Reklama

Reklama

Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů

(seriál)
  • Slovensko Cyril a Metod - Apoštoli Slovanov
TV spot 3
Česko / Slovensko / Srbsko / Slovinsko / Rusko, 2013, 3 h 31 min (Minutáž: 52–53 min)

Režie:

Petr Nikolaev

Kamera:

David Ployhar

Hrají:

Roman Zach, Ondřej Novák, Milan Bahúl, Vilém Udatný, Radka Fidlerová, Marian Roden, Vladimír Javorský, Josef Abrhám, Branislav Polák, Bořík Procházka (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů. Jména, která zná každý z nás, ale kolik z nás opravdu zná jejich příběh? Jejich život, jejich skutky, jejich myšlenky – i jejich utrpení. Čtyřdílná výpravná historická rekonstrukce se snaží zachytit vše podstatné v životě slovanských věrozvěstů, a nejen to – příběh putování bratří z Konstantinopole přes Velkou Moravu až do Říma zobrazuje kulturní, politické, náboženské i společenské rozmanitosti té doby a dává jedinečnou možnost poukázat na význam budování Evropské integrity, solidarity a vzdělanosti. Evropské národy neudrží pohromadě ani moc, ani ekonomický zájem, pokud nebudou stát na silném morálním a duchovním základu. Cyril a Metoděj se zasloužili o vznik prvního slovanského písma, o rozvoj slovanské kultury, o překlad Starého zákona a mnoha dalších křesťanských textů, o vytvoření nového právního řádu a položili základ moderní české státnosti. Zásadním způsobem ovlivnili historii všech slovanských národů, za což jim náleží titul Patroni Evropy a Apoštolové Slovanů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (99)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Žánr dokudramatu nijak nesleduji, takže téměř nemám s čím srovnávat. Pokud bylo cílem tvůrcům přinést co nejvíce informací o významu Cyrila a Metoděje pro naše dějiny, tak mise byla úspěšně splněna. A není na škodu si připomenout, že náš západní soused to s námi nikdy nemyslel dobře, franckými knězi nepočínaje a EU nekonče. :( ()

yakoob 

všechny recenze uživatele

Zřejmě je těžké z dochovaných pramenů rekonstruovat celou historii bratří Cyrila a Metoděje...Nečekal jsem, že z tohoto seriálu (filmu) bude historický epos do detailů přesný...Vždyť to ani nejde, tak stejně jako i u jiných historických postav (Jan Hus, Ježíš atd.)...Záleží jakým pohledem se na celou osobu díváme a to pak i účes, spisovnost či drobnosti ovlivní hodnocení...Jde přeci o odkaz, který tito bratři zanechali, a jak z něj můžeme čerpat DNES, nikoli to brát jen jako historickou událost...Pro mne široký záběr zkoumání na tehdejší církev, kde charakteristické znaky mohu vidět i dnes, ať už těch, kteří opravdu milovali Ježíše nebo těch, kteří se spíše vezli na tradici a výhodnosti být církevní...Na české poměry dobře ztvárněný seriál, výprava a "modernější" zpracování na mně působily tak, že mám zase jiný pohled na Cyrila a Metoděje... ()

Reklama

salahadin

všechny recenze uživatele

(1.díl) - Moje očekávání nebyla vysoká, takže ani nejsem zklamaný. Čekal jsem vlastně přesně toto - ultrapatetický dokument, kde neustále hraje hudba a herci se snaží dodat vážnost svým rolím. Výprava a hudba jsou na slušné úrovni, což se u české produkce cení. Bohužel mám problém s herci. Jakmile začnou mluvit, cosi je špatně. Především jim jejich slova nevěříte. Jsou to prostě herci, co hrají Cyrila a Metoděje, nejsou to Cyril s Metodějem. Také jsem měl problémy se scénářem - slova jako exemplární apod. mi moc nešla pod fousy. Vůbec většině herců nejde vyslovovat scénář tak, aby působili věrohodně (Michael III., Fotios apod.). Ani Nikolaevův přístup k látce mi nesedl. Žádná scéna není dostatečně dlouhá, aby vás vtáhla do děje. Není se čemu divit, tohle dokudrama musí odvyprávět mnoho. Ale není tu ani žádná scéna, která vás ohromí, dojme, zamrazí. Nic takového. Prostě jen koukáte na zfilmovaný dějepis. K tomu nepotřebujeme film, stačí otevřít si životopis obou významných mužů. ()

skrblik007 

všechny recenze uživatele

Výprava, kostýmy a hudba jsou na české poměry velmi zdařilé, což se o režii říct už nedá. Nejhorší ze všeho jsou ale herecké výkony. Tedy, některé ujdou, ale ve valné většině znějí repliky hrozně uměle a neuvěřitelně. To působí velice rušivě, protože se divák nemůže pořádně vpravit do děje. Je to veliká škoda, ale herci (a scénář) prostě srážejí kvalitu o několik tříd dolů. Na druhou stranu oceňuji historickou přesnost a dobovou atmosféru některých scén. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Prvních pět minut prvního dílu bylo tak zoufale špatných na všech úrovních (především triky, herecké výkony a zvuk), že jsem si myslel, že vypnout to teď by byla chyba, protože tak trapně úděsné to být nadále nemůže. Inu... může. Především se přidala ještě špatnost scénáře (něco mezi filmem a dokumentem, ani jedno plnohodnotně a oboje se navzájem zabíjející), kterou jsem po prvních minutách samozřejmě nemohl tušit. Pokud jsem si po Lidicích myslel, že Nikolaev je schopný řemeslník se špatným vkusem, nyní ho nemám za víc než packala. Cyril a Metoděj překonává svým mimoňstvím i emogothic Kněžnu Libuši. ()

Galerie (127)

Zajímavosti (5)

  • Projekt vznikl k 1150. výročí příchodů věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. (Olík)
  • Některé scény byůy filmovány v archeoparku v Chotěbuzi, nedaleko Českého Těšína. (LusSYx)

Reklama

Reklama