Reklama

Reklama

Stařec a moře

  • USA The Old Man and the Sea (více)

Obsahy(1)

Adaptace novely Ernesta Hemingwaye vypráví příběh starého kubánského rybáře Santiaga, který se vydává na svůj poslední velký lov. První filmové zpracování proslulé předlohy, které v roce 1957 za Freda Zinnemanna dokončil John Sturges. V hlavní roli exceluje Spencer Tracy. (oficiální text distributora)

Recenze (71)

902 10 

všechny recenze uživatele

napinavy duel spencer tracy vs. agilni a dobre rostly mecoun (hadejte, kdo vyhraje. muzete 4x), pozdeji se modifikujici na spencer tracy + zesnuly mecoun (ops ted sem to prokec) vs. zraloci. napinavy battle odehravajici se v atraktivnim prostredi skladu igelitu. pro fanousky ernesta hemingwaye povinnost, pro ostatni prijemna hodinka a pul. tedy za predpokladu, ze nemate nic jineho na praci. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Geniální Spencer Tracy v roli nezdolného starce odvážně bojujícího o obrovskou rybu i o holý život. Tracymu lze uvěřit každý výraz tváře a každé přimhouření oka, velký pan herec. Snímek byl jedním z nejdražších filmů své doby. Velká ryba - marlin, česky plachetník - sice není Moby Dick, ale filmově je zajímavější než Bílá velryba od Johna Hustona. Výtečná je Hemingwayova kniha oceněná Nobelovou cenou, vynikající je i obtížné filmové zpracování od mého oblíbence Johna Sturgese, navíc již barevné. Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=2VHqQ3FyWVU ()

Reklama

Gyrphos123 

všechny recenze uživatele

Film zpracován dost přesně podle předlohy, ale to je asi tak všechno, co tenhle film má k dobru. Ani jako kniha ani jako film mě to nebavilo, je to skoro o ničem.Chápu, že kniha v sobě má hlubší myšlenku, ale nesedlo mi to. Dost jsem se musel snažit, abych to dokoukl celé. Nedoporučuju nikomu, kdo nechce ztrácet čas, nudit se a nemusí se připravovat k maturitě . ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Chvíli mě trvalo, než jsem filmu přišel na chuť, hlavně dokumentárnímu vyprávění s nezúčastněným hlasem vypravěče. Ale nakonec se to povedlo, naladil jsem se na strunu vyprávění a dostal čirou filmovou poezii. Nádherné moře, hudba, naprosto fantastický "old man" Tracy s jednoduchými sny a boj člověk versus ryba. Trošku mě to připomnělo jiný film podle románu z konce 50. let - Bílou velrybu. Ale stařec se nežene za rybou z nenávisti jako Achab, považuji ji za bratra, soupeře, respektuje ji, jen prostě ví že ji musí porazit i kdyby to byla poslední věc v jeho životě. Když se objevili žraloci, tak jsem se bál, že to tvůrci zabijí nějakým špatným koncem. Ale díky bohu nestalo se a já tak můžu po delší době dát bez přemýšlení 5*. Dobrodružný film roku 1958. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Knižní předloha je naprosto perfektní, strhující a velmi silná. Film není tak skvělý jako kniha, ale má k tomu velmi, velmi blízko. Škoda, že všechny knižní adaptace nedopadají takhle. Spencer Tracy je v roli starce naprosto strhující, jeho herectví je skutečně perfektní a vypravěč mi do filmu taky perfektně zapadl. Adaptace je to věrná a stejně jako kniha, čím víc se blíží konci, tím je její výpověď silnější a intenzivnější. Perfektně natočené a zejména poslední půl hodina je naprosto fenomenální. Opravdu nádherný film. 90%. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (7)

  • Ako poradca pri natáčaní bol angažovaný český hudobný skladateľ, fotograf, moreplavec a dobrodruh Eduard Ingriš, ktorý z Česko-Slovenska odišiel roku 1947. Najprv žil v Peru, neskôr v Spojených štátoch amerických. (Šuplík)
  • Ve filmu si v malé roli turistky zahrála i čtvrtá žena Hemingwaye Mary. (Ollie235)
  • Přestože se Henry King a Fred Zinnemann podíleli na režii filmu, jejich jména nejsou v závěrečných titulcích uvedena. (Ollie235)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno