Reklama

Reklama

Jak byl dobyt Západ

  • Česko Jak byl dobyt Divoký západ (více)
Trailer
USA, 1962, 162 min

Scénář:

James R. Webb, John Gay

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Carroll Baker, Lee J. Cobb, Henry Fonda, Carolyn Jones, Karl Malden, Gregory Peck, George Peppard, Robert Preston, Debbie Reynolds, James Stewart, Eli Wallach (více)
(další profese)

Odvahou, houževnatostí a bojem. Tak byl dobyt západ. Tři režiséři, pět provázaných příběhů, několik nejznámějších scén filmové historie a zářivé souhvězdí hereckých talentů – tak byl natočen film. Henry Fonda, Gregory Peck, Debbie Reynolds, James Stewart a John Wayne mezi dalšími známými jmény v příběhu sledujícím osudy několika generací jedné rodiny během jejího přesunu na západ. Plavba po divoké řece, stádo splašených bizonů nebo střílečka ve vlaku jsou jen pouhým začátkem... Jedeme na západ! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (74)

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Úctyhodný filmový projekt, který sice nenaplnil vložená očekávaní, ale s westernovým žánrem si poradil obstojně. Úchvatná hudba při titulkách věstí něco velkého, avšak díky slabšímu tahu na bránu se dostavil pouze pocit lehké nadprůměrnosti. Relikt své doby, který nikdy nemůže vyniknout na televizní obrazovce. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jedna rodina během tří generací, a to všechno na divokém západě, navíc prostřednictvím skvělých herců ve všech částech. Tohle je film, který vás nemusí nadchnout, je trochu zdlouhavý, ale dobře ukazuje to, jak se Amerika postupně měnila a jak se vyvíjela i rodina, která je zde ukázána. Každá generace je odlišná. ()

Reklama

Rosomak 

všechny recenze uživatele

G-e-n-i-á-l-n-í divácký zážitek. Vizuální stránka podřízená potřebám systému Cinerama, kompozice jak do hloubky tak do šířky, barvy, nádherné horizonty divokého západu a některé naprosto dechberoucí kamerové jízdy (kolikrát zdeformovány efektem rybího oka)... Zážitek z megaširokoúhlého filmu je naprosto uhrančivý. Chci to vidět na BLU! ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Snáď najväčšiu chválu, akú môžem tomuto filmu dať je tá, že je to jeden z vizuálne najkrajších a technicky najdokonalejších snímkov minimálne 60. rokov. 110% dokonalosť, sa ale stráca na televíznej obrazovke, kde sa proces CINERAMA ( širokouhlé premietanie na plátno zakrivené do 146 stupňového oblúka ), v ktorom bol natočený, rozloží na 2D plochu a pôsobí veľmi neprirodzene. V pôvodnej kino premiére muselo ísť o monumentálny a úchvatný zážitok. Popri tom je tu ešte jeden menší problém, že scenár občas zaskočí miernou dávkou naivity a prílišným melodramatom. Na to všetko však ide o snímok, ktorý bude navždy definovať kino vo svojej absolútnosti. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dosť výpravný i obsiahly film, ktorý chcel zhruba zmapovať osídlenie a rozmach divokého západu. Z veľkej časti sa mu to darí, ale témy, ktoré sa film snaží rozobrať by vydali na niekoľko filmov. Indiáni, stavba železníc, vojna Sever proti Juhu, vyrovnávanie si účtov, zlatá horúčka...Hraje tu množstvo postáv,( taký L. V. Cleef to schytal naozaj bleskovo) ktoré si divák obľúbi. Zrazu príde strih, sme o 20 rokov ďalej, postavy už tu zrazu nie sú a už sa o nich iba rozpráva. To mi trochu vadilo. Film je dlhý, ale paradoxne mu ešte dobrých 30 minút chýba k tomu, aby bol komplexnejší. Poteší množstvo hereckých hviezd a dobrá záverečná prestrelka vo vlaku. 70%. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (13)

  • Role generála Shermana (John Wayne) byla natočena za 5 dní. (Mol)
  • Jelikož byl film natočen na tři samostatné filmové pásy a nebylo možno přesně skrýt přechody mezi nimi, bylo ve filmu použito mnoho maskovacích technik v místech těchto přechodů, jako jsou stromy, sloupy veřejného osvětlení, okenní hrany, verandy, zábradlí, stavební rohy, vchody a dřevěné bedny. (Mol)

Související novinky

Coeni míří do televize

Coeni míří do televize

12.01.2017

David Fincher, Martin Scorsese, Steven Soderbergh nebo Frank Darabont jsou na malé obrazovce jako doma. No a teď tu máme další velký úlovek - bratry Coenovi. Oscaroví režiséři natočí minisérii The… (více)

Reklama

Reklama