Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V červnu 1942 se po pádu Tobruku chystá seržant Gunn se svým tankem a hrstkou mužů podle rozkazu ustoupit, přestože je téměř obklíčen německými jednotkami a před sebou má pouze rozpálenou saharskou poušť. Cestou narazí na kapitána Holidaye a zbytky jeho zdecimované jednotky. Když se chystají doplnit zásoby vody v opuštěné oáze, zjistí Gunn, že německé jednotky chtějí udělat totéž, a rozhodne se jim v tom zabránit. I když ví, že to je rozhodnutí sebevražedné, se svými devíti muži je odhodlán připravit obranu a pak zdržet nepřítele natolik, aby se odražené jednotky Spojenců dokázaly mezitím vzpamatovat a přeskupit. (TV Nova)

(více)

Recenze (110)

topi80 

všechny recenze uživatele

Když jsem ten film viděl poprvé, ani mě nenapadlo všimnout si, že se nejedná zrovna o nejnákladnější velkofilm. S hrdiny neztratíte ani na chvíli kontakt a prožíváte s nimi boj o pár kapiček vody na vyprahlé poušti. Tempo, napětí, atmosféra, charizmatický hlavní hrdina a neotřelý (i když hodně nepravděpodobný) nápad. Ale proč ne. Akční filmy mají být pohádkou a tahle vás opakovaně neomrzí. ()

kagemush odpad!

všechny recenze uživatele

A jéje,-parta žíznivých wermachťáků cupitá v písku a je na nich až moc vidět,jak levný kompars to je. Ve spojenecké grupě už chybí jen rus,čech,polák a žid,-a měli bychom tu komplet protiněměckou alianci.Belushi jako vopravdickej dvrďák všech tvrďáků natvrdlík.Fakt zlej a záludnej německej pilot.Jedna laciná srdcervoucí scéna za druhou. Laciný všecko,scénarista idiot,příběh debil a označení Tv film to taky nezachrání. Ještě že tam měli ten geniální tank Lulubelku(??!!),jenž dokázal tu hrstku statečných vojínů smrtí pohrdajících povozit po Sahaře při spotřebě asi tak deset litrů nafty na sto kilometrů a ani jednou nezapadnout. Ještě že tak! (větší žánrovou zhovadilost jsem od dob Zelených baretů, a Zachraňtě matláka Ryana neviděl!) ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak jsem konečně viděl tuhle australskou záležitost, podle někoho dokonce lahůdku.... Já tak nadšen nejsem, ale na TV film to zas nebyl takový průšvih. Příběh sám je až banálně jednoduchý. Bojuje se v něm o oázu v poušti. Historie podobných střetů napsala už mnoho ať už se jednalo k křesťanské rytíře ve Svaté zemi či zde o partu spojeneckých vojáků bojujících s Afrikakorps v roce 1942. Serža Joe Gunn jako jediný se svojí osádkou a poškozeným tankem M3 Lee ,,Lulubelle'' přežije německý přepad. Tank se mu podaří zprovoznit a podaří se mu i navázat rádiové spojení s velením, které nařídí ústup na jih k Tobruku. Cestou narazí na fragment britské jednotky zdravotníků, u které je i jeden Frantík a jeden Australák. Aby toho nebylo málo, cestou přibude britský voják - Lybijec se zajatým Italem. Pro tolik lidí směstnaných na rozpáleném pancíři pouští se sunoucí Lulubelle nemá Joe dost vody a tak skupinka jako první z priorit vidí místo úprku před postupujícím Romelem nalezení oázy se studnou. Bohužel, ke stejnému názoru a ze stejného nedostatku se podobně rozhodně německá jednotka.... Dál nebudu spoilerovat. Začnu tím co potěšilo. Byla to pestrá účast sympatických herců a nebýt tam zastoupená téměř každá z národností bojující v Africe (proč tam nebyl sakra i nějakej Čech? :-) bylo by to asi více uvěřitelnější. Další body jsou jednoznačně za obludu M3 Lee, kterou v jiných filmech asi neuvidíte. Tenhle tank - předchůdce slavného Shermanu si nejvíce bojů prodělal právě v Africe, protože měl hlavní zbraň solidní ráže na německé obludy. Jeho nevýhodou byl vysoký profil a právě nízko umístěná hlavní zbraň, což z něj dělalo výrazně lepší terč než bylo u nižších spojeneckých tanků. V závěru mně potěšili i kluci od LRDG, který beru vůbec za největší borce v Africe. No a nyní zápory. Když tank odjíždí v úvodu z bojiště, je bohužel vidět, že je brán z různých stran a tak záběry na vraky jeepů, náklaďáků atd.. jsou stále tytéž. Dalším mínusem bylo nasazení německého neválečného letadla. Opravdovým vrcholem však byla německá jednotka... Vojáci se vezli na americkém GMC náklaďáku a velitel na americkém polopásu M3A Halftracku... Sice mohlo jít o kořistní vozidla, ale že by Němci jeli jen na všem americkém? Sice na halftracku naštěstí měli namontované emgéčko a né americkou padesátku. To proboha nikde nevyšťárali funkční Sdkfz nebo alespoň pár Blitzů? Další hrůzou byl německý útok na oázu, kdy slavný a bojem otřelý Afrikakorps nabíhal k oáze v rojnici! řvoucí huráááá ve stylu Rudé armády aby byl následně kosen dobře umístěnými breny v oáze... --- Pokud bych to měl shrnout, jedná se spíše o dobrodružný film, kde zaujme zápletka pokud jste ji takto viděli poprvé. Pro nás co jsme viděli českou Oázu http://www.csfd.cz/film/1028-oaza to zase tak převratné nebylo. Dávám tři loky vody z plechovky. * * * PS. Po tomhle filmu se půjdete napít! :-)) !!! ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

TV film, ktorý vyzerá lepšie ako niektoré kino filmy. Prekvapivo dobrá réžia, ktorá dokázala zachytiť atmosféru danej situácie, výprava vôbec nevyzerá ako keby stala pár korún, akcie sa dajú vychutnať, dej tiež nie je zlý, herecké obsadenie moc hviezdne nie je, ale James Belushi to zvládol výborne. Skratka film, ktorý ma atmosféru, hlavnú hviezdu a na oko dobre vyzerá. Jeden s mala vojnových púštnych filmov, ktoré sú dobre a priznám sa, že film ma pripútal na celú stopáž a nebolo to len cigaretami Jamesa Belushiho :-) 85% - 4* ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

M3 a moji přátelé s žíznivým čumákem.. Pominu, že německý letec útočí v Hurricanu a nebo že M3 Lee nepotřebuje naftu a nejspíš jezdí na Lucky Striky (těch měli dost). Pominu i to, že Belushiho serža v porovnání s Bogiem připomíná zaměstnance technických služeb, co si spletl tank s traktorovou sekačkou. Nepominu ale fakt, že tenhle remake nepřináší vzhledem k originálu s Bogartem téměř nic a je de facto stejně zbytečný jako snaha navštívit Adolfa v bunkru v dubnu 1945 s nabídkou na penzijní spoření. Vlastně jedna věc tady jiná je a to slepě vedené davové útoky Němců na hájenou studnu v sovětském stylu nás mnogo (tak, aby je Spojenci mohli efektně kosit po tuctech). Trošku mi to připomnělo vtip, jak na školní besídce vykládá stranický funkcionář dětem, jak se za války v jejich vesnici hrdinný partyzán se slovy „Za stranu! Za lidi!“ rozběhl po zasněžené silnici proti německému tanku a s odjištěným granátem se sklouzl pod jeho pásy. Vzadu se přihlásí starý dědula pamětník a říká: „Já u toho byl a takhle to nebylo. On nevolal za stranu za lidi, ale zasrané náledí..“ ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Tank seržanta Gunna (James Belushi) je M3 Lee. (G3niu5)
  • Téměř všichni komparzisté byli příslušníky australských armádních složek. Těm kvůli zvýšení autenticity režisér nařídil oholit si vousy, které v německé armádě během druhé světové války nebyly tolerovány. (oje)
  • Tambul (Robert Wisdom) si pred bojom pri modlitbe nevyzul topánky, čo je v Islame prikázané. (Lukoh)

Reklama

Reklama