Reklama

Reklama

Pošetilost mocných

  • Francie La Folie des grandeurs (více)
Trailer

Ó, jak malá postava a jak velké intriky! Don Salluste, ministr policie a financí, postavou nejmenší z grandů na dvoře španělského krále, je nenáviděn i obáván pro svou lakotu, s níž necitelně vymáhá daně a bezohledně je strká víc do vlastní kapsy než do královské pokladnice. Jeho sluha Blaze je natolik chytrý, aby pána prokoukl, jenže jíst se chce a sloužit je nutno... Když si k Donu Sallustovi dosadíme za jméno Blaze – Blas, nebo chcete-li Ruy Blas, ihned se nám vybaví slavné drama Victora Huga. Tentokrát ovšem v trochu jiném podání. Onoho lehce připosraženého granda totiž hraje Louis de Funes a jeho poněkud vyššího sluhu Yves Montand. Oba je v nádherných španělských exteriérech režíroval Gérard Oury a vznikla tak excelentní komedie na téma velká láska a ještě větší intriky. Jeden za všechny – všichni za sebe! (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (322)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Keď v posledných rokoch vidím filmy s Funésom, Richardom alebo Bourvilom dostavuje sa u mňa pocit trápnosti a zahanbenia, že som sa kedysi dokázal celkom dobre baviť na niečom takom. Nie je to tým, že by som na staré kolená stratil vzťah k humoru. Skôr tým, že v rastúcej konkurencii som stratil vzťah k tomuto prvoplánovému humoru. Rozmary mocných som ešte nevidel a v kútiku duše som dúfal, že sa snáď stane zázrak a tých 81 % bude odôvodnených. Zázrak sa nestal, dve hviezdičky sú prejavom môjho dobráctva a nedopozeraný film znakom toho, že si vážim čas, ktorý neúprosne ukrajuje z môjho života. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dosť precenená "Funesovka" povedal by som, ale otázne je nakoľko je hodnotenie ovplyvnené dobou, kedy užívatelia film videli. Nemal som to šťastie vidieť film v detských časoch za "komančov" , ale keby som mal, tak verím , že na neho mám krajšie spomienky. Z dnešného pohľadu mi až tak vtipný nepripadal. Funesa mám rád, pár dobrých momentov tu je, ale film ako celok ma o super kvalitách nepresvedčil. Ak ma niečo naozaj zaujalo, tak rozhodne výborná až westernová melódia k filmu. Inak priemer s výborným Funesom navrch. 60%. ()

Reklama

bloom 

všechny recenze uživatele

Já si myslím, že to není úplně nejlepší film ani Louise de Funés, ani Gérarda Ouryho (Velký flám je podle mě mnohem povedenější). Asi to bude tím Montandem. Neříkám, že roli zahrál špatně, je to lepší než kdyby jí vzal romantický hrdina Jean Marais (to by ale neudělal, protože mu Funés ukradl slávu z Fantomase). Američtí koproducenti chtěli obsadit Jerryho Lewise, tomu se Oury bránil, až mu Montandova žena Simone Signoret navrhla svého manžela, protože nechtěla, aby hrál jenom v politických filmech. Pro mě je Montand nejlepší asi v Rudém kruhu s Delonem a Bourvilem, který měl Blase hrát původně. A je to škoda, že se natáčení nedožil, protože by film byl ještě vtipnější, mezi ústřední dvojicí by to víc jiskřilo a navíc by Bourvil završil svou éru rolí sluhů v historických filmech, které však byli pojednány "vážně". A tak pro mě králi filmu zůstali Louis a komik Paul Préboist, který však hrál jen malé role. Jeho Němý, byl opravdu skvostný. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Vedle Oskara a prvního Četníka nejlepší Funèsova komedie – a na tom trvám. Kromě jeho neuvěřitelného temperamentu je tu kanonáda hlášek („A nyní, Blasi, mi lichoť!“), skečů (je libo budíček v podobě cinkání zlaťáků?), historických kulis a kostýmů (ty klobouky, ty límce, ty krinolíny, ty bambulky!) a perfektního castingu (král je sexy, královna krásná a ta baba je vážně děsná baba) je tu především skvěle hrající, tančící i zpívající Yves Montand a naprosto geniální soundtrack Michela Polnareffa. 10/10 ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

A teď babo raď! Líbí se mi ostatní Funèsovy filmy proto, že jsou jednoduše tak dobré, nebo proto, že jsem je v drtivé většině viděl jako nenáročné dítě a už mi ze setrvačnosti zůstala nostalgická příchuť? Tohle je totiž jeden z mála Funèsů, které jsem viděl až v současnosti a zrovna dvakrát zábavné mi to nepřišlo. Místy dokonce přitroublé a naivní. Ale takové jsou přece i ostatní.... Tak jak? ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Natáčení probíhalo ve španělské Almérii. (M.B)
  • Filmaře během natáčení do značné míry trápilo počasí. Po vlně dešťů, které už tak dost zkomplikovaly natáčení, se zazelenala španělská poušť Tabernas. Tu ale štáb potřeboval mít vyprahlou. Filmaři proto povolali místní, aby jednotlivé trsy trávy vytrhali ze země. Nezvyklá zima, podle místních první taková po alespoň půlstoletí, zase potrápila filmaře během květnového natáčení ve středověkém komplexu paláců v Alhambře. Zahrady tam nebyly rozkvetlé jako obyčejně a štáb si musel vypomoct hromadami umělých květin. (Komiks)
  • Celosvětová premiéra proběhla 8. prosince 1971 v Paříži. (Varan)

Reklama

Reklama