Reklama

Reklama

V jižní Africe sužované apartheidem se dva detektivové (Orlando Bloom a Forest Whitaker) vydávají po stopách vraha, který zabil mladou dívku. Během vyšetřování případu je v botanické zahradě Kapského města nalezeno zohavené tělo dcery slavného hráče ragby. Příčinou smrti se zdá být neznámá chemická látka... (HBO Europe)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (331)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ďalší film z juhoafrického prostredia, ktorý ma nesklamal. Pravdupovediac, ani neohúril. Dobre sa naň pozeralo, lebo človek má pri sledovaní pocit, že takto nejako to tam po skončení apartheidu môže vyzerať. Aj podobnosť s podmienkami v nejakej brazílskej favele ukazuje, že podoby chudoby a zločinnosti nemajú iba regionálny rozmer. Film samotný v mojich očiach dopláca na dva nedostatky. Prvým sú chyby, nelogickosti a vákuá v scenári, druhou je obsadenie Foresta Whitakera do akčnej úlohy. Mnohým sa jeho výkon páčil, ale tak ako mi pripadal smiešny Harrison Ford v akčných úlohách, primerane trápne mi v nich pripadá aj Forest Whiteker. A to nielen v tomto filme. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Luxusní komparzista Orlando Bloom cupuje svoje kritiky, včetně mě, v roli detektiva-děvkaře. Hádám ale, že minimálně jednu polovinu role ani nemusel moc hrát. S Forestem k sobě pásnou stejně tak dobře, jak hodně jsou rozdílní, dál bych pochválil ještě styl vyprávění "budu počítat do tří, ale zastřelím tě už na dvojce." Mohlo to být zašmodrchanější, jenže to bych pak zase možná remcal, že kdo se v tom má vyznat, že jo, takže za mě takhle príma. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Drogy, všudypřítomné zabíjení a vyřizování si účtů, policie jako směšná a bezmocná skupinka divadelních ochotníků, kterým všichni házejí klacky pod nohy…tedy pokud jim rovnou neproženou kulku hlavou či kosmeticky mačetou neupraví jinou část těla. Zulu je kvalitní krimi, které možná neohromí originalitou zápletky (stejně jako hloupým klišé v podobě „oddaného“ zubaře), ale zpracování, prostředí, ve kterém se děj odehrává a hlavní dvojice vyšetřovatelů (tahle role Bloomovi rozhodně zvedne reputaci u nejednoho diváka) stojí za to. A vydařený je i konec, kterému předchází výborná „písečná procházka“; je poznat, že jde o evropskou produkci, ať už kvůli samotnému závěrečnému rozřešení či jeho nedoslovnosti (dokážu si živě představit, jak by film ukončili hollywoodští tvůrci). Za mě to budou solidní 4*. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TAHLE DĚVČATA JSOU JEN ŠPIČKOU LEDOVCE…“ /// Taková klasika: nalezení těla rozjebaný mladý holky, nesourodá vyšetřovací parta, problémy Zulů (nejen) v Khayelitshii… no půl hoďky jim trvá, než mi maj co říct. (Aspoň mám čas sledovat, jak si vede metrouš Orlando mimo svoji profláklou filmovou mísu.) Lehce mi to připomíná ten australskej Mystery Road, ale tady se naštěstí pátrání stává víc a víc zajímavější (možná že díky prostředí), příběh nabírá na tempu (tady asi zásluhu slízne autor předlohy) a všechno je to takový … uvěřitelný. Nikdo nemá lobotomii, nasranej negr je prostě nasranej negr, kterýmu když dáte do ruky brokovnici, dokáže zrobit řádnej kus spravedlnosti. I kdyby při tom měl přeběhnout Kalahari. Nevím, jestli bych se na to mrknul znova, ale pro jednou je to víc než ucházející krimi, navíc s konspiračním a politickým podtextem. Takže přivřít oko... A Orlando? Neříkám tak ani tak (a na moje slova dojde…). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2008 napsal Caryl Férey, číst nebudu. 2.) Zajímám se o etnický zbraně. 3.) Thx za titule ,,tibi7001“ (alias ,,adams701“). /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době zase konečně solidní francouzská kriminálka, která ale pro změnu s Francií má hodně málo společného. A to především proto, že se celá odehrává v Jižní Africe a jejich okolních zemích. Drsná každopádně je, což je dobře. Škoda jenom, že je drsná hlavně ze začátku a postupně hodně výrazně zvolňuje. To zvolňování nicméně pořád vyrovnává fakt, že Orlando Bloom je zde opravdovým hercem, co předvádí naprosto bezprizorní výkon, který byste do něj nikdy předtím neřekli. Zulu je tak pro mě absolutně specifickým filmem s originálním názvem, na který jen tak nezapomenu hned z několika důvodů. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (8)

  • Film měl premiéru na Filmovém festivalu v Cannes 2013 a tento festival uzavíral. (Terva)
  • Všade vo svete bol film uvedený pod názvom Zulu, okrem Juhoafrickej republiky. Tam bol uvedený pod názvom A Most Violent City (Veľmi násilné mesto). (Laslo)

Reklama

Reklama