tragickou zápletkou si mohou Landovi nechat zdát jako o trabantu předhánějícím lamborghini.../// Akci a adrenalin rallye se příliš nedaří převést na plátno, i když tu je pár slušných záběrů z kamery na autě. Vše je podpořeno dobrou energickou hudbou. Zásadní moment filmu (konec závodu), je totálně zpackaný. Rallye má tu nevýhodu, že každé auto jede samo, zapíše se čas a pak jede další. To příliš napínavých momentů nepřináší, což si asi tvůrci neuvědomili. Finále je dramatické, ale postavy jsou tak nevěrohodné a divné, že budete při srážce spíš fandit lanýžům než jim. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Landa to asi nemyslel špatně, ale opět se potvrdilo, že nejlíp mu jde přeci jen ta muzika. Scénář má až moc nepochopitelných kiksů, doteď jsem nepochopil angažování britských herců a po filmařské stránce se zde mísí amatéřina s českým průměrem. Landa zůstal někde na půl cesty mezi akčním dramatem a černou komedií/parodií, která však absolutně neumí dávkovat tolik potřebný humor. A zamrzí taky fakt, že tohle bylo nasazeno do kin a třeba Scottův "Unstoppable" se českým kinům vyhnul obloukem. Holt asi nejsem prototypem průměrného českého diváka. ()

Reklama

Sawyer815 

všechny recenze uživatele

Mirjam Landa asi nikdy nebude dobrá režisérka,Dan nikdy nebude oscarový herec,ale to je v tuhle chvíli úplně fuk. Oproti Kvasce značný posun a já se i příjemně bavil...jen tu britskou dvojku si mohli odpustit. Jo a každý kdo dal Odpad! z principu,by si k tomu měl z toho samého principu dát taky jednu facku...takhle se filmy nehodnotí. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Manželům Landovým budu fandit vždycky. A to už jen kvůli jejich zapálení a snaze. Scénář byl sice odfláknutý, ale nic jiného jsem taky nečekala. Kouzlo filmů 2LANDA se totiž skrývá jinde. Film by měl jistě o mnoho vyšší hodnocení, kdyby tu lidi neházeli odpady jen kvůli tomu, že Dan má holou hlavu. Pak ale nechápu, že se na tu holou hlavu dívají..Tacho je kvalitou o něco horší než Kvaska. Angličtina mi tu přišla úúúplně zbytečná. A film mohl být o dost "srdcovější", kdyby se šlo více do hloubky vztahu mezi Alexem a Luckou. Maximálně souhlasím s komentářem Enšpígla. Pro mě 3,5* ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Ze zdejších zajímavostí: ,, Na scénáři pracovali manželé Landovi společně a vznikl údajně za pouhých 5 dní." Ano, a o to právě jde. Hlavní zápletka je opravdu hodně, hodně mizerná. POZOR, SPOILER! Po prvních zhruba 20 minutách se ke mně naklonil kamarád a říká: ,,Co myslíš, vyhrajou nebo umřou?" A já na to: ,,To je jasný - vyhrajou a vzápětí umřou." Pořád jsem ale v duchu doufal, že tomu tak nebude, že takhle ohraně a trapně to dopadnout nemůže. No, viděli jste sami... KONEC SPOILERU! Ono není všechno špatně, třeba všemocný mafián Jožo (kdyby každé jeho druhé slovo nebylo ko**t) má náběh na to, aby se stal kultovní postavou. Píseň, která hraje k eskapádám dvou britských zlodějíčků (navíc dobře zahraných) je taky fajn. Ale na celovečerní film, je to prostě zoufale málo. Navíc vše dobré stokrát přebíjejí drsňácké hlášky Dana Landy ve stylu: Lounová: ,,Nezbývá ti moc času..." Landa: ,,To mě nesere. Ale víš co mě sere? Že jsem nikdy neporazil jednoho hajzla." ()

Galerie (34)

Zajímavosti (34)

  • Původním plánem bylo natočit thriller, jenže to si tvůrci rozmysleli a vznikla komedie. (virus10)
  • Daniel Landa se rallye věnoval i ve skutečnosti. Mediálně známá je jeho havárie při rychlostní zkoušce na Rallye Šumava v dubnu 2008. (movieband)
  • Přesná délka filmu je 142 839 framů. V kinech tedy film trvá přibližně 99 minut, na DVD a v televizi 95 minut. Rozdíl v délce způsobuje rychlost promítání, která je v kinech o jeden frame za vteřinu nižší. (HArna)

Reklama

Reklama