Reklama

Reklama

Temný případ - Série 1

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 2014, 7 h 31 min (Minutáž: 54–59 min)

Tvůrci:

Nic Pizzolatto

Scénář:

Nic Pizzolatto

Kamera:

Adam Arkapaw

Hrají:

Woody Harrelson, Matthew McConaughey, Michelle Monaghan, Michael Potts, Tory Kittles, Alexandra Daddario, Kevin Dunn, Clarke Peters, Jay O. Sanders (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Nový dramatický seriál HBO se ve své první řadě soustředí na Martyho Harta (Woody Harrelson) a "Rusta" Cohlea (Matthew McConaughey) - dva detektivy a bývalé parťáky, kteří uprostřed devadesátých let působili v oddělení vyšetřování vražd v Luisianě. V roce 2012 z dosud nejasných důvodů podstupují řadu výslechů. Vyšetřovatelé se vyptávají na jejich nejznámější případ - brutální vraždu prostitutky z roku 1995, kterou pravděpodobně spáchal sériový vrah se znepokojivými okultními sklony. Zatímco se Hart a Cohle vracejí zpátky k neuzavřenému případu, jejich osobní příběhy a často napjaté vztahy nyní vyplouvají na povrch a stávají se ústředním tématem. Hart je Louisianský rodák a muž se smyslem pro rodinu, jehož manželství se rozpadá pod tíhou pracovního stresu a nevěry. Představuje (alespoň navenek) pravý opak Cohlea, pesimistického samotáře a bývalého detektiva z protidrogového oddělení v Texasu. Zatímco děj žene dopředu Hartova a Cohleova společná posedlost dopadnout rituálního vraha, pravé drama se odehrává kolem nevypočitatelnosti jejich vztahu a povah, a jak se ti dva navzájem ovlivňují coby detektivové, přátelé a muži. (HBO Europe)

(více)

Recenze (242)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle není geniální detektivní seriál a nový ethalon žánru, je to "jenom" perfetně odvedené řemeslo, kde děj samotného případu a toho, jak je natočen, balancuje na hraně naprosté kvality a brakové béčkovosti. Co považuju za brakové? Vlastně celý základ případu a příběhové pozadí obou detektivů, kdy linka, která se věnuje jejich osobním peripetiím je prostě neskutečně klišovitá (od milenky přes důvod rvačky atd.), děj případu samotného také není zrovna originální. Jenže VŠECHNO okolo toho je naprosto výborně vybroušené, herecké výkony? Perfektní! Oba hlavní představitelé naprosto skvěle zvládli zahrát postavy, které jsou vlastně dost nesympatické a za souseda by je asi nikdo moc nechtěl, ale přesto jim člověk automaticky fandí (a to je dost fajn, když se jedná o vidláka s pokřivenou morálkou a nihilistického asi-ex-feťáka). Prostředí Luisiany má zajímavou a neokoukanou atmosféru (country + bažiny + divné církve + vidláckej venkov s existencemi ala severské krimi). Gradace případu funguje taky.. A... Je to prostě dobrý. ()

novoten 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stát blízko souboje světla s temnotou se nemusí vyplatit, v případě některých klání to ale neplatí. Ve světě lesa, vidin, parohů, prapodivných obyvatel a Rustyho zabíhavých monologů mi totiž i přes počáteční problémy s naskočením na danou trať bylo moc dobře. To, že si věčně nasupený Harrelson i v nejlepším slova smyslu jetý McConaughey kradou celý Případ pro sebe, je asi jasné každému, kdo o tenhle profil zavadil. Každá promluva či (ne)shoda je dohrána do extratřídy a je to právě pouto hlavní dvojky, díky kterému zůstává po prvním příběhu v hlavě tak pozitivní dozvuk. Čím déle se znají, tím více se odlišují a paradoxně čím rozdílnější jsou, tím jsou navzájem provázanější. Bohužel ve chvílích, kdy se oba naplno věnují vyšetřování vraždy, unikala moje pozornost i vzhledem k pozvolnému tempu všemi směry a nezbývalo než si přát zaslechnout nějakou další neprůhlednou metaforu. Až ve dvou finálních dílech jsem konečně onomu hledání stop přišel na chuť, ale tím spíš bych se na začátku obešel bez poněkud vynuceného střídání časových rovin. Takže ano, je to audiovizuální a herecká bomba, u které zvěsti o výjimečné události z větší části nelhaly. Důvody pro nenadálé zatracování televizní tvorby mimo HBO pro mě ale zůstávají větší záhadou, než jakou byla pro hlavní nesourodou dvojici identita ústředního vraha. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Absolutní seriálová špička. Ne, že by šlo o něco prudce originálního, jen je to strašně dobře napsané a natočené. Hrdiny si zamilujete, McConaughey a Harrelson neskutečně válí, dialogy jsou čirá radost, atmosférou vás to div nezadusí a návštěvu buranského amerického jihu si připíšete na seznam toho, co chcete stihnout před smrtí. A znělka je luxus nejluxusnější. ()

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Prvá séria prináša jednu z najzaujímavejších detektívnych zapletiek, aké som vôbec videl. Chémia medzi hlavnými protagonistami, nevyrovnanými osobami z ktorých jeden rodinu stratil a druhý kráča k tomu aby ju stratil. Doplnené o množstvo filozofických úvah a polemizovaní o fungovaní sveta, viery a tak ďalej a tak ďalej. Je sa na čo pozerať, každá epizóda prináša posun a vytvára nové a nové otázky. Nemôžem nič iné len odporučiť všetkými 5timi ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No, Temný prípad vol. 1 je napínavá detektívka, veľmi šikovne rozčlenená do troch časových pásem a prerozprávaná v retrospektívach. Napriek tomu ide o prehľadnú záležitosť a to v každom momente, takže Pizzolatto a Fukunaga majú evidentne všetko perfektne pod kontrolou. Skúste si stopnúť seriál na viacerých náhodných miestach a vždy budete schopní rozpovedať, čo sa stalo a kde sa prípad práve nachádza, vrátane vzťahov medzi postavami. Témy sú temné, keďže ide o temný prípad. Môžete sa zamyslieť nad túžbou po násilí ako prirodzenej súčasti ľudskej prirodzenosti, cez otázku zmyslu života (je to podané artovo, nebojte), až po otázku života po živote, respektíve v tomto prípade po násilnej smrti mnohých postáv, ktoré vidíme doslova v posmrtnej agónii iba na fotografiách. Slabšie povahy môžu dostať po maratóne prvej série podobné halucinácie ako Rust, takže bacha na to, s kým budete Temný prípad sledovať... ()

Galerie (148)

Zajímavosti (39)

  • Zvláštní stavba na konci epizody je opuštěná cihlová pevnost Fort Macomb, postavená v roce 1851. (ultrainferna)
  • Matthew McConaughey (detektiv Rust Cohle) byl scénářem natolik nadšený, že podepsal účast na projektu ještě předtím, než se seriálu ujala stanice HBO. (jerry12)
  • Scénář ke všem osmi epizodám první série má celkem 4500 stran. Série se natáčela na více než 300 lokacích, na kterých si tvůrci dali hodně záležet. Prostředí, ve kterém se příběh odehrává, totiž brali za jednu z hlavních postav. Tvůrci hledali místa s tajemnou atmosférou a industriálními prvky, vyvolávající pocit samoty, a shodou okolností spoustu takových míst našli právě v Louisianě, kde se i příběh odehrává. (jerry12)

Reklama

Reklama