Reklama

Reklama

Kon-Tiki

  • Velká Británie Kon-Tiki (více)
Trailer

Nor Thor Heyerdahl a jeho Kon-Tiki, světoznámý příběh nebezpečné plavby v roce 1947 do Polynésie. Film vypráví o přípravě cesty, ale hlavně se koncentruje na plavbu samou, na neuvěřitelné dobrodružství, které ovlivnilo historii a změnilo názor na skutečné osídlování Polynesie. Film zatupoval Norsko na řadě festivalů.
(Film+)

Videa (1)

Trailer

Recenze (362)

HAL 

všechny recenze uživatele

Norové jsou prostě hustí. Nejen že ze dřeva a provazů splácají absolutně neovladatelný vor, na kterém se vydají na to nejzapadlejší místo na planetě, ale ještě u toho předvádí nejultimátnější způsob lovení žraloků na světe. Prostě ho drapnou do ruky za ocas, vytáhnou z vody a v klidu mu nožem vyvrhnou střeva. Vsadím se že Roald Amundsen dělal to samé s polárními medvědy, když si táhl sáně na jižní pól. 8/10 ()

tahit 

všechny recenze uživatele

S pocity malého kluka jsem sledoval báječný biják s vůní dálek, který tvoří jakýsi vstup do života a myšlení odvážného muže, který uměl vzdorovat vlnám a větrům oceánu. Zažil to snad každý z nás, že sní o dalekých cestách ve spojitosti s něčím zajímavým, aneb brázdit vlny moří. Ostatně se domnívám, že převést celou plavbu voru Kon-tiky cca ve dvou hodinách do filmové podoby je téměř nemožné. Tudíž podle mého názoru tu nemá smysl hledat ten či onen prohřešek. Poněvadž co do významu má tento pojatý pohled v kresbě prostředí bezpochyby své velké klady, což ostatně souvisí přinejmenším s poznáním, kdo byl Thor Heyerdahl, který věnoval svou lásku a badatelství končinám nedotčeného ráje zaoceánských kultur. Bylo tedy jen otázkou času, kdy se znovu zmocní nějaký režisér plavby voru Kon-tiky. Jak charakterizovat tento příběh? Snad slovy, bylo tam vše, co mám rád, i opětovný úžas nad obsaženým faktem, že to dokázal. Netřeba asi dodávat, s jakou radostí jsem kupoval všechny jeho knihy. Není bez zajímavosti a za zmínku stojí i skutečnost při této příležitosti zmínit českého velikána a cestovatele Eduarda Ingriše, rovněž přítele Thora Heyerdala, který také absolvoval na balzovém voru plavbu k břehům Polynésie. Jeho první pokus o plavbu se nezdařil, ale o pár let později v roce 1959 dosáhl svého vysněného cíle. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Epická 8000 kilometrová jízda na voru ! První půl hodinka byla silně nezáživná, ale jak se příběh odehrával na moři, byla to paráda! Krásná příroda, vodní zvířata, dokonce i napětí, super herecké výkony, příjemné CGI, perfektní práce s kamerou a skvěle vložený soundtrack .. Fakt super, tenhle film mě mile překvapil, silná čtyřka! ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Přes všechna pozitiva tohoto filmu je mnohem větší zážitek přečíst si knihu Ve znamení Kon-Tiki. Ta je mimo jiné nacpaná černobílými fotografiemi, které jsou samy o sobě svou autenticitou mnohem působivější, než sebelepší filmová rekonstrukce. A kromě toho, tohle bylo nominováno na Oscara, ačkoliv dokument režírovaný Heyerdahlem už Oscara vyhrál? Proč tenhle "NEW KON-TIKI MOVIE" vůbec vznikal? To bych býval ty dvě hodiny radši věnoval Heyerdahlově dokumentu, než tomuhle. Je mi proti srsti hodnotit dobře film, který je ze své podstaty naprosto zbytečný, ale musím uznat, že je relativně podařený. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách parádní dobrodružná podívaná, jež je inspirována skutečným příběhem, což už samo o sobě zvedá jeho výpovědní hodnotu. Děj je sám o sobě pozoruhodný a poutavý, není nouze o napětí a tvůrci si velmi dobře poradili s jeho podáním. Pochválit je nutno kameru, jež svými záběry opravdu lahodí zraku a skvělému dojmu napomáhá též hudba. Herecké seskupení rovněž potěší, postavy jsou sympatické a divák s nimi sympatizuje. Jelikož nemám nic, co bych vytkl, dávám s potěšením plný počet. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (22)

  • Není pravda, že každá 13. vlna je větší než ostatní, jak se ve filmu tvrdí. Ve skutečnosti neexistuje vzor pravidelnosti a velikosti vln. V původním dokuemntu Ve znamení Kon-Tiki (1950) lidé na voru počkali na vlnu dost velkou na to, aby je mohla přenést přes útes. Neměli tedy plán, která vlna je měla přenést. (PATTXA)
  • V roku 2006 Olav Heyerdahl, vnuk Thora Heyerdahla, podnikol rovnakú cestu cez Tichý oceán z Peru do Polynézie ako poctu pôvodnej ceste. Vznikol o tom dokumentárny seriál Tangaroa (2007). (Arsenal83)
  • Udáva sa, že žralok veľrybí môže dorásť do dĺžky 20 m, pričom najdlhší exemplár mal 13,7 m. Tvorcovia nadelili tomu filmovému až 25m, aby vyzeral hrozivejšie. (ito7)

Související novinky

Orlando Bloom se vrací k pirátům

Orlando Bloom se vrací k pirátům

19.08.2015

Ano, k těm z Karibiku. Představitel Willa Turnera se totiž objeví v pátém díle úspěšné blockbusterové série, který ponese název Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales. Jack Sparrow s tváří… (více)

Kdy uvidíme páté Piráty z Karibiku?

Kdy uvidíme páté Piráty z Karibiku?

22.06.2014

Legendární producent Jerry Bruckheimer (Mizerové, Skála) už nedělá primárně pro studio Disney. Po několika finančních zklamáních (Princ z Persie, Čarodějův učeň, Osamělý jezdec) mu nebyla obnovena… (více)

Bruckheimerovi se Piráti 5 vymykají z rukou

Bruckheimerovi se Piráti 5 vymykají z rukou

12.08.2013

Jak jinak, může za to Osamělý jezdec. Největší komerční průšvih letošního léta čelí ztrátě v odhadované výši 160 – 190 milionů dolarů. Kvůli tomu teď šéfové studia Disney dávají pořádný záhul Jerrymu… (více)

Reklama

Reklama