Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý princ (J. Kodeš) a starý král (L. Lakomý), který by oslavil 90. narozeniny, stojí v cestě plánům proradné královny (D. Hofmanová) k získání královské koruny a naplnění její touhy po moci. Úskočné královně se podaří prince a nevlastního syna zbavit tím, že ho vyšle do světa hledat jeho vysněnou Zlatou pannu (M. Vránová). Se svými pomocníky vše lstivě zařídí tak, aby se princ nikdy nevrátil a starý král zemřel steskem. Cesta k trůnu potom bude volná. Nakonec však – jako v každé správné pohádce – i tentokrát bude dobro po zásluze odměněno a zlo potrestáno. Televizní pohádku Zlatá panna natočil v roce 1980 na zámku Lednice režisér Vojtěch Štursa. (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

kajas 

všechny recenze uživatele

V obsahu se můžeme dočíst, že se jedná o dramatický pohádkový příběh. Ano, drama v tomto případě rozhodně převládá nad pohádkou, všechny postavy (snad na princeznu Mahulenu, která se ale objeví skoro až v poslední třetině) jsou po celou dobu smrtelně vážné, princ hodně filozofuje a vypadá neskutečně staře. S příchodem "zlaté panny" a jejích bratrů se ale situace zlepší a všechno nakonec dojde ke šťastnému konci. Novější verze stejné pohádky z roku 1995 je téměř slovo od slova stejná, jen s malinko sympatičtějšimi herci. ()

Mia... 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony herců, na které se nedalo ani dívat, stály totálně za nic. Herci oškliví a nesympatičtí. Zpracování bylo nudné a neumělecké. Celou dobu to byla vyloženě jen a pouze otrava, dokonce i PAN herec Miroslav Donutil tam stál za prd. Tohle se nemělo vůbec nikdy natočit. Jedno z nejhorších děl, co jsem kdy viděla. ()

Reklama

ynot 

všechny recenze uživatele

V tomto případě je třeba ty 4 hvězdy vysvětlit, protože zas taková pecka (co se týče režie, výpravy a hereckých výkonů) to opravdu nebyla. Jenže na rozdíl od bezduchých výpravných pohádek, kde jsou jen do extrému vyhnané karikatury dobra a zla, tady jsme sledovali i motivy jednání postav, vnitřní dialogy atd. Nic nebylo úplně černobílé. Autorka scénáře, která tu mimochodem chybí (nemyslím Božku Němcovou) do toho vložila kus filosofie. Jak naznačují i citace v komentářích. Takže souhlas s kolacky. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Proč je ta královna taková potvora, ptala jsem se na začátku? Proč ho neudusila polštářem, dokud byl malý? Ptala jsem se po prvním spatření v událostech všedního dne rozostřeného prince. Chudák, on se asi opravdu zblázní, politovala jsem nesympatického prince vzápětí. Kde už jsem tenhle chlupatej zjev viděla? Ale tam byla chlupatá i princezna, tedy chlupatá ... taková ... ale jmenovala se Mahulena. V tom ale byl nějaký hezčí princ! A to byl okamžik, kdy jsem si uvědomila, proč mi to celé připadá tak povědomé. Tahle pohádka je starší verzí pohádky Sen o krásné panně. Přiznávám, že ani v jedné z těch pohádek mě ta panna, ať zlatá či vysněná nijak neoslnila, ale ta chlupatá (rozumějte vysněná z verze z roku 1995) mi připadala přeci jen hezčí. Abych nezapomněla, princ ukáže lidovou moudrost při hledání vody, zlodějský talent (že by předpoklad pro budoucího panovníka?) a hudební sluch, protože způsob, jakým splnil třetí úkol nic jiného není. Úkoly jsou tedy zbytečné, nelogické a když by se těchle pár stránek scénáře ztratilo, o nic by nebyl ochuzen divák ani pohádka. A na konci královna, ta potvora ze začátku, rozhodne, že se nenechá za svoje počínání soudit, ale zprovodí se ze světa vlastní rukou. Jak řekl král jejímu pomocníkovi: "Ona je i ve smrti královna, kdežto ty jsi zločinec." A má recht, ona ta mocichtivá potvora je vlastně jediný člověk s normální motivací a reakcemi. Ti ušlechtilí, rádoby moudří a velkorysí králové, princové a jejich ženské protějšky tou přeslazenou ušlechtilostí naprosto ztrácejí lidský rozměr. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Zvláštní pohádka s nesympatickým a tak trochu oidipáckým princem, jenž se vypraví hledat nevěstu nachlup podobnou jeho zesnulé matce, kterou znal jen z obrazu. I když to tak nemusí na první pohled vypadat, mnohem větším padouchem než královna je prospěchářský a úskočný komoří, jenž kul pikle na zavraždění prince hned od začátku a když mu po princově návratu šlo o krk, pokoušel se zachránit překabátěním na tu správnou stranu a přesvědčovat krále, jak ušlechtilý čin vykonal, když vraha jeho syna nechával naživu a skrze tuto zištnost doufal, že tím zachrání i sebe. U královny si pozorný divák všimne, že o svých špinavostech alespoň občas zapochybuje a když poznala že prohrála, nesnažila se poníženě prosit o milost a odešla ze světa s grácií. Pohádka je dějově poměrně nevyvážená, v první polovině se téměř nic zajímavého neděje a vše podstatné se odehraje až v druhé půli. Co mě nejvíce zaujalo byl královnin závěrečný monolog, zejména velmi moudrý poznatek, jenž si lidstvo často pokrytecky nepřipouští. "Vítěze nesoudí, k vítězům dolézají." Už jsem viděl vydařenější pohádky s obsazením brněnských herců, zvlášť ty orientálně laděné. Toto je slabý průměr, tudíž 2 * a 40%. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo na zámku v Lednici. (M.B)

Reklama

Reklama