Reklama

Reklama

Slavnostní zahájení XXX. Letních olympijských her 2012 Londýn

(pořad)
  • Velká Británie London 2012 Olympic Opening Ceremony: Isles of Wonder

Recenze (147)

Soweek 

všechny recenze uživatele

Sex pistols, The Prodigy, Arti. Úc Monkeys, Blur a mnoho dalších v nekončícím koncertu. Úžasná část Pandemonium podkreslená epickou 17ti minutovkou od Underworldů s tisícovkou bubeníků. Do toho přes hodinu trvající hudební set při nástupu národů skládající se téměř pouze ze songů The Chemical Brothers, Underworld nebo High Contrast. Danny má prostě koule. Zatímco jiní se vždy drželi v tradičně zajetém rytmu, Danny se nebál a udělal z toho jednu velkou party. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

V úvodní části celkem zábavný popkulturní produkt odkazující na uzoulinkou výseč britské historie a bohaté dědictví britské POPkultury posledních padesáti let... Boyle zařídil, že zahajovací ceremoniál (zvláštní svébytný umělecký útvar) byl tentokrát ne-nudný a o poznání snesitelnější než všechny předchozí, které jsem od Soulu nebo Barcelony viděl. Sice to byl slepenec velmi vzdálený vznešeným Coubertinovským myšlenkám z konce předminulého století, ale čekal snad někdo něco jiného..? Druhá, oficiálnější část ceremoniálu již nepostrádala onen obvyklý patos a planetární monumentálnost, což však Boyle mohl ovlivnit pouze v detailech. _ Česká výprava v gumácích a s deštníky, znuděná královna, twitterující Usain Bolt a Paul McCartney obdivující zvuk svého popěvku z úst desetitisíců dívek a žen... Vidět a zapomenout. _ Jsme na filmovém serveru, tak ještě palec nahoru za dvouvteřinový záběr na letící Kes... ()

Reklama

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Danny Boyle to zvládl výborně! Nádherný pohled dívat se na anglický venkov, jak se pomalu mění v průmyslovou továrnu, a ukované olympijské kruhy se poté ve vzduchu propojí. I ukázka nejrůznějších hudebních stylů měla šmrnc. Všechny celebrity (David Beckham, Královna, Daniel Craig, Rowan Atkinson atd.) tam byly, takže naprostá spokojenost. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl řekl, do čiperky anglické královny, že…. :-) Pravdou ovšem je, že seskok padákem patří do základního výcviku nejen u anglického dvora. Otevírací ceremoniál jsem (přiznám se) shlédl pouze a jenom díky osobě D. Boylea a nutno podotknout, že Danny v sobě původní filmařskou profesi (bohudík i bohužel) nezapře resp. nepopře, to včetně reklamy na sebe sama. Střídá povedené momenty (K. Branagh, D. Craig+ anglická královna) s těmi méně povedenými (R. Atkinson) a nechybí (bohužel) ani ty totálně přestřelené, přičemž na pořadu dne je především moderna a tak nějak se zapomíná (až na pár světlých vyjímek) na stařičké tradice. Alespoň, že co se hudebního výběru týče, má Danny (žádná to novinka, vím) vkus, v čele s Chemical Brothers, U2, D. Bowiem… P.s. když jsem viděl tu bezelstnou radost a nadšení v očích jednotlivých členů (sportovců) napříč všemi výpravami, zapomněl jsem (alespoň na kratičký okamžik) na doping, velké peníze, lobby… a připomněl si původní Coubertinovu myšlenku. Tímto považuji 30-té letní olympijské hry za zahájené. Let´s go…. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

James Bond jako bodyguard, Rowan Atkinson jako běžec, Voldemort jako monstrózní strašák a Paul McCartney jako frajer večera. Boyleho show prosvištěla opravdu všechno, co vždy elegantní Velká Británie mohla nabídnout a při posledních tónech Hey Jude na mě lidská atmosféra, která pojí kontinenty, dýchla takřka dokonale. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (17)

  • Pro diváka nebyla účast na ceremoniálu levná záležitost, nejlevnější lístky stály 20 liber, což je v přepočtu 650 kč, ty nejdražší pak 2012 liber, tedy více než 65 000 kč. (MikeCool)
  • Danny Boyle si ako tému ceremoniálu vybral „Ostrovy zázrakov“, motív prevzatý z divadelnej hry Williama Shakespeara „Búrka“. Podľa odhadov ho sledovala miliarda ľudí po celom svete a stál 27 miliónov libier. (Sufferer)
  • Ještě před oficiálním zahájením her došlo k diplomatickému incidentu, když před zahájením fotbalového zápasu žen mezi KLDR a Kolumbií pořadatelé omylem na světelnou tabuli umístili vlajku Jižní Koreje, namísto KLDR. Hráčky KLDR odmítly k utkání nastoupit, svůj názor změnily až po omluvě pořadatelů. (MikeCool)

Reklama

Reklama