Reklama

Reklama

VOD (1)

Hvězdně obsazené americké drama z produkce HBO zpracovává kontroverzní téma, související s výskytem zhoubného onemocnění zvaného AIDS. Odehrává se v New Yorku počátkem osmdesátých let minulého století a nabízí kritický pohled na nedostatek osvěty od oficiálních institucí. Na opačné straně stojí aktivisté z řadu gayů, kteří se společně s příznivci z řad osvícených lékařů pokoušejí o hrozící epidemii odhalit drsnou pravdu. V adaptaci divadelní hry Larryho Kramera se představí mimo jiné Mark Ruffalo, Alfred Molina, či Julia Roberts... Otevřený průhled do jedné z nejvarovnějších kapitol novodobých dějin režíroval Ryan Murphy. (HBO Europe)

(více)

Videa (18)

Trailer 1

Recenze (164)

silentname 

všechny recenze uživatele

Film plný mužov, kde máme Marka Ruffala v hlavnej role. "The Normal Heart" má pre mňa zaujímavú tému a aj celkom dobre ju prezentuje, no nie som si istý, či tvorcovia a scenáristi spracovali najlepšie postavy na to čo som chcel vidieť. Je ťažké sa s niekym nejako výrazne spojiť, pretože mám pocit, že obe strany akosi idú extrémnymi cestami. Ruffalo bojuje všetkými zbraňami a je veľmi tvrdý, kým všetci ostatní okolo neho na čele s Taylorom Kitschom sú skôr veľmi jemní a akoby mali strach poriadne udrieť do osieho hniezda, aby neostali dobodaní. A to je trošku môj najväčší problém. Že neviem, na ktorú stranu sa prikloniť. Pretože nemám pocit, že sa ani jedinou cestou dostávame k nejakému riešeniu. A postavy akosi nevedia akým spôsobom ísť a každý obviňuje tú druhú stranu. Asi jedinou postavou, ktorá mi skutočne prišla zaujímavá bol Tommy v podaní Jima Parsonsa. A musím povedať, že aj príbeh Emmy v podaní Julie Roberts je dosť zaujímavý. Je celkom zaujímavé, že toto je ďalšia tvrdá a chladná rola, ktorú dostala a je v nej opäť vynikajúca. Rovnako ako aj všetci ostatní. Herecké výkony sú na úrovni. Príbeh nie je zle napísaný. A musím aj povedať, že sú tu momentky, ktoré rozhodne dokážu dostať zo mňa nejaké emócie. Ako napríklad bratské objatie medzi Alfredom Molinom a Markom Ruffalom. Ako výbušný monológ Emmy. Alebo aj dialóg medzi Nedom a Felixom ohľadom toho, či by ostali s tým druhým, keby sa u nich prejavili príznaky vírusu. Celkovo by som si ale film asi znovu nepozrel. Napriek všetkým mojim pozitívnym názorom. Užil som si to, malo to zaujímavú tému a rovnako si myslím, že o tom treba hovoriť, no nemyslím si, že by som znovu chcel stráviť čas s týmito postavami. Hodnotenie: B- ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Ach jo, diagnóza "holocaust movie" v plném rozsahu. The Normal Heart je jedním z těch filmů, jejichž závěrečným titulkám předchází číselná statistika počtu obětí a zmínka o tom, že boj zdaleka nekončí. Murphy chce udělat díru do světa s dalším didaktickým dramatem, ve kterém si ceny sice vyřvalo (doslova) několik slavných herců, ale které je ve výsledku dobré asi jen jako součást newsletteru Domu světla o tom, že počet HIV pozitivních zase rekordně stoupl. Jinak to je totiž totálně bez nápadu a navíc mimořádně uondané, zdlouhavé. A k tomu řevu - je to fakt hlasitý - Mark Ruffalo opakuje roli z Hulka, Julia Roberts pak part z August: Osage County. 70% ()

Reklama

rt12 

všechny recenze uživatele

Nedávala jsem filmu moc šanci, upřímně řečeno homosexuální téma mě příliš neláká. A poslední dobou je toho všude okolo až moc, chvílemi mě spíš otravuje. Ovšem film mě nedovolil opustit sedačku. Téma AIDS a nepochopení hrozícího nebezpečí je chytlavě a citlivě zpracováno. Film stojí za zhlédnutí už jen k vůli hlavním aktérům Markovi Ruffalovi a Julie Roberts. Nutno dodat, že díky těmto filmům se může člověk stát i tolerantnějším, i když to podle některých komentářů zde moc nevypadá. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Vidět The Normal Heart před podobným Dallas Buyers Club, asi bych jeho kouzlu byl i schopný propadnout. Jenže tento televizní film od HBO přistupuje k tematice tak tradičně, že to po zmíněném oscarovém filmu neskutečně bije do očí a nejednou i leze na nervy. Stěží by se mu dalo vytknout, že v momentech, kdy se věnuje osobním dramatům nefunguje - naopak, díky skvělému obsazení, především pak ústřední trojici (Ruffalo, Kitsch, Roberts), hraje na city na jedničku. Stejně tak potěší i názorové rozpory v samotné gayské komunitě, které u tohoto tématu působí jako tolik potřebný závan svěžího vzduchu. Jenže i ty jsou v poměru s mučednickým sebeoplakáváním v souvislosti se zlou zlou společností a vládou zanedbatelné a právě kvůli tomu trpitelskému tónu nemá film na konkurenci ani omylem. Nepřirozenosti a nepřesvědčivosti pak přidává i naprosté nezvládnutí doby. Začátek osmdesátých let? Ale kdeže, hlavně že všechno a všichni vypadají in. Nebýt přes celý obraz vyskakujících dat, věřil bych že se příběh odehrává v současnosti. "Welcome to gay politics!" ()

Chen 

všechny recenze uživatele

Neveselá sonda do doby, kdy se začalo šířit AIDS, sleduje především osudy skupinky lidí, kteří se rozhodnou s tím něco udělat, ale neustále jsou jim házeny klacky pod nohy, respektive většinová populace nemoc ignoruje, protože má dojem, že se jí to netýká. Moralizování je tak akorát, aby to nebylo otravné, atmosféra je hodně sugestivní, některé momenty jsou srdceryvné, hudba působivá a herecké výkony skvělé. HBO se opět vytáhlo. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • Snímek je filmovou verzí stejnojmenné divadelní hry, která na Broadwayi slavila velký úspěch. V samotné divadelní předloze si zahrál i Jim Parsons. (R´Hell)
  • Jméno divadelní předlohy i filmu je založeno na básni "September 1,1939" od W. H. Audena. Veršem z této básně: "We must love one another or die" je pojmenována biografie Larryho Kramera, který předlohu napsal. (KidWithGun)

Související novinky

Julia Roberts změní svůj život

Julia Roberts změní svůj život

18.12.2016

Hollywoodské hvězdy se už dávno neštítí televize. Julia Roberts si tam odskočila před dvěma lety, když si zahrála ve Stejných srdcích, a teď se objeví v minisérii Today Will Be Different. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama