Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Profesor Antonín Karas je příkladem mravného života pro celé městečko. Je proto zvolen čestným předsedou Spolku pro povznesení mravnosti. A to vše až do okamžiku, kdy se nezván a nečekán zjeví v plné kráse jeho prohřešek z mládí v podobě téměř dospělé nemanželské dcery Věry, zvané Káčátko… Bláznivá komedie Mravnost nade vše byla natočena za zvláštních okolností. Na konci roku 1936 společnost AB neměla už žádný vhodný scénář k realizaci, a hrozilo nebezpečí přerušení práce. Režisér Martin Frič a všestranně nadaný Hugo Haas spolu s Otakarem Vávrou během týdne vymysleli scénář na námět J. Erbenové, který se vysmíval měšťácké prudérnosti. Martin Frič v Lidových novinách humorně vzpomínal, jak se dělal „film na rybu“: barrandovští zaměstnanci si tak mohli o vánočních svátcích přilepšit. Za další týden se film natočil s řadou známých herců. Hugo Haas si s chutí zahrál hlavní roli, profesorovu ženu Světla Svozilová, jejich dceru Adina Mandlová a Káčátko Věra Ferbasová. (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Obsahově skvělá komedie. Moc se mi líbilo jak Haas přijal Ferbasovou jako nevlastní dceru do rodiny a jak políbil svou manželku Svozilovou. Nejvíc mě však pobavila ta scéna večer, kdy měli být všichni v posteli, ale vzhledem k tomu, že si každý přečetl ten vzkaz, tak se věci vyvinuly trošku jinak. :D Jedinéco považuji za trapné a zbytečné z celého filmu, je scéna kdy se Elijáš zamiluje do Mandlové. Když ji nemiloval od začátku a vůbec si ji nevšímal, tak by se asi v realitě z toho vzniklo těžko něco víc. Láska na první pohled se projeví hned a člověku by mělo správně záležet na tom, jak se ten druhý chová a né jak vypadá. ()

Ynés 

všechny recenze uživatele

Další z one-man-show Hugo Haase. Nějak mě ale překvapují komentáře k filmu - dost odvážný obsah na tu dobu? Možná, že filmu ukazována příliš nebyla, ale ve skutečnosti to byla doba velice příznivá a plná mejdanů, jak o tom i píše Adina Mandlová ve svých pamětech. Takže film je spíše realistický než odvážný. Jako komedie brilantní. ()

Reklama

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Mravnost nade vše! Tak káže profesor Karas, ktorý si so svojou konzervatívnou rodinkou žije v slepej harmónii, až do doby kedy do mesta pricestuje jeho nemanželská dcéra. A aby toho nebolo dosť, práve v dobe keď sa stal čestným predsedom "klubu dobrých mavů" sa nemanželské šidlo zamestná u pána profesora v dome ako vychovavateľka jeho dcéry. A tu sa otvára obrovský priestor na celý rad komických situácii prameniacich z márnej snahy všetko utulávať, plných nedorozumení, polopravd a domýšľavosti. Naozaj nemôžém ináč. Frič ťahal jedno eso za druhým od tých úplne najmenších detajlov (prelepené hambaté symboly po celom dome), až po celý príbeh ktorý šlapal ako hodinky. Celý čas som mal hubu od ucha k uchu a príjemne som sa bavil, pričom záver s Hassoým moralizovaním bol len potvrdením 5 hviezdičkovej záležitosti. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Zase jedna klasika. Musím říct, že z toho všeho, co jsem zatím viděla, se mi líbila skoro nejvíce. Možná nejvíce. Příjemní herci, kvalitní práce mistra Martina Friče, komedie to příjemná, vyprávěná s lehkostí i humorem, ne trapná, ale naopak velice vkusná. Jako ostatně spousta komedií té doby. Film, který se snad neokouká, je to velice milá podívaná! ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Mám rád tyhle inteligentní komedie, které si vystačí s dvěma místnostmi, pár výbornými herci a mazaným scénářem. Tenhle ani nijak mazaný není, ovšem vůbec to nevadilo. Hugo Haas, s menší pomocí Věry Ferbasové, utáhl všechno sám. Na salvy smíchu to bohužel není. Za závěrečnou omdlévací scénu, za perfektního Sašu Rašilova s "chorobou" a za odvážný námět ten plný počet dát musím. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (10)

  • V přednáškové místnosti na začátku filmu je možno spatřit bystu ze sousoší "Hermes s malým Dionýsem" (Muzeum Olympie), táž je ještě použita v ateliéru sochaře Konráda. (Jezinka)
  • Martin Frič, Hugo Haas a Otakar Vávra napísali scenár za 14 dní. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama