Reklama

Reklama

Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů

(seriál)
  • Slovensko Cyril a Metod - Apoštoli Slovanov
TV spot 1
Česko / Slovensko / Srbsko / Slovinsko / Rusko, 2013, 3 h 31 min (Minutáž: 52–53 min)

Režie:

Petr Nikolaev

Kamera:

David Ployhar

Hrají:

Roman Zach, Ondřej Novák, Milan Bahúl, Vilém Udatný, Radka Fidlerová, Marian Roden, Vladimír Javorský, Josef Abrhám, Branislav Polák, Bořík Procházka (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů. Jména, která zná každý z nás, ale kolik z nás opravdu zná jejich příběh? Jejich život, jejich skutky, jejich myšlenky – i jejich utrpení. Čtyřdílná výpravná historická rekonstrukce se snaží zachytit vše podstatné v životě slovanských věrozvěstů, a nejen to – příběh putování bratří z Konstantinopole přes Velkou Moravu až do Říma zobrazuje kulturní, politické, náboženské i společenské rozmanitosti té doby a dává jedinečnou možnost poukázat na význam budování Evropské integrity, solidarity a vzdělanosti. Evropské národy neudrží pohromadě ani moc, ani ekonomický zájem, pokud nebudou stát na silném morálním a duchovním základu. Cyril a Metoděj se zasloužili o vznik prvního slovanského písma, o rozvoj slovanské kultury, o překlad Starého zákona a mnoha dalších křesťanských textů, o vytvoření nového právního řádu a položili základ moderní české státnosti. Zásadním způsobem ovlivnili historii všech slovanských národů, za což jim náleží titul Patroni Evropy a Apoštolové Slovanů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 1

Recenze (99)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Zvláště v porovnání s Janem Husem od Svobody je to slabé až hanba. Ten sice také není v žádném případě prost nedostatků, ale je ucelený s jasně postaveným příběhem, vývojem postav a podobně. V tom všem toto zpracování příběhu obou bratří co šli do světa selhává na celé čáře. Když v prvním díle třeba vidím Konstantina nějakých pět minut cestovat pouští, načež nám vypravěč stroze oznámí, že "jednání dopadla dobře" a skočíme dějem i místem úplně jinam, mám chuť sám vzít červenou tužku, zmocnit se scénáře a začít opravovat. A tak je to tu se vším, často jednotlivé scény jsou docela dobré, ale jako kdyby patřily do různých filmů a pořádně na sebe nenavazují. Toto je případ, kdy nedám body za téma. ()

patrikus 

všechny recenze uživatele

Skvělý projekt !! Je to sice jen zcela útržkovité a opravdu spíše dokumentární, než-li dramatické, ale mou pozornost to upoutalo... Dobří herci a zajímavé nové tváře. Hodně dělá ta kamera a výprava. Scénář sice jako z učebnice, režie trochu opatrná a příležitost pro nějaké velké herecké výkony, ne moc veliká. I přes to rozhodně nadprůměrná televizní záležitost. Konečně něco vzdělávacího pro českého diváka... Líbí :-) ()

Reklama

VenDulin85

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu nebudu hodnotit, to bych byla fakt ukvapená, navíc moje dojmy jsou zatím rozpolcené... Za Česko jsem ráda, že se točí snímky, které nám mají pomoct zorientovat se v našich dějinách, protože přiznejme se, ne všichni jsme tehdy v dějáku dávali pozor ;-). Asi každý by ze sebe vyplodil rok 863, když se ho někdo zeptá na příchod soluňských bratří na Velkou Moravu... ale co dál? Za sebe doznávám, že už jsem spoustu věcí vypustila z hlavy, takže si je ráda připomenu a to, že film balancuje mezi naučným a historicko-dramatickým snímkem, nebudu pitvat. Rozhodně bych se ale ohradila přirovnávat toto k paskvilu jménem Kněžna Libuše, který jsem si z jakési mladické nerozvážnosti onehdá pustila.. To si tento seriál, byť viděn zatím jen jeden díl, rozhodně nezaslouží. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Zhlednuty vsechny 4 dily: Neni to zadna bomba, trochu zmatene a epizodicke (data kdy se dej odehrava jen problesknou), ale na pomery ceskych serialu opravdu kvalita, a za tu snahu zfilmovat neco skoro nezfilmovatelneho, protoze si myslim ze overenych a dochovanych zdroju, z kterych cerpat (natoz vytvorit nejaky dej), prilis neni, tak za tu snahu davam vyssi hodnoceni. Kvalitni kamera (stylovy historicky sepiovy nadech), triky i kulisy jsou mezi prisernymi ceskymi serialy svetlou vyjimkou. Herci jsou hodne prumerni, ale to je jakysi nesvar nasi kotliny, ze jim to neverime, i kdyby se na hlavu staveli. Nastesti je tu jedna vyjimka, Ondrej Novak jako Konstantin je skvely. Jako katolik davam 4 hvezdy....ateiste si muzou jednu odecist, prece jen je to zajimava lekce dejepisu. ()

skrblik007 

všechny recenze uživatele

Výprava, kostýmy a hudba jsou na české poměry velmi zdařilé, což se o režii říct už nedá. Nejhorší ze všeho jsou ale herecké výkony. Tedy, některé ujdou, ale ve valné většině znějí repliky hrozně uměle a neuvěřitelně. To působí velice rušivě, protože se divák nemůže pořádně vpravit do děje. Je to veliká škoda, ale herci (a scénář) prostě srážejí kvalitu o několik tříd dolů. Na druhou stranu oceňuji historickou přesnost a dobovou atmosféru některých scén. ()

Galerie (127)

Zajímavosti (5)

  • Že kosti nalezené na Krymu patří sv. Klimentovi (nebo též sv. Klementovi), bylo především Konstantinovo zbožné přání, neboť není pravděpodobné, že by kosti tak dlouho (cca 750 let - jelikož sv. Kliment zemřel kolem roku 101) vydržely pohromadě. (Zdroj: Toulky českou minulostí, díl 1. str. 129). (VMa)
  • Drtivá většina natáčení probíhala na našem území, například v archeoskanzenech Modrá a Řepora, Mikulčicích u Hodonína nebo klášteře Doksany. Zahraniční destinace zastupují italský Řím a Samara, turecký Istanbul a Kyperská Larnaka a Paphos. (Olík)
  • Některé scény byůy filmovány v archeoparku v Chotěbuzi, nedaleko Českého Těšína. (LusSYx)

Reklama

Reklama