Reklama

Reklama

Magické hory

(seriál)
  • Česko Magické hory Čech a Moravy
Česko, (2009–2011), 3 h 41 min (Minutáž: 17 min)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Putování s Květou Fialovou a Václavem Cílkem za pamětí a tajemstvím našich kultovních hor.
České a moravské hory, jejich vznik, historie a mýty osobitým pohledem geologa, spisovatele a filozofa RNDr. Václava Cílka a herečky Květy Fialové. Jsou to příběhy o krajině, životě hor a lidí, kteří je postupně obývali, o jejich smyslu pro člověka. Jakoby Květa s Václavem vyrazili ve stopách Karla Hynka Máchy hledat svou „vlastní horu, vlastní osu světa, svou axem mundi…“. (Česká televize)

(více)

Recenze (41)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Václav Cílek, přestože je vědec, geolog, vždy tíhnul k magičnu. Trošku ale přestřelil s Květou Fialovou, kterou sice mám rád, ale přece jen...z jejich rozhovorů čiší až moc velký kontrast mezi vzdělaným člověkem a mystikem amatérem. Na rozdíl od uživatele 6th Sun je mi milejší ten první přístup. Obdivuji hluboké znalosti Václava Cílka a jeho lásku k místům, o kterých vypráví. I ten duchovní náhled dokáže podat lépe než Květa Fialová. Každopádně si cením každého díla, které představuje a oslavuje krásná a zajímavá místa naší krajiny. ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

Možná se tvůrci snažili vytvořit zajímavý kontrast rozumu a citu, ale kombinace Cílka s Fialovou je asi jako párek se šlehačkou. Cílek je vynikající geolog, koho nebaví perm a kambrium, nemá asi velkou šanci si jeho styl oblíbit. Květa Fialová ovšem rozumí Sněžce a Kozákovu jako koza petrželi a její hlášky o tom, že byla v minulém životě čarodějnicí pořad naprosto zabíjejí. Možná by se hodila do nějakého alternativního pořadu (o léčitelství, astrologii a tak podobně). V populárně vědeckém pořadu však působí opravdu brutálním dojmem. Ostatně mohli by se Češi naučit pravidlo, že dokumentarista nemá lézt do záběru. A rozhodně si nemá myslet, že jeho monumentalita přesahuje Říp a pořad krytý jako zeměpisný má být autobiografický. ()

Reklama

DarkDemon 

všechny recenze uživatele

I když jsem velký milovník dokumentů ... vážně nemůžu dát víc než 2** tedy sotva kolem 50%. Ovlivněn kvalitou seriálu Podzemní Čechy jsem se těšil, ale následovalo zklamání. Pan Cílek kterého si jinak vážím tentokrát moc řeší ono „rádoby-tajemno“ a totálně vše shazuje už evidentně „psychicky narušená“ Květa Fialová. Po pár dílech to musím vzdát - tohle je na mě moc. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Takovej nějakej neuchopitelně oslintanej seriál, v němž Cílkovo moudrosloví nebetyčně nudí a paní Fialová bohužel nedokáže nabídnout víc než své kolovrátkové rádobymystično. Ústřední dvojice putuje sem a tam, Cílkojc Venda až onanisticky slintá jednu chytrost za druhou a Květuš za souhlasného přikyvování vypouští věty bez jakékoli vnitřní relace. Po druhém díle jsem se rozhodl opustit tuto trýznivou zkušenost a věnovat se něčemu méně bolestnému. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Po pravdě řečeno, jsem od tohoto pořadu očekávala něco úplně jiného. Také mi chyběly podstatné informace nebo alespoň ty základní. Je sice hezké, že všechno to jsou místa obestřená nejrůznějšími tajemstvími a legendami a že se jedná o magická místa, ale to je málo. Tenhle pořad beru jako malý tip na výlet. O tom, že paní Květa Fialová je svá není pochyb. Je to velmi zvláštní osoba. Někdy mám pocit, že ani nemůže být z našeho světa. Je taková pořád free až to člověka překvapuje, a to dost. Měla jsem možnost se s ní potkat naživo (metro Staroměstská) a můžu potvrdit, že se chová úplně stejně jako na obrazovce. ()

Galerie (58)

Reklama

Reklama