Reklama

Reklama

Miliony na dlažbách

všechny plakáty
Krátkometrážní / Dokumentární
Československo, 1938, 10 min

Režie:

Jiří Lehovec

Scénář:

Jiří Lehovec

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Karel Beníško (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Dokumentární film Jiřího Lehovce Miliony na dlažbách zachycuje počátky třídění a recyklace komunálního odpadu v Praze. Od sběru a svozu přes třídění až po spalování a výrobu cihel ze strusky. Komentář k filmu napsal básník Jaroslav Seifert. (Brněnská 16)

Recenze (5)

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokumentární film o recyklaci v Praze před druhou světovou válkou. Informační hodnota, stejně jako ucelenost komentáře je skvělá. Líbily se mi i historicky hodnotné záběry Prahy. ()

Reklama

Zajímavosti (3)

  • Můžeme vidět vozy Praga typu N se speciální KUKA nástavbou z roku 1931 na svoz odpadků. Název pochází od názvu firmy KUKA, která vyráběla první nástavby s rotačním způsobem stlačování. (sator)
  • Ve výstavbě lze spatřit známý luxusní bytový blok v Praze na Letné, lidově zvaný Molochov, funkcionalistických, šestipatrových, železobetonových obytných domů s keramickým obkladem dokončených v roce 1938. Za války jeho byty obývali též členové gestapa a také pracovníci Barrandovského německého PRAG FILMu. Architekty jsou Josef Havlíček a Otto Kohn. (sator)
  • Nákladní vůz svážející strusku je Škoda Sentinel, parní nákladní automobil vyráběný podle anglické licence „The Sentinel Waggon Works Ltd“. (sator)

Reklama

Reklama