Reklama

Reklama

VOD (1)

V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Game vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (1 219)

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Moc jsem od toho neočekávala, proto jsem byla velmi příjemně překvapena. Snímek mě vtáhnul do děje v podstatě okamžitě. Líbilo se mi propojení tří rovin z Alanova života, i když přiznám, že mě to ze začátku trošku mátlo a musela jsem si na to chvilku zvykat. Herecky to bylo zahrané taky velmi dobře. Krásný soundtrack a pěkně vybrané interiéry. V podstatě není co vytknout. Nechám si to proležet hlavou, zatím jsou to pro mě lepší 4* ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný životopisný kousek, za něhož však většinu práce oddře samotný životní příběh, než něčím výjimečná a nápaditá režie. Britský look tomu ovšem sedí a když máte v obsazení bezchybného Cumberbatche, tento rok nebývale rozjetou Keiru a přihrává jim neselhávající Strong a démonický Dance, máte vlastně už z poloviny vyhráno. Jen škoda, že režie na herce a samotného Turinga sází mnohdy až příliš. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Akademikům na míru šité drama, které nemá nikoho pobouřit ani urazit, ale jen poutavě převyprávět část rozkryté konspirační mozaiky, stojící za vítězstvím spojenců v druhé světové válce. Alan Turing je něco jako modla mého studijního oboru a možná je to i tím, že vím trochu víc než se promítlo do snímku, proč nemůžu jít do plného hodnocení. I přesto, že jde o skvělý a poutavý snímek. Finále ztrácí na zajímavosti, tím že neukazuje pád hvězdy v plné síle a odbude ho textovými vysvětlivkami (kde je fandovství Sněhurky a kyanidové jablko?), nabídne smutné pokroucení hlavou nad tím jak se zacházelo s homosexuály v matičce Anglii po druhé světové válce. Je sympatické že pro mě téměř neznámý režisér Morten Tyldum skrze flashbacky nabízí trochu komplexnější náhled na osamělého podivína, kterého zcivilizovala až úžasně roztomilá Keira Knightley. Cumberbatch je skvělý zase trochu jinak, sympaticky hraje už od začátku nesympatického... heh doktora Spocka minulého století. O šifrování se nedovíme skoro nic a o tom jak to všechno fungovalo taky ne. Od toho tu asi má být Wikipedie nebo co. Ano to mi trochu vadilo. Ale jako drama zvláštního člověka Kód Enigmy, i díky nádherné Desplatově hudbě (letos dvě nominace na zlatého plešouna mluví za vše) funguje přímo nádherně. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Solidní životopisné drama na zajímavé historické téma. Líbilo se mi to a bavil jsem se dobře, ale je fakt, že tomu chybí výraznější momenty, které by z toho udělaly zapamatovatelnější věc. Takhle se jedná pouze o solidně natočený a zahraný film, díky němuž jsou divákovi přiblíženy události z válečné Británie týkající se rozluštění kódu německého šifrovacího stroje Enigma. 80% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Turingova Čistá duše, která se nimrá v (nej)méně zajímavých aspektech jeho osudů (a když se jim věnuje, tak ve stylu reklamy na klišé "když půjde on, tak my také" či "heuréka" apod.), aby ty nosnější a nepoměrně zajímavější události nepochopitelně zahrála do autu. Zaujme tedy ve výsledku především Cumberbatchův výkon. Ani ne tak sám o sobě (i když to také) jako spíše v kontextu jeho zásadních rolí, kdy po Hawkingovi, Sherlockovi a Assangeovi již počtvrté hraje papírově tak podobný archetyp role "odd duck" génia, aniž by přitom v žádném ohledu (či jen gestu) nevarioval jednu a tutéž polohu stále dokola. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (140)

  • V roku 1951 Nock (Rory Kinnear) používa korekčnú kvapalinu na opravu mena na zatykači na meno Turinga (Benedict Cumberbatch). Prvá korekčná kvapalina bola vynájdená v roku 1951 a nebola komerčne dostupná niekoľko rokov. (Pat.Ko)
  • Keď sú "noví zamestnanci" v konferenčnej miestnosti a sú zoznámení s Enigma strojom (okolo dvanástej minúty), Denniston (Charles Dance) hovorí, že nastavenia sa menia o polnoci a prvý prenos s novými nastaveniami je o 6:00 ráno. Toto naznačuje, že počas noci bola šesťhodinové rádiové ticho (čiže žiadne zakódované správy), čo vôbec nie je pravda. Zvyčajný prípad bol taký, že nastavenia sa menili o polnoci a prevádzka sa začala minúty po zmene. Denniston tiež hovorí, že majú osemnásť hodín na "zlomenie kódu" a potom musia začať znova, ale práca na dešifrovaní mohla pokračovať aj po polnoci a dokonca aj dni neskôr. (Pat.Ko)
  • Keď je Alan Turing (Benedict Cumberbatch) predstavený Hughovi Alexanderovi (Matthew Goode), hovorí sa, že Alexander je dvakrát národným šachovým šampiónom. Hoci skutočne dvakrát vyhral britskú národnú šachovú súťaž (po prvýkrát v roku 1938), druhýkrát to bolo až v roku 1958 - mnoho rokov po skončení druhej svetovej vojny. (Pat.Ko)

Související novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

05.12.2014

Po několika měsících spekulací je konečně jasno. Role špičkového neurochirurga Stephena Strange, který se po autonehodě zaplete do hrátek s magií a alternativními dimenzemi, si zahraje Benedict… (více)

Reklama

Reklama