Reklama

Reklama

Válečník

  • Česko Musa Válečník (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roku 1375 na území veľkej Čínskej ríše panuje totálny vojnový chaos medzi jednotkami znesvárenej mongolskej dynastie Jüan a čínskej dynastie Ming. Keď zajmú diplomatov zo susedného kórejského kráľovstva Coryo, obvinia ich zo špionáže a vedú do vyhnanstva. Ak chcú deviati kórejskí bojovníci ešte niekedy uvidieť svoj domov, musia vykonať záslužný čin - oslobodiť unesenú čínsku princeznú z dynastie Ming, aby jej cisársky otec im umožnil návrat do vlasti. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Laxik 

všechny recenze uživatele

Kdo je vůbec v tomto (super)hrdinském eposu oním válečníkem? Snad bývalý otrok a největší bijec, jakého kdy Korea spatřila? Nebo generál, který sice bojuje obstojně, ale jemuž by strategické schopnosti i Xerxes záviděl? Třetím v nabídce je hrdinný kapitán, mistr lučišník, kterého všichni berou jako největší autoritu. Tohle dilema bych nechal stranou a vrhnul bych se rovnou na film samotný. Já miluju poetiku asijských filmů o bojovém umění, ale tady až na šikmé oči a fajn asijskou hudbu nebylo východní filmové krásy ani za mák. Což pro mě znamená zklamání. Bojové sceny se fakt povedly (když opomenu nadlidský výkon pana kopí, který jsem mu střídavě věřil a střídavě ne), krev v nich stříká, umírají hlavní i vedlejší postavy, ... Ale co ty herecké výkony? Pár z herců tam vážně přehrává o sto sedm (o sto šest nestačí). Tohle se filmu dá ale odpustit, kupa amerických "hitů" to má podobně, takže je nasnadě, zda dát tři nebo čtyři hvězdy. Naštěstí je tady velké klišoidní a kýčovité finále s debilními obrázky na jednoho umírajícího Korejce za druhým, na opakující se jev, kdy bojovník zachraňuje stařenku/dítě/mnicha/dosaďte si sami, a konečně superdojemný závěr jak jinak podbarvený nějakou tou asijskou pop odrhovačkou, která kazí i ten dojem z pěkného soundtracku. Stojí za to vidět, ale nemá cenu to vyhledávat nebo dokonce vidět víckrát. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film. Nejdřív jsem byl zmaten z děje a ani jsem netušil, kdo je dobrák a kdo zlý, ale to se nakonec ukázalo jako pozitivum. Začal jsem si libovat v nevyhraněnosti hlavních hrdinů, kteří svými činy přeskakovali z jedné strany barikády na druhou, a začal jim držet palce. Časem jsem si zvyknul i na dost rychlý střih. Už od začátku filmu jsem si zamiloval jeho hudbu. Bojové scény předčí mnohé americké velkorozpočtové filmy. Mají švih a své osobní kouzlo. A o čem Válečník je? O smyslu pro povinnost, oddanost a čest. ()

Reklama

Silverluv 

všechny recenze uživatele

Znamenitě natočeno, jak už jsem poslední dobou na východoasijské filmy zvyklý. Působivé bitevní scény, svižná kamera, daleko krutější a syrovější než třeba Hrdina nebo Klan létajících dýk. Ale opět ten příběh. Zbytečně překombinovaný a na konci pořádně natáhnutý, že už jsem měl sto chutí to utnout a nekazit si dojem z první poloviny filmu. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom, jak je skupina Korejců pronásledována mongolskými vojáky, kteří je chtějí nejen zlikvidovat, ale mají také zálusk na princeznu z dynastie Ming, kterou z jejich zajetí Korejci vysvobodili, nepřináší bohužel nic moc originálního. Kamera sice snímá krásným způsobem poušť, les, step..., ale třeba v bojových scénách už to tak slavné není. Ty jsou totiž natočeny dost nepřehledně. Titulní válečník se tvářil pořád tajemně, ale když ten svůj pohled s kopím za zády párkrát zopakoval, přišlo mi to už trapné. A Zhang Ziyi tu bylo pouze jako krásná ozdoba, což je škoda. Jenže ona stejně neměla víc co zahrát. ()

Death 

všechny recenze uživatele

Vyborny valecny film. Naprosto skvele a realisticky(misty az brutalne) udelane boje (nektere zbrane opravdu stoji za to:)). Pribeh o lasce, pratelstvi a odvaze. Je sice fakt, ze dej neni slozity-mozna az prilis jednoduchy-ja se ale nenudil. 5* i za ten konec, ktery by v Americe urcite natocili jinak(pak by to ale nemelo to kouzlo). Dukaz, ze nejen Amerika umi tocit velke valecne filmy-skoda jen te male pozornosti, ktera byla filmu venovana. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

  • Scény, kdy šíp probodne vojáka, se točily pomocí speciálního triku, tzv. infografie. Nejprve byla natočena scéna, ve které vybuchují nálože s umělou krví, a následně se v počítači doanimovaly šípy. (dinamit_1)
  • Herci i kaskadéři prošli čtyři měsíce před natáčením tvrdým bojovým výcvikem, aby výsledné scény vypadaly co nejautentičtěji. A tak aby byla scéna dobývání pevnosti, v níž během natáčení klesly teploty až zamrzlo i moře, pomocí žebříku co nejvěrohodnější, rozhodli se dokonce herci bojovat doopravdy. Akce a pády jsou proto filmovány bez triků. Přinejmenším jednou se to ale nevyplatilo jihokorejskému herci Woo-seong Jeong (Cold Eyes (2013), Scarlet Innocence (2014)), který při natáčení specifické scény upadl a poranil si koleno. (dinamit_1)
  • V době svého vzniku byl snímek považován za jeden z vůbec největších filmových počinů tehdejší jihokorejské kinematografie. Rozpočet uvolněný produkční společností k výrobě přesáhl veškeré tehdejší filmové projekty. A s více jak dvěma miliony prodaných lístků, stal se v roce 2001 snímek celkově osmým nejvýdělečnějším jihokorejským snímkem. Filmoví tvůrci se pokusili co nejvěrohodněji napodobit nejenom zaznamenanou historickou událost, která měla neblahý vliv na tehdejší politickou pospolitost mezi čínskou vládnoucí dynastií Ming a korejskou vládnoucí dynastií Goryeo, ale také tehdejší vojenskou výzbroj, válečné zbraně či chování jednotlivců. Ve filmu je zřetelné, že každá národnost, počínaje Korejci, konče Číňany a Mongoly, mluví vlastním dialektem s co nejvěrohodněji napodobovaným přízvukem. (Conspi)

Reklama

Reklama