Reklama

Reklama

Ďábelské líbánky

  • angličtina Devilish Honeymoon
TV spot

Obsahy(1)

Hvězdou výzkumného ústavu chemických závodů je docent Kostohryz (V. Brodský), kterého obdivují jak mužští kolegové, tak především kolegyně. Asistentky Dagmar (J. Brejchová) a Ester (I. Janžurová) jsou do něj dokonce zamilované, a to tak, že navzájem jedna druhou nesnášejí. Rafinovaná Dagmar jednoho dne sprovodí Ester ze světa a přinutí Kostohryze, aby se s ní oženil. Líbánky v hájovně se však zvrtnou v sérii smrtících událostí: Dagmar chystá na manžela nebezpečné léčky, neboť se dovtípí, že Kostohryz spolupracuje s policií na jejím usvědčení. Muži nezbude, než se bránit stejným způsobem. Všemu přihlíží popletený policejní kapitán Libíček (J. Libíček) se svou rázovitou řidičkou Alžbětou (J. Jirásková)… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (95)

kingik 

všechny recenze uživatele

Mít po boku atraktivní ženu je pro muže výhrou. Vlastimil Brodský ovšem záhy bude litovat, že manželský svazek uzavřel s Janou Brejchovou. Vražedkyní. Legendární režisér Zdeněk Podskalský je záruka dobré a chytlavé komedie. Tentokrát se utrhl ze řetězu. A stálo to za to. Se scénářem mu asistoval Jaroslav Dietl, což je vzhledem k nastalé době utahování tvůrčích šroubů docela zajímavý paradox. Dietl je totiž autorem většiny normalizačních seriálů. Film vznikl na začátku normalizační éry, kdy se jakékoliv odchylky od plnění systémových rudých plánů absolutně netolerovaly. A přesto je tento film naplněn až po okraj takovými provokativními nápady, až se zdráhám uvěřit, že prošel kontrolou a byl zachován jeho výsledný tvar. Brejchová vynáší samé extravagantní modely západního stylu, Brodský představuje výzkumného pracovníka, tedy žádnou dělnickou třídu, navíc nevzorného, neboť je zpočátku vyšetřován pro úkladnou vraždu své asistentky (Iva Janžurová). Policie a její vyšetřovatelé jsou také mimořádně nevšedně pojati. Jan Libíček s Jiřinou Jiráskovou připomínají spíše tajné špiony. A pochopitelně éterem občasně prolétne dovedně skrytá narážka na politický režim. Václav Neckář interpretuje píseň, jejíž text je poskládán z názvů tehdejších písničkových hitů. Vrcholem je scéna, ve které napochodují před konsternované diváky Bouše (Josef Vinklář) s Mrázkem (František Filipovský), postavy staromilských vyšetřovatelů z jiné filmové éry (Hříšní lidé města pražského). Nejustálenější a nejpevnější, ale neméně rafinovanou podobu má film v okamžiku, kdy se dění přesune na hájenku na Šumavě. Série několika pokusů ze strany Brejchové usmrtit Brodského je naprosto nevídaná nálož. Podskalský natočil film, který je stár přes půl století. Srší z něj neopakovatelná originalita a neskonalá tvůrčí energie. Hlavní herecké duo je vynikající. A každá vedlejší postava má ve filmu své dovedně zakomponované místo. Lituji jen, že film byl natočen v černobílém formátu. 8/10 ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu, který je dosti zmatený až šílený by mohl leckoho odradit, ale jakmile geniální docent Brodský s asistentkou Brejchovou odjedou po svatbě na líbánky, začne to být to pravé ořechové. První housle tu ale nepochybně hraje Jan Libíček v roli komisaře, jemuž role sedí na tělo a nepokrytě si jí užívá. Nadto je film chytrý, plný inteligentních vtipů, člověk je místy sotva stíhá registrovat. Navíc si díky tomuto snímku my pozdě narození můžeme uvědomit, že ty staré dámy, legendy naší kinematografie (Brejchová, Jirásková a Janžurová), byly za mlada docela pěkné ženské. 70% ()

Reklama

raroh 

všechny recenze uživatele

Povrchní mišmaš (postmoderna by bylo silné slovo), kterému ovšem chybí kouzlo třeba takového Felliniho (odkazy na Sladký život tu jsou dost zřetelné). Silně odkazový film (Hříšni lidé města pražského, Lipského a Vorlíčkovy komedie, Zločin v šantánu), z nějž mě nejvíce bavily Neckářovy písně, rockový šanson tohoto druhu vůbec nevyčpěl. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Ac jsem se snazil divat pozorne, tak me film, de facto az na vyborneho kapitana (Libicek) a jeho stylovou asistentku (Jiraskova) temer vubec nezaujal. Tento druh humoru je mi proste cizi. Podskalsky vzdy sazel na vyborne herecke obsazeni a svym dilem chtel oslovit co mozna nejsirsi skalu divaku (viz zakomponovani nekolika klipu s Neckarem), v mych ocich vsak film hodne pokulhava za Svetaky, Kulovym bleskem ci Bilou pani. Opet jsem se presvedcil, ze Brejchova neni zadna velka herecka a povazuji ji za jednu z vubec nejprecenovanejsich... ()

Gabretta 

všechny recenze uživatele

Film nebyl špatný, ale jako celek mi to přišlo dost nevyvážené. Nebyla nouze o vtipné scénky a dialogy, ale ani o nudnější a slabší pasáže. Film chtěl mít zkrátka v sobě od všeho trochu, nicméně to bylo spíš ke škodě než k užitku. Pobavila mě přítomnost pánů ze "4" v podání Josefa Vinkláře a Františka Filipovského. A Jana Brejchová byla okouzlující! ()

Galerie (17)

Zajímavosti (8)

  • Na začátku filmu je vidět budova Fakulty stavební ČVUT v Praze (Dejvice). (Winster)
  • Natáčelo se i na skalní hradu Nedamy. (Winster)

Reklama

Reklama