Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh z druhé světové války se odehrává u severofrancouzského města Dunkerque počátkem června roku 1940, kdy německá vojska přešla do protiofenzívy, zatlačila spojenecká vojska k mořskému pobřeží a přinutila je k ústupu za kanál La Manche. Jeho hrdiny jsou příslušníci francouzské pěchoty, kteří navzdory nebezpečí dostanou příkaz vyčkat na pobřeží, dokud nebude v rámci mohutné operace Dynamo dokončena evakuace britských jednotek. Ačkoli je pobřeží zasaženo krvavým konfliktem, který si už vyžádal mnoho životů vojáků i místních obyvatel, někteří stále odmítají odejít a opustit své domovy. Jako třeba sympatická dívka Jeanne, která pomáhá francouzským vojákům v obtížné situaci, ošetřuje raněné a sblíží se s mladým citlivým vojákem Julienem Maillatem. Julien dívku zachrání před znásilněním, o které se pokusí jeho dva kolegové, a ze všech sil se pokouší udržet víru v přežití, což je ovšem v rostoucím stresu a napětí stále obtížnější. Obklíčení vojáci se totiž musejí bránit velkému tlaku německých tanků a pěchoty a přitom se stávají snadnými cíli pro německé stíhačky, které jim téměř bez ustání hřmí nad hlavami. Julien se dlouho marně pokouší Jeanne přesvědčit, aby změnila názor a opustila nebezpečné místo, a když nakonec dívka souhlasí, že odejde, nadchází tragické finále příběhu, který zachycuje jednu ze smutných kapitol druhé světové války. (Česká televize)

(více)

Recenze (98)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Belmondo společně s dalšími vojáky vyčkává během 2.světové války dva dny na pobřeží, chodí po pláží,  zdraví ostatní s vlastním příběhem,  snaží se nalodit a ještě zažije jeden románek.  Je to pomalejší film, uznávám, ale možná stějně jako u předchozí spolupráce dua Verneuil-Belmondo  ,,Opice v Zimě´´, je v té pomalosti, a občas i poklidném tempu vyprávění malých lidských příběhů právě kus kouzla, které tento snímek odlišuje od řady jiných válečných filmů s hromadou bitev, a výstřelů, které já osobně třeba tolik nemusím. Tady mi ke spokojenosti stačilo už jenom to krásné melancholické vyvrcholení. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem přečetl předlohu a už když jsem ji četl, tak jsem si představoval, jak by to vypadalo na plátně... a to jsem vůbec netušil, že už v roce 1964 byla kniha skutečně zfilmovaná. Asi by mě nemělo překvapit, že Maillata hraje Belmondo, že? Film se drží předlohy vcelku dost věrně a občas dokonce trochu suché vyprávění vyšperkuje nějakou akcí (Pinotův kulomet versus "stuka") a obecně hezkým vizuálem, ačkoliv občas jsou ty změny trochu "na sílu" - viz jeptišky. V podstatě mám pocit, že film je lépe zpracovaný a z knihy si bere jen to nejlepší. Kdybych knihu neznal, tak hodnotím asi hůř. Ve smyslu - lépe tahle předloha natočit nešla. ()

Reklama

rt12 

všechny recenze uživatele

I tak se dá natočit válečný film, bez hrůzných krvavých scén, peprných hlášek a jednoho hrdiny, který vše vyřeší. Tohle je o lidech se vším co k nim patří. O beznaději, o ponížení, o přežití, strachu z budoucnosti a o rozčarování.. Vše se odehrává o víkendu v jednom z nejhorších období, kdy Hitlerova vojska přejížděla Francii jak parním válcem. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na počet komparzistov a bojovej techniky to určite nebol lacný film. Najviac som si užíval nemecké nálety a bombardovanie. Akcia celkovo nebola zlá, ale príbeh nebol z kategórie chytľavých. Belmondo sa tu len motá z jedného baráku do druhého, od jedného zákopu k druhému a do toho reči tak trochu o ničom, kde sa nerieši dokopy nič konkrétne. Najviac zapôsobí scéna pokusu o znásilnenie, kde to dvom nadržaným Belmondo pekne spočíta. A, že vraj na to nemá kuráž...S Belmondom či bez, film musí mať v prvom rade silný príbeh. Ja som ho tu nenašiel. U mňa priemer. 60%. ()

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Neskutečně nudný, zbytečný válečný film. Stejná nuda jako Tobruk. Hromada iracionálně se chovajících postav ve stylu, válka je jen soused, co občas hlučně klepe na vrata. Předvídatelnost vysokého stupně taky na celkovém dojmu nepřidá. Chápu, co chtěl autor říci, stejně jako u Tobruku. Bohužel koncepce byla stejně nezáživná. Byť, jak zmínil kolega Enšpígl, nálety i jiné scény jsou natočeny celkem slušně. Bohužel musím konstatovat, že dva shurikeny tomu sice dám, ale je to těsný. Pokud v tom měla být lehká nadsázka...nelíbila se mi. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (8)

  • Píseň linoucí se z vysílačky je „J'attendrai“. Jedná se o populární francouzskou píseň nejprve nazpívanou Rinou Ketty v roce 1938. Stala se oblíbenou písní během druhé světové války. (sator)
  • Natočené na skutočnom mieste jednej z evakuácií operácie Dynamo (ktorá skutočne prebiehala od 27. 5. 1940 – do 4. 6. 1940) na plážach Bray-Dunes neďaleko Dunkerque (Francúzsko). (westerns)
  • Jean-Paul Belmondo predviedol všetky svoje kaskadérske kúsky vo filme sám, vrátane nechráneného pádu zo schodov. (westerns)

Reklama

Reklama