Reklama

Reklama

Stařec a moře

  • USA The Old Man and the Sea (více)

Obsahy(1)

Adaptace novely Ernesta Hemingwaye vypráví příběh starého kubánského rybáře Santiaga, který se vydává na svůj poslední velký lov. První filmové zpracování proslulé předlohy, které v roce 1957 za Freda Zinnemanna dokončil John Sturges. V hlavní roli exceluje Spencer Tracy. (oficiální text distributora)

Recenze (71)

902 10 

všechny recenze uživatele

napinavy duel spencer tracy vs. agilni a dobre rostly mecoun (hadejte, kdo vyhraje. muzete 4x), pozdeji se modifikujici na spencer tracy + zesnuly mecoun (ops ted sem to prokec) vs. zraloci. napinavy battle odehravajici se v atraktivnim prostredi skladu igelitu. pro fanousky ernesta hemingwaye povinnost, pro ostatni prijemna hodinka a pul. tedy za predpokladu, ze nemate nic jineho na praci. ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Zdalo sa to neuveriteľné, ale Spencer Tracy konečne hrá aj telom! (a zase si každého tou svojou charizmou získava). A to je asi aj ten jediný dôvod prečo sa mi to relatívne páčilo. Inak keby to nebolo tak staré a nevyzeralo to ako od Disneyho, bol by to veľký šmak. Jo a ešte zrovnanie s Hemingwayovou predlohou: V podstate nič nechýba, nič nie je navyše a hollywood spravil čo sa dalo, aby svojmu národu (lenivému čítať) priblížil túto klasiku. Ale tieto dva atribúty sú asi žiaľ všetko. ()

Reklama

Lischai 

všechny recenze uživatele

Režijně bez nápadu. To, že nějakého strace táhne nějaká ryba je ta méně zajímavá část Hemingwayovy předlohy. Docela vyšel kontrapunkt studia a reálů (coby skutečný svět a fantazie, ve které žije Santiago), ale také jsem nepobral, že by se s ním nějak cíleně pracovalo, takže je to spíš předpokládám kouzlo nechtěného. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Najväčší problém filmu je,že pripomína obrazom ilustrovanú rozhlasovú hru, ktorá je takmer doslovným prepisom knihy - aj keď chápem zámer tvorcov, tak neustály voiceover vyrušoval. Ale ilustrovanú nádherne. Vizuálny skvost s úžasným Spencerom Tracym a pár dokonalými scénami ( vyplávanie na more, súboj s rybou , útoky žralokov). Fakt škoda toho neustáleho voiceoveru. Inak by to bolo na plnú pálku 8/10 ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak je na tom knižní předloha, ale tahle dramatizace je bohužel průměrná. Spencer Tracy se sice zhostil role starce solidně a technické zpracování filmu je i na dnešní dobu stále výborné (zadní projekce mě neiritovala tak jako ostatní), ovšem dění na plátně se neuvěřitelně táhne (nevěřil bych, že tohle napíši někdy o 87 minut trvajícím filmu), atmosféra Havany, která dodává Hemingwayovu dílu další, autobiografický rozměr, není zrovna dokonalá a výkon Spencerova malého pomocníka je příšerný, repliky odříkává, jako kdyby mu někdo stál za zády s pistolí. O vypravěči se nebudu ani zmiňovat, jelikož tak za mě už učinili jiní. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (7)

  • Ako poradca pri natáčaní bol angažovaný český hudobný skladateľ, fotograf, moreplavec a dobrodruh Eduard Ingriš, ktorý z Česko-Slovenska odišiel roku 1947. Najprv žil v Peru, neskôr v Spojených štátoch amerických. (Šuplík)
  • Ve filmu si v malé roli turistky zahrála i čtvrtá žena Hemingwaye Mary. (Ollie235)
  • Film se natáčel na různých místech západní polokoule. Filmaři se tak podívali na Kubu, Panamu, Havajské ostrovy, Bahamy a Galapágy, či do Kolumbie, Ekvádoru nebo Peru. (Ollie235)

Reklama

Reklama