Reklama

Reklama

Citadel

Trailer 2
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní
Irsko / Velká Británie, 2012, 85 min

Obsahy(1)

Tommy Cowley (Aneurin Barnard) je mladý otec postihnutý chronickou agorafóbiou, odkedy na jeho ženu brutálne zaútočil gang zvrátených a divokých detí. Žije na chátrajúcom predmestí mesta Edelstown, kde sa cíti byť uväznený. Všetko sa ešte zhorší, keď ho začne terorizovať ten istý detský gang, ktorý si podľa všetkého tentoraz vyhliadal jeho malú dcéru. Pomôcť v jeho trápení mu chcú chápajúca sestrička a odpadlícky kňaz, avšak Tommy sa nakoniec rozhodne na vlastnú päsť odhaliť krutú pravdu o maskovaných deťoch. Počas pátrania príde na to, že ak chce premôcť svoj strach, musí sa postaviť démonom vlastnej minulosti a vstúpiť na miesto, ktorého sa bojí najviac v živote. Tou temnou stavbou je opustený panelový dom, známy ako Citadela. (Incantator)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (103)

JFL 

všechny recenze uživatele

Britská společnost se skrze svou kinematografii ocitla v situaci hlavy 22. Na jedné straně má filmy pro mladé diváky, které své publikum mámí obrazy předměstské mládeže, které utužují lifestyle pozérství, drsňáckého života na hraně zákona a násilné opozice vůči konzervativizmu staré generace. Na druhou stranu pak starším divákům předkládá filmy jako "Eden Lake" či "Harry Brown", které exploatují obavy z nezvladatelné mládeže, které není nic svaté. Snímek "Citadel" zdánlivě náleží do druhé popsané kategorie, ale ačkoli přejímá některé její prvky spíše reflektuje důsledky exploatačních filmů na společnost. Nepřichází pouze s utužováním předsudků vůči mládeži, ale tematizuje přímo strach, jež v divácích tyto schematické obrazy stupňují. Fenomén násilí a nezvladatelnosti dospívající mládeže ze sociálně slabších rodin se již do hororové přízračnosti pokusil zahalit film "F", ale až tvůrci "Citadel" vyloženě strach z hrůz číhajících za prahem bezpečí domova učinili ústředním tématem filmu. Zlověstné, klackovitě se pohybující figury oděné v ikonických mikinách s kapucou zde představují nejen přímou fyzickou hrozbu pro hrdinu, ale také nezničitelné zlo, které ho hrozí zasáhnout i v nitru tím, že by na svou stranu přetáhlo to hrdinovi nejdražší, jeho vlastní dítě. Právě tato míra promyšlenosti, ale také schopnost vystihnout stísňující atmosféru až paranoidně permanentního ohrožení, dělá z "Citadel" výjimečné dílo nejen v rámci britských hororů. ()

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

Tohle mi sedlo...mám rád depresivní filmy které ve Vás vyvolávají pocit jako pohlazení po duši drátěnkou...Citadela taková je...temné hnusné špinavé prostředí jako stvořené pro horor...tak ho tu tedy máme...Tommy mi nevadil hodně lidí tady na něj nadává jak byl vykulenej Frodo a vyplašenej atd atd...hmmmm...chtěl bych vidět Vás proti bandě zmutovanejch kanibalistickejch děcek které mají jediný cíl a to sejmout Vás. Určitě by se nikdo ze zdejších hrdinů nebál, že? Inu já jo a to dost protože halda děcek s železnejma tyčema by mi vysvětlila že dav versus jedinec je předem jasnej výsledek končící vítězstvím davu. Takže chápu, že byl Tommy podělanej až za ušima a fandil jsem mu celej film ať kromě toho strachu najde v sobě i touhu po pomstě a ty šmejdy zatluče do země. Jestli se mu to povedlo to se mrkněte každej sám za sebe ono těch 80 minut uteče jak voda. Já se tedy nenudil ani chvilku a Citadela se zařadí k těm hororům na které se v budoucnu zase rád podívám... ()

Reklama

SeBig odpad!

všechny recenze uživatele

Z toho mi bylo akorát zle, né z příběhu, né z toho, že bych se vžil s tim uplakánkem, kterej se bál (uplně směšně), že ho ukopou nějaký kapucáři, ale z toho zpracování.. jakmile se mi nezdá atmosféra, kamera a film zkrátka nesrší ani dobrým scénářem, tak to pro mě ztrací vůbec snahu se s něčim v tom filmu vžít.. to je jako kdybych šel po ulici a musel bych házet každýmu žebrákovi prachy, protože bych se musel vžít do jeho situace, tak to samý je tenhle film.. bylo mi to uplně u prdele. Ja vím jsem svině (jako každej) a je mi to fuck. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Wow, tak táto Citadelka ma chytila ešte omnoho viac, ako som si po podarenom traileri predstavoval. Tá parádna atmosféra špinavých sídlisk je pre horor ako stvorená, a keď sa Briti chytia takéhoto námetu (podobne ako pri peckách Outcast či The Disappeared), moja spokojnosť je pomaly vopred zaručená. Horor je pohlcujúci, napínavý, originálny, psychicky tlačí na diváka od začiatku do konca - a spojiť takého prostredie so zmutovanými deťmi, tak to je presne podľa mojej chuti. Boli tam síce aj hluché miesta, pretože dej sa počas celej prvej hodiny točil len a len okolo vzťahov, pocitov a problémov hlavného hrdinu, takže ku jeho priamej konfrontácii s malými feťákmi nedochádzalo nejako často, ale stále to fungovalo, stále som bol v napätí, stále som netrpezlivo očakával bravúrne vyvrcholenie... a dočkal som sa. Záverečná tretina v baráčiku bola naprosto dokonalá. Okrem toho - výborne nakrútené, skvelá hudba. Jasných 10/10. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Nevěděl jsem, co od Citadel čekat, ale teď jsem mile překvapen. Atmosférou dokonalý a depresivní stránkou ještě více. Napětí se dalo krájet a moc pěkný pocit jsem neměl. Od začátku divák takřka nic neví a vše se dozvídá postupně, což je dost dobře. Tommy zahrál prvotřídně, tu schýzu jsem mu baštil. Škoda slabšího závěru, čekal jsem něco víc, ale jinak velmi kvalitní hororová podívaná.. 8/10 = 86% ()

Galerie (12)

Zajímavosti (5)

  • Aneurin Barnard se v rámci přípravy na svou roli setkal s několika lidmi trpící agorafobií, aby se lépe vžil do role Tommyho. (Chatterer)
  • Ciaran Foy chtěl Jamese Cosma obsadit do role kněze už při psaní scénáře. (Chatterer)

Související novinky

Sinister se vrací

Sinister se vrací

17.08.2014

První Sinister byl před třemi lety velký hororový úspěch. Film s rozpočtem 3 mil. dolarů utržil z amerických kin milionů téměř padesát a pokračování tak bylo jen otázkou času. To je odklepnuto již… (více)

Reklama

Reklama