Reklama

Reklama

Černá vdova

  • Libanon L'Attentat (více)
Trailer

Filmová adaptace mezinárodního bestselleru alžírského spisovatele Yasmina Khadraua, jenž byl přeložen do více než čtyřiceti jazyků, sugestivně vykresluje morální dilema arabsko-izraelského chirurga, potýkajícího se s obviněními jeho manželky ze sebevražedného teroristického útoku. Když objeví manželčin dopis na rozloučenou, zhroutí se mu celý dosavadní svět. Čelí složitým životným otázkám, ztrácí dosavadní iluze a začíná si uvědomovat, že doposud žil v uměle vytvořené realitě, jejíž součástí byla neznámá žena. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (46)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Už jako samotná detektivka, výborné - už dost šerloků, megretů a puarotů (jejichž šedou mozkovou kůru nelze vyvážit zlatem); dost klasických zápletek pro vzrušení a pobavení, a vyhýbání se dnešním a vlastním problémům! Už jako soudtrack, skvělé - už dost vydírání písničkami z šedesátých let! A jako zdroj informací, neocenitelné - všechny kroky, které se snaží zmírnit, či dokonce odstranit konflikt Židů s Araby, jsou zde jen řešením pro řešení! Ovšem, to, co bylo zaseto už v Jozuově době (např. "3. Každé místo, po kterémž šlapati budete nohama svýma, dal jsem vám, jakož jsem mluvil k Mojžíšovi" - Bible Kralická) a co se prosazovalo dobýváním měst, vyvražďováním mužů, žen, dětí a dobytka, na to jsou racionální masti slabé.... Ale je tu ještě jeden významný plán, který ten první víc než doplňuje: manželství! Dostali jsme se do bodu, kdy všechno funguje, je příjemné a žádoucí a žádná změna už není vítaná. Najednou však zjistíme, že nevíme s kým žijeme, že to bylo od počátku tak,a že na změnu je příliš pozdě... A samozřejmě ještě jeden: chtít pochopit nepochopitelné, chtít se dopátrat tajemství, sveřepě a za každou cenu. A když se to nakonec podaří, zjistí se, že toto poznání je nepřenositelné, že platí jen pro něj, že prošel kafkovskou bránou... A ještě na odlehčení z mudrosloví Petra Skoumala: "Atentáty na sousedku, prováděj až do důsledku..." ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Popravdě, hodně zajímavé podání snímku s tímto tématem. Je tady spousta emocí, zápletek a náboženství. Ovšem, brala bych to kratší a trochu akčnější s větším zapojením teroristů apod. Hlavní aktér i přes to předvedl výborný výkon a dobře se na něj dívalo. Rozhodně stojí za to strávit chvilku u tohoto filmu a vzít si z něj i nějakou myšlenku. ()

Reklama

danliofer 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, který mě donutil o něm přemýšlet ještě nějaký čas po zhlédnutí. Ta provokativní nejednoznačnost... Co ale z filmu vyplynulo naprosto jasně, je to, že když spojí palestinští a izraelští tvůrci síly (i když režisér je libanonského původu a kniha byla natočena podle alžírského autora), vycházejí z toho velmi často nádherné věci. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

"Mohli bychom o tom debatovat měsíce a roky. Nikdy by jsme nedospěli ke stejnému závěru. Vy máte svůj život, my náš. Vy máte svůj úhel pohledu, my náš. Nikdy se v ničem neshodneme." Deprimující, ale pravdivá jsou tahle slova, která tam zazněla a je škoda, že tenhle docela zajímavě zpracovaný film zapadnul mezi tím obrovským množstvím jiných s podobnou tématikou. Pár menších námitek bych měla - Spoiler: Co to bylo za vztah, když o tak zásadních názorech své manželky neměl ani ponětí? A to s těmi plakáty bylo taky už moc na hraně. Konec spoileru. - Ale určitě je to jeden z filmů, které ráda doporučím dál, myslím, že Attentat, L' si to zaslouží. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Slušný film, který hledá odpovědi na spoustu otázek, stejně jako hlavní hrdina. A hledala jsem je i já a nenašla. Příběh je o tom, jak se cítí manžel teroristky, která spáchala hrůzný zločin. A věřte mi, že to nemá lehké. Ani co se týče reakcí okolí ani pokud jde o jeho samotné pochopení osoby, kterou nade vše miloval. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (1)

  • Jedinou arabskou krajinou, kde bol film predstavený, bolo Maroko. Bolo to v rámci Medzinárodného filmového festivalu v Marakeši (2012) a film dokonca získal aj ocenenie Grand Prize. (MikaelSVK)

Související novinky

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

17.05.2014

Francouzská kinematografie oslovuje tradičně široké masy diváků, a tak se distribuční společnost Film Europe Media Company rozhodla zrealizovat festival Crème de la crème, kde slovenským divákům… (více)

Reklama

Reklama