Reklama

Reklama

Bernie Tiede byl asistentem ředitele pohřebního ústavu v malém vesnickém městečku Carthage v Texasu a jedním z nejoblíbenějších obyvatel. Vyučoval ve víkendové škole, zpíval v kostelním sboru a vždy byl ochoten nabídnout pomocnou ruku. Bernieho všichni milovali a byli mu vděčni. Takže nebylo pro nikoho překvapením, když se sblížil s Marjorie Nugentovou, bohatou vdovou, která byla známá svou protivnou povahou a patřičným bohatstvím. Bernie s Marjorie často cestoval a vedl také její bankovní účty. Marjorie se časem stala na Berniem a jeho šlechetnosti naprosto závislá a Bernie se snažil plnit její stále narůstající požadavky. Bernie stále řídil její záležitosti a obyvatelé přitom Marjorie po několik měsíců vůbec neviděli. Obyvatelé Carthage byli šokováni, když se dozvěděli, že je Marjorie Nugentová již několik měsíců mrtvá a Bernie Tiede byl obviněn z její vraždy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (107)

harfuska 

všechny recenze uživatele

Pre mnohých šedý priemer, no pre mňa skvele spracovaná plnotučná téma. Už dávno som sa na film nedívala s takým záujmom a chuťou. Linklaterovi sa to vskutku podarilo. Naozaj výborný výber hercov, ktorým role padli ako uliate a podla mňa si ich aj náležite užívali. Bavili ma aj autentické výpovede Bernieho známych, ktoré to celé oživili. Boli prirodzení a vyzerali presne tak, ako si správnych Texasanov predstavujem. Zanechali vo mne príjemný hrejivý pocit. Najviac ma však potešilo záverečné konštatovanie jednej staršej dámy, ktorá to celé skvele uzavrela. Ďakujem a tlieskam... ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Lehce morbidní mix mezi komedií a dramatem, který stojí a padá na Blackovi. Ono aby taky ne, když scénář, který je sice postavený na zajímavé zápletce, nemá jinak žádný výrazný twist a vsází vše právě na hlavního hrdinu. A Jack to zvládá na jedničku. Charakter dobrosrdečného Bernieho jako by mu byl ušit přímo na míru. Problém mám ale s Linklaterem a jeho režií. Chybí mi u ní nějaký vyhraněný názor, nějaký soud, něco co by ze snímku udělalo trochu víc než jen zachycení jednoho životního příběhu. Takhle totiž uplyne hodina a půl, divák se párkrát usměje jižanským charakterům a šáteček. Škoda. Hell, anybody in town would shoot her for five bucks. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Je to sice strašně jednostranné, ale zároveň je to snad jediná věc, která mi na tom vadí. Na vynesení nějakého objektivnějšího soudu by si člověk skutečně musel popovídat s obyvateli Carthage, kteří Bernieho osobně znali, jenže i tak mi ta určitá neobjektivnost kupodivu vadí méně než kdy jindy. Jednak je to tím, že ten Bernieho příběh je sám o sobě hodně zajímavý a značně i absurdní, takže mě dokázal zaujmout po celou dobu jeho trvání, ale také tím, že Linklaterovi hlavně šlo o kritiku funkčnosti současného amerického systému, který je dle něj v určitých případech příliš přísný. A tenhle svůj názor zde podal skvěle a nemůžu říct, že bych s ním nesouhlasil. Navíc si myslím, na rozdíl od některých uživatelů, že ten příběh graduje dost solidně a kupředu se posune vždy přesně v pravý čas. Taky je zde dost černohumorných a občas i absurdně vtipných scén, které to celé dost oživují a navíc dokáží skvěle ladit i s těmi vážnějšími scénami. S každou další minutou si mě to získávalo stále víc a víc, proto mě mrzí, že tomu nemůžu dát vyšší hodnocení, protože potenciál na to ten fiim prostě měl... Ale slušné čtyři hvězdy rozhodně taky nejsou žádná prohra. 4* ()

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Epizodka ze života pohřebáka Bernieho zasazená na fanatický východ Texasu let devadesátých. Linklater nekompromisně smetává ze stolu všechna očekávání tuctové komedie a rozehrává žánrově nezařaditelný hybrid říznutý dokumentárním zpovídáním svědků na kameru á la Kancl. Bernie je nejmilejší chlapík pod sluncem, sektař, miláček zazobaných vdov, vrah a nepřiznaný gay. Ksicht a pupek mu propůjčil JB, jehož rockerské zlato v hrdle je po hříchu plýtváno na kostelní sektozpěv, ale jinak jeho zženštilé kreace stojí za povšimnutí. Výsledek je přiměřeně laciný a mírně zbytečný, přesto však zábavný a svým způsobem i originální. ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

Nic proti Linklaterovi, ale v záhlaví je chyba. Tohle samozřejmě natočil Wes Anderson podle scénáře bratří Coenů. Absurditu celého projektu dokládá paradoxně nechtěná reklama v podání kaťuškystotřicetosm: Co to s těma filmama je? Nejdřív Fargo, kde lidi strkaj do drtičky na dřevo, potom 7 psychopatů, kde se zabíjej navzájem a ještě o tom píšou knížku a teď tohle? Možná mě to tolik naštvalo právě proto, že zrovna navázal na tyhle dva, ale tohle prostě není komedie. Je to hodně divná výpověď o hodně divným chlápkovi. 90% a za zubatou (ne)herečku palec nahoru pro jistotu zafixovaný vteřinovým lepidlem. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Většina lidí komentujících Bernieho (Jack Black) jsou skuteční obyvatelé městečka, kteří jeho a Marjorie Nugentovou (Shirley MacLaine) znali, a jedná se tedy o autentické výpovědi. (Nin)
  • Republikán Danny Buck Davidson (Matthew McConaughey) i v roce 2022 obhájil na další 4 roky pozici státního žalobce, a to i přesto, že ve filmu působí jako záporná postava a zaslouží se o odsouzení oblíbeného Bernieho (Jack Black). (piglit)
  • Přestože se film odehrává v polovině 90. let, je možné v několika scénách zahlédnout Bernieho (Jack Black) s iPhonem nebo v jedné chvíli i s Macbookem Pro. (Spike23)

Reklama

Reklama