Reklama

Reklama

Scientologie, pravda o lži

(TV film)
  • Francie Scientologie : La vérité sur un mensonge (více)

Obsahy(1)

Scientologii někteří považují za náboženství, disponující metodami, které pomáhají nalézt odpovědi na otázky pozemského bytí, vlastní pravdu o životě i o nich samotných. Svědectví bývalých scientologů nám však poodhalí temné stránky tohoto společenství. Aktéři našeho vyprávění se dříve či později ocitli v soukolí, které je semlelo lidsky, fyzicky, finančně i morálně. Scientologii přirovnávají k rakovině. Stali se součástí sdružení, které je postupně odloučilo od rodiny, kolegů i přátel. Ve svých příbězích popisují procesy, během níž byli připraveni o veškeré úspory a uvrženi do ohromujících dluhů, v ohrožení bylo jejich zdraví i život, který v některých případech dokonce vyhasl, a to zcela zbytečně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

ORIN 

všechny recenze uživatele

Poněkud překvapivě kvalitní dokument, který svou formou sice nepřínáší v podstatě nic nového, ale díky propracované koncepci - detailní rozkrývání systému a jeho fungování skrze několik bývalých členů/vyznavačů (včetně vedoucích pracovníků) Scientologie a člena aktuálního, který s vcelku kritickým odstupem dokáže popsat stav věcí, narozdíl od Šmejdů hlavní aktéři dokumentu o interním uspořádání a silném vlivu hovoří převážně sami a hlavně dostatečně dlouho na to, aby vyjádřili celou myšlenku (oproti Vrahovi z povolání - Utrpení soudce Karla Vaše), díky čemuž získává snímek punc věrohodnosti - se stává hodnotným příspěvkem do problematiky scientologické "církve" jako jednoho z největších, nejsofistikovanějších a nejvýnosnějších podvodů historie. Níže uvádím krátký (věru dogmatický) úryvek z oficiálních stránek české scientologické církve Popis scientologického náboženství: "L. Ron Hubbard je jediným zdrojem náboženských spisů Scientologie. Veškerý výzkum a vývoj tohoto náboženství dokončil během svého života. Hubbard jako zakladatel a zdroj Scientologie nemá žádné následovníky a také nikdy žádné mít nebude. Scientologické církve a organizace církevní struktury používají stávající náboženské spisy a rozšiřují je tak, jak byly vytvořeny L. Ron Hubbardem." ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý a užitočný film. Celkom kvalitne spracovaný, aj keď možno trochu zbytočne dlhý. Doplnila som si vedomosti o tejto zvláštnej skupine a niektoré ich konkrétne konania v mojom okolí sa mi ukázali v inom svetle. Hm, snažia sa, už som mala tú "česť". Aj keď sú "elitní", sebavedomí, a ich "blahosklonnosť" je evidentná, sú v podstate blúdiaci chudáci (ktorých však nemožno podceňovať!). ()

Reklama

Cimr 

všechny recenze uživatele

Dávám plné hodnocení, protože před zhlédnutím jsem o scientologii věděl jen tolik, že je to sekta, v níž jde o jakési testování a že mezi stoupenci je Cruise a Travolta. Po zhlédnutí mám pocit, že vím o téhle do nebe volající zlodějině všechno. Kdykoli mě napadla nějaké otázka, byla tvůrci vzápětí zodpovězena. Proto dokument nepovažují za zdlouhavý, nýbrž za vyčerpávající - ovšem v pozitivním slova smyslu; není k němu zkrátka moc co dodat. Jeden z filmů, co by měly být promítány povinně jako prevence. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Dokument o malej rybe v porovnaní čo napáchala a pácha katolícka cirkev. Hlavný rozdiel je ten, že katolícka cirkev je v miliardách platená zo zákona štátnym rozpočtom a tým pádom to platíme všetci, nehovoriac o vatikánskych zmluvách. Netreba rozpisovať zverstvá ako upalovali a ukameňovávali ľudí za živa. Ľudí v dokumente nelutujem, pretože boli svojprávni a plnoletí a podla mňa aj pekne hlúpi. Len krava vystaví šek na 960 000 dolárov, keď sa spamätala. Čo si mám myslieť o niekom, komu trvá niekolko rokov, alebo aj desaťročí pokial dostane rozum. Podla mňa aj ten súd vo Francúzsku bola fraška a sudca s porotou si pekne naplnili bankove kontá. Pokuta 600 000 je smiešna čiastka pre taku orgaznizáciu a ide sa ďalej, veď hlupákov je dosť. 3* dávam za ponaučenie slabšie zmýšlajúcim divákom a pevne verím, čo je moja viera, že vďaka tomu niekolko veriacich dostane rozum a uvedomí si, čo vlastne im dáva a berie každá náboženská organizácia. Koľko to vlastne stojí nie len ích času a peňazí. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Ron Hubbard znamená v dnešním náboženství totéž, co Viktor Kožený v privatizaci, s tím rozdílem, že hubbardovy metody získání z lidí peněz fungují bezchybně již desítky let. ___ Klasický dokument o finančních tenatech pseudovědecké sekty. Zajímavé je, že dianetika a scientologie se zrodily díky moderní vědě a v mnoha ohledech ji zdárně napodobují nebo rovnou kopírují. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Podle Scientologické církve práce Rona Hubbarda čítají kolem 500 000 stran psaného textu, asi 3 000 přednášek a 100 filmů na téma Dianetika a Scientologie - celkem zhruba 65 000 000 slov. Beletrie Rona Hubbarda zahrnuje kolem 500 románů a povídek. To z něj činí jednoho z nejplodnějších a zároveň nejpřekládanějších autorů, což bylo zaznamenáno v Guinnessově knize rekordů v roce 2006. [Zdroj: Wikipedia] (Aelita)

Reklama

Reklama