Reklama

Reklama

VOD (1)

V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Game vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (1 219)

Fr 

všechny recenze uživatele

„POTŘEBUJETE MĚ VÍC, NEŽ JÁ POTŘEBUJU VÁS. RÁD ŘEŠÍM RÉBUSY, VELITELI, A ENIGMA JE TEN NEJTĚŽŠÍ RÉBUS NA SVĚTĚ.…“ /// Po fajnovejch Lovcích hlav přichází Morten Tyldum s životopisem, ve kterým matematickej génius pomáhá vyhrát válku. Pár válečnejch sekvencí, aby bylo jasný, že úkol je to důležitej, flashbacky z mládí a samozřejmě trochu vo tom konci. Nejvíc se však věnujeme prolamování kódu, protože na tom je založenej životní příběh exentrickýho matematika. Scénář se mi líbí, páč vybírá jen jeho životní perly. Patří mezi ně řešení dilemat, osobních i společenských. Tady neplatí otřepané: "Kdo zachrání jeden život, ten zachrání celý svět. Tady jde o víc. Benedict Cumberbatch je frajer. Připomíná mi, Russella Crowea v Čistý duši. Je na něm vidět, že Alan Turing není špión a neumí hrát tyhle hry. Je to génius, kterej má tajemství, což ho trápí stejně jako neschopnost přizpůsobit se. Já viděl zajímavej životopis o zajímavým člověkovi, kterej by však bez prolamování kódu neměl valnej smysl a na jehož konci se nepějou oslavný ódy, nýbrž na člověka padá smutek. Inu takovej je osud hrdinů. Řek bych, že ani ten konec není zvlášť kýčovitej. Prostě život. Takže klidně těch 5* unesu. Tohle mi totiž řekne mnohem víc než Birdman. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „Alan Turing: Enigma“, kterou v roce 1992 napsal Andrew Hodges, číst nebudu. 2.) Chci se seznámit s Enigmou. 3.) Thx za titule ,,cml77“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

K dílu zde ,,zaznělo" prakticky vše, od nicneříkajících floskulí, přes trefné postřehy, až ku trapným vyjádřením mistrů tesařů, kteří se nám tentokráte pro samé rychlogůglení po rádoby historickovědních webech utnuli až u kořene. Já si nad nimi však jen tak zívnu a suše poznamenám, že kód Touretta je díky Cummberbitchovi výtečný, neb on svými hereckými schopnostmi více než vynahrazuje herecké neschopnosti Najtlejovic bezkozky, válku vyhrála homosexuální romeojulijná lovestory a Cummberbitch je výtečný. To už jsem psal, ju? Tak jo. Stejně je. Ještě pár podobných rolí a budou mě muset chemicky vymiškovat, jinak mu začnu chodit slinit na rohožku. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

RSWOJ SBELZ LPNFOUBSF WFOVKJ AFKNFOB RPDJUVN, LUFSF WF NOF RSUCFI WZWPMBM, OFA GJMNV KBLP UBLPWFNV. OFLPMJL EFTJUFL NJOVU TF TIMVLMP RSBLUJDLZ EP RBS WUFSJO. EP MVTLOVUJ RSTUV, EP ISULZ TFUJO TFLVOEZ, OFA HPPHMF OBMFAOF IFTMP FOJHNB, LUFSF TJ KJTUF WBMOB DBTU A WBT WZIMFEB RP TLPODFOJ GJMNV, RPLVE UP UFEZ KFTUF OFVEFMBMB ESJWF. ALSBULB UZ OFDFMF EWF IPEJOZ OB RMBUOF TF TOBE BOJ TWPV TUPRBAJ OFEPLBAJ NFSJU WJDF OFA KFEOJN OBEFDIFN B KFEOJN WZEFDIFN, UPMJLP EFMLPV BROPF, KFMJLPA PE RSWOJIP PLBNAJLV WBN TOJNFL WFANF EFDI. TA EMPVIP NF OFDP UPMJL OFWUBIMP EP EFKF B KB NBSOF RSFNJUBN, W DFN ULWJ UB NBHJF, UP VNFOJ WZWPMBU MBDOPTU RP LBAEFN EBMTJN EJBMPHV, RP OBTMFEVKJDJ TDFOF. UMVLPU TSEDF B WASVTFOJ RP USJ DUWSUJOA EFKF W LPNCJOBDJ T IVNPSFN TVDIZN KBLP CSJUTLF NBSUJOJ. LSJTUBMPWB EPLPOBMPTU TOJNLV KF VNPDOFOB OB NJSV TJUPV JVECPV, DIZUSZN DBTUJOHFN, OFPECZUPV WZRSBWPV B DJUMJWPV LBNFSPV. B BCZ UPIP OFCZMP NBMP, TOJNFL WBN OFEB TRBU BOJ RP PRVTUFOJ LJOB B OVUJ L ABNZTMFOJ OBE MJETUWFN, MJETLPTUJ B LPOFDOF J OBE TFCPV TBNZN. TLVUFDOF EFMBNF NBYJNVN WF TWZDI AJWPUFDI, OFCP TF TRPLPKJNF T RPIPEMOPV OPSNBMOPTUJ? 100% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to víc než Teorie všeho, nic to ale nemění na tom, že mi tyhle uhlazené melodramatické strojově naprogramované (hehe) "biografie" začínají opravdu lézt krkem. To rámcové vyprávění navnadí člověka příslibem analogie k Turingovu testu, ale protože to řeknou za a) moc pozdě a za b) jenom proto, že to je jediné slovní spojení, které v souvislosti s Turingem obecná populace zná, ale scénář už s tím nijak dál (natož chytře, jak bych očekávala) nepracuje. Turingův úvodní proslov na téma "musíte dávat pečlivý pozor, jinak vám to unikne" tudíž nedává smysl a Dagmar je zklamaná. Nakonec si tedy z filmu odnáším "jen" potvrzení, že Charles Dance pořád válí, a přání, aby byl v tolika filmech, v kolika to jen půjde, dokud jsme požehnání jeho existencí na tomto světě. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (140)

  • Keď si Hugh (Matthew Goode) a Alan (Benedict Cumberbatch) sadnú s dievčatami v hostinci, Hugh používa výraz "nakopať niekomu zadok". Tento výraz je anachrónia a geografická chyba, pretože tento výraz je považovaný za americký slang z neskoršej časti 20. storočia. (Pat.Ko)
  • Ako dátum, označujúci správu o vlámaní do Turingovho (Benedict Cumberbatch) domu, a jeho výsluch políciou, je uvedený rok 1951. Skutočne však k tomuto incidentu došlo vo februári 1952. (Pat.Ko)
  • V skutočnosti Turingova (vo filme Benedict Cumberbatch) žiadosť o manželstvo s Joan (Keira Knightley) nebola trikom, aby ju mohol udržať v Bletchley Parku. Ani ju nezrušil kvôli vydieraniu Johnom Cairncrossom (Allen Leech). Joan povedala BBC v roku 1992, že ona a Turing mali o seba záujem. On zorganizoval ich smeny, aby mohli pracovať spolu, a predstavil ju svojej rodine. Ale v lete 1941 bola ich zásnubná zmluva zrušená. (Pat.Ko)

Související novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

05.12.2014

Po několika měsících spekulací je konečně jasno. Role špičkového neurochirurga Stephena Strange, který se po autonehodě zaplete do hrátek s magií a alternativními dimenzemi, si zahraje Benedict… (více)

Reklama

Reklama