Reklama

Reklama

Marley

(festivalový název)
  • USA Marley
Trailer 1

Obsahy(1)

Jen málo hudebníků mělo tak globální vliv jako Bob Marley. Komplexní životopisný snímek ho sleduje ze špinavých uliček rodného Kingstonu přes celosvětovou slávu, s níž se vyrovnával s proměnlivou úspěšností, až po jeho nečekaný skon po převozu ze švýcarského sanatoria. Film těží z přístupu k dříve neviděným archivním materiálům i k Marleyho spoluhráčům z kapely, jiným umělcům i rodině, která o hudebníkovi otevřeně hovoří. Atraktivita snímku spočívá nejen v citlivém zapojení dodnes oblíbené hudby, kterou Marley doslova globálně rozšířil, ale i v komplexním vykreslení jeho osobnosti. Od zájmu o rastafariánské hnutí se tak dostáváme k oblibě marihuany i žen, jak o tom svědčí jeho dvanáct dětí, z nichž některé v dokumentu rovněž hovoří. Neokázalý snímek představuje poutavý portrét mimořádně činorodého hudebníka, kterého je dobré znát nejen jako autora No Woman, No Cry. Sílu Marleyho vůle film staví nad jakékoli zavedené vnímání ikonické osobnosti. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (49)

Milky. 

všechny recenze uživatele

Pfff...konečně dokoukáno. Pro mě hodně dlouhý a nezáživný dokument. Možná i proto, že jsem nikdy nebyl vyznavač ani fanoušek Boba Marleyho, z jeho hudby se mi líbí možná 2 písničky a tento snímek mě spíše utvrdil v negativním názoru na něj. Musím rozhodně pochválit dokument co se týče množství informací z vyprávění a celkově se nesnaží být nijak stručný, takže se člověk dozví fakt hodně. Ale je třeba si i všimnout, že je podáván hodně zaujatě a není tam snad nikdo, kdo by jej nezbožňoval, nechválil, nevzpomínal na něj v dobrém a tak dále. Předtím jsem o něm věděl celkem prd, po tomto dokumentu mám alespoň komplexnější obrázek a vidím Boba Marleyho jako sobeckého a bezohledného (chování k manželce a dětem) kurevníka s permanentně vyhuleným mozkem (stačí si poslechnout pár jeho vět při rozhovorech), který možná v jádru byl dobrý chlapec, ale jako láskař je slavný spíše díky svému sektářskému náboženství, které tak prosazoval a které jej vykreslilo v obrázku "spasitele, propagátora míru a revolucionáře". Bohužel zde ale nehvězdičkuju objekt dokumentu, ale dokument samotný a ten byl skutečně obsáhlý, informativní a atmosférický. Ale také roztahaný, ne příliš objektivní a ke konci se nevyhnul určité dávce patosu. Za to hvězdičku strhuji. ()

thouma 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nesdílel kult Boba Marleyho a nevěnoval přílišnou pozornost jeho častému zbožštění, u nás i jinde ve světě. Naopak, kýčovité ubrusy s jeho podobiznou a reggae motivy na stáncích v Asii či Střední Americe mě spíše iritovaly, protože jsem v dané zemi hledal něco autentičtějšího. Pak jsem shlédl tento film a poznal celý ten neuvěřitelný příběh neuvěřitelného člověka. Příběh, který by stěží vymyslel nějaký scénárista nebo spisovatel. A došlo mi, že Bob Marley své životní poselství i přes předčasnou smrt naplnil! Jeho odkaz je doma všude na světě, aniž by o to svým životem jakkoli prvoplánově usiloval. To všechno dokázal jen silou svého upřímného slova, sdělovaného tím nejlepším kanálem - hudbou. Tohle je příběh legendy, u kterého chvílemi až mrazí v zádech! ()

Reklama

Popluh 

všechny recenze uživatele

Informačně bohatý dokument odhalující poměrně rozsáhle osobnost Boba Marleyho skrz množství archivních záběrů nastříhaných zhruba jedna ku jedné z množstvím "mluvících hlav" naverbovaných z řad rodiny, kamarádů, příbuzných i spolupracovníků. Z hlediska formy nikterak převratný, ale informačně bohatý dokument, který si osoba Marleyho formátu bezesporu zasloužila. ()

fisus 

všechny recenze uživatele

Člověk nemusí být fanoušek Boba Marleyho,aby ocenil tenhle dokument o člověku,který chtěl jen dělat hudbu,nezajímala ho sláva ani peníze a nikdy se nestaral o sebe,ale o lidi kolem sebe.Rozdával radost a hrál skvělou muziku!Byl symbolem svobody a míru! Nedá mi to,abych nepřipsal citát jednoho z uvaděčů v Kongresovém sále v Thermalu,který těsně před začátkem projekce poznamenal:"To je divný.Takovej nával na film o černochovi,kterej jenom hulil trávu!" Tenhle dokument není o trávě,ale jedné z největších legend a postav minulého století! ()

eye candy 

všechny recenze uživatele

Muzikantů a skladatelů o kterých se dá říct, že svojí hudbou změnili svět je málo. Bob Marley do této vybrané skupiny patří a ještě se během svého krátkého života stačil stát symbolem, daleko přesahujícím hudební svět (nikam výš už to nejde). Marley je neobvykle dlouhý dokument, po okraje naplněný fotkami, rozhovory, záznamy z koncertů, zkrátka vším co v životopisných dokumentech obvykle bývá. Škoda jen, že už se nevešly nějaké informace k samotným skladbám a víc záběrů z odvrácené strany měsíce. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (4)

  • Původně na dokumentu pracoval Martin Scorsese pro Weinstein Company v roce 2008, ale od projektu kvůli nesrovnalostem odešel a nahradil ho Jonathan Demme. V srpnu 2009, kdy se Demme a producent Steve Bing dostali do sporů co se podoby dokumentu týče, se projekt zastavil. Nakonec do rozjetého vlaku naskočil Kevin Macdonald, který dokument už dokončil. (Akesha)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. února 2012 na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)
  • Dokument byl vytvořen s plnou spoluprací Bobovi rodiny. (ČSFD)

Reklama

Reklama