Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Buenos Aires. Zlodejíček Johnny Farrell (Glenn Ford) sa osudnou náhodou zoznámi s Ballinom Mundsonom (George MacReady), prevádzkovateľom ilegálneho kasína a začína preňho pracovať. Jedného dňa si Ballin privedie novomanželku, speváčku Gildu (Rita Hayworth) a Johnnyho požiada, aby na ňu dohliadal. V Gilde Johnny spoznáva svoju bývalú milenku. Veci sa skomplikujú viac, než by ktokoľvek z nich očakával... (MIMIC)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (123)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Písnička "Put the blame on Mame, boys" v podání hlavní protagonistiky byla skutečně dobrá - také se dvakrát opakovala -, ale co víc! Zkrocení zlé ženy? Femme fatale? Podivné mafiánské korporace a praktiky? Život v dobovém kasinu? Další pokus o ovládnutí lidí a světa? Mnoho povyku pro nic? (Abychom dotazování skončili, jak jsem začali - Shakespearem!) ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Poněkud děravý děj s kartelem a patenty, matoucí vztahy tří hlavních postav, vtipně teatrální konverzace a taky výhrada k obsazení Forda do role playboye fackovače (nemá na to vzhled ani charisma). Tedy lehce zklamaný. Ale prostředí a atmosféra zabírá, Hayworth krade ten film pro sebe - kouzelná a ikonická po zásluze, viz. proč je skoro v každý noirový top… ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tak moja noirova jazda dalej uspesne pokracuje a tentokrat padla volba na najlepsi Film Rity Hayworth menom Gilda. Reziser Charles Vidor /Divka z Titulni strany, Sbohem Armado/ sa filmu rozumel, jeho rezia je doslova genialna z kazdeho zaberu sa siri preciznost a skusenost. Pribeh je spravne noirovo cynicky, dialogy naprosto vyborne, Rita Hayworth /Lady From Shanghai, Cover Girl/ bola herecky megatalent a u mna je sakramentsky vysoko spolu s legendami ako Gloria Swanson /Norma Desmond v Sunset Boulevard/, Greta Garbo a pochopitelne aj Bette Davis. Dokonca si viac vazim legendarnu Ritu nez napriklad precenovanu Streep. Jej tanecky su nezabudnutelne a herecke vykony tiez. Okrem nej som tuna videl aj Glenna Forda /Caprov Pocketful of Miracles 1961, Superman 1978/ a Josepha Calleia /Touch of Evil 1958/. Pribeh nenudi, strhujucejsie tempo sa tiez najde, kulisy su vyborne, exterierove sceny tiez. Suhlasim s tymi pristupmi, ktore tvrdia, ze Gilda je suverenne najlepsi film Rity Hayworth. Za mna dalsi legendarny film -noir, ktory moze kvalitou kludne konkurovat Wilderovmu Sunset Boulevardu a Wellesovmu Doteku Zla. 100 % ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Noir bez viditelných chyb. Gilda je okouzlující žena, která je nešťastná z mužů kolem sebe a muži jsou nešťastní z ní. Stejně tak si omotá kolem prstu i diváka. A když začne tančit, zpívat "Put the Blame on Mame" a svlékat se ... uff .... Pokud neznáte hvězdnou krásku jménem Rita Hayworth, pak tento film je jistě tou nejlepší zkušeností. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Jako by si tvůrci řekli: "Máme Ritu Hayworthovou, takže všechno ostatní může jít stranou. Vykreslíme maximálně příběh mezi ní a Johnnym a na zbytek kašleme, to stejně nikoho nezajímá, každý se zaměří stejně na ní...". A je to pravda, Rita je hlavním lákladlem i tahounem celého filmu a je to tak asi jediný důvod, proč se na to dívat, i když nemůžu říct, že by to nudilo nebo nebavilo, to ne, záživné to bylo více než dost. Z dálky to může připadat jako převrácená Casablanca, ale do té to má sakra daleko! A jak už bylo zmíněno, Shawshank Ritu proslavil do celeho světa, nadčasová sexbomba! ()

Galerie (81)

Zajímavosti (10)

  • Pier Paolo Pasolini vo svojej autobiografickej próze "Amado mio" z roku 1948 popisuje návštevu kina, v ktorom hrali Gildu. Názov prózy je totožný s názvom jednej piesne z filmu. Pasolini si všíma napr. "krátkozraký pohľad" či "božsky milú nevýraznosť" hviezdy. (MIMIC)
  • Rita Hayworth ve filmu skutečně nezpívá. (Kulmon)

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Reklama

Reklama