Reklama

Reklama

Bitva o Černobyl

  • Francie La Bataille de Tchernobyl (více)

Dokument o událostech osudové noci, kdy v černobylské jaderné elektrárně došlo k výbuchu, a o velmi náročném úsilí předejít další pohromě. (Netflix)

Recenze (123)

teutates 

všechny recenze uživatele

Autentický dokument formou rôznych záznamov, videí, fotiek a v podstate celkom podrobný prehľad, rekonštrukcia danej udalosti. Samozrejme nikto nič nevedel, nevidel, nepočul... len Gorbačov sa usmieval zo svojho kresla v Kremľu. Černobyľ ako taký vychádzal v podstate z I. generácie jadrových reaktorov , šlo o komerčné reaktory 50. - 60. rokov. V tomto prípade sa o nejakej bezpečnosti nedá ani len diskutovať. Závery z tohto dokumentu o zastavení "jadra" sú prehnané... Bezpečnostné systémy dnešných jadrových elektrárni od inhertnej bezpečnosti, cez rôzne bariery po maximálny pripústny výkon splňajú prísne bezpečnostné požiadavky. Černobyľ momentálne Fukušima tlačí "zeleným" do pusi keci... alternatívne zdroje = black out. 6-7/10 ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Velmi autentický a silný dokument, který přináší rozhovory s těmi, kdo přežili, těmi, kdo byli tehdy u moci a ukazuje, že sověti nebyli jedinými, kdo mlčel v době, kdy lidé potřebovali být informováni a že vlastně dodnes žijeme ve světě, který je touto katastrofou ovlivněn. Bohužel ale ne tak, jak by ovlivněn být mohl, protože zdaleka ne všichni se z této hrůzy poučili a stále je svět plný jaderných hlavic několikanásobně silnějších, které jen čekají, než někdo zmáčkne ono pověstné červené tlačítko... ()

Reklama

Genero 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem příliš nepátral po příčinách, proč před pětadvaceti lety rostly strýčkovi z Užgorodu na zahradě metrové okurky, z lesa nosil hřiby s klobouky velkými jako kola od Avie a jeho dvouhlavé telátko smutně mžouralo svýma pěti očima. Teď jsem oprášil polozapomenutý dokument o Černobylu a musím konstatovat, že je vynikající. Sice se nepídí po příčinách, o to více informuje o důsledcích lapálie, kolem které soudruzi v Sovětském svazu tehdy tak obratně mlžili. Na působivosti přidají původní retrozáběry a výpovědi všech pěti chlapíků, kteří z té půlmilionové armády likvidátorů přežili, protože mají z ozáření pouze rakovinu. Jen ten Gorbačov tak alibisticky žvaní, až se mu z toho roztéká skvrna na pleši. ()

Baron Noktur 

všechny recenze uživatele

Tento snímok sa svojím priamym spracovaním a obrovskou informačnou hodnotou nedá prakticky zhodnotiť menším hodnotením ako 5 hviezdami. Človeka priam až mrazí z toho, čo všetko negatívne sa mohlo po výbuchu ešte prihodiť. Veľmi ma mrzí, že o hasičoch a záchranároch, teda pravých hrdinoch, ktorí zabránili ešte omnoho väčšej katastrofe, sa dnes prakticky nehovorí a ostali zahanbujúco zabudnutí. Zahanbujúco pre nás... ()

Oxymoron 

všechny recenze uživatele

I když je to na ČSFD, co se bodového hodnocení týče, přesně naopak, tak mě se líbil víc starší snímek Nultá hodina. Bitva o Černobyl samozřejmě také patří mezi dokumentární skvosty - obsahuje navíc řadu autentických záběrů, které dodávají dokumentu na síle (z odklízecí čety na střeše reaktoru opravdu mrazí) - ale nemůžu se přece jen ubránit dojmu, že film chce mezi řádky tak trochu agitovat o jaderném nebezpečí. A to (ač s tou agitací jako takovou naprosto souhlasím), by do dokumentu myslím patřit nemělo. PS - za 1 hodinu a 20 minut se to přesně před 25 lety stalo... ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama