Reklama

Reklama

Wadjda

  • Saúdská Arábie Wadjda (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Malá Wadjda sní o tom, že si pořídí zelené kolo. Na závody s kamarádem ze sousedství však musí zapomenout: zákony totiž děvčatům jízdu na kole zakazují. Dívenka se rozhodne vydělat si peníze ve školní soutěži v recitaci koránu. Stává se z ní ukázkově zbožná holčička... Debut první ženy režisérky v Saúdské Arábii Haifay al Mansourové je civilní meditací o svobodě v nesvobodném světě a vzpomínkou na Zloděje kol Vittoria De Sicy. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (10)

Trailer 2

Recenze (68)

Radko 

všechny recenze uživatele

Všetko, čo mám na arabských filmoch rád je aj vo Wadje. Túžba po materiálnom statku a nedostatok zdrojov na jeho získanie, hľadanie možností zarobenia si, interakcie s okolím a do toho všetkého citlivo no presne vyobrazené problémy v rodine. Okrem týchto prísad cítiť aj vplyv západnej kultúry. Prináša tému postupného zrovnoprávňovania žien v jednej z najortodoxnejších moslimských krajín - Saudskej Arábii. Vďaka tomu sa spomenie viacero čriepkov zo striktne postaveného systému pravidiel, často daných ústnou tradíciou a nie písomnými prikázaniami Koránu. Ženy by nemali chodiť na bicykli, počas menštruácie sa dotýkať posvätnej knihy, neustále by mali mať zakryté telo aby nevzbudzovali u mužov hriešne telesné pokušenia a podobne. Na príklade zvedavej, vtipnej a rebelskej dievčiny sa ukazuje, že mierny pokrok možný je, no pri súčasnom rešpektovaní a uznávaní pravidiel moslimskej viery. Skvelý, nekomplikovaný, no vyznením zároveň pomerne silný film. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

O dívce, která chce kolo. Jenže za prvé žije v Saudské Arábii a v ní přeci ženy na kole nejezdí, za druhé je to kolo drahé. Dost unikátní sonda a první saudskoarabský celovečerní film (v zemi, kde nejsou kina). Za odvahu ho natočit a jedinečnost dávám hvězdičku navíc. ■ Toto není komedie ani drama (jak uvádí ČSFD). Nemohl by se zavést žánr "sliece of life"? ■ Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=3koigluYOH0 ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,CHCI KOLO, AŤ MŮŽU JEZDIT S ABDALLEM.“ … ,,VIDĚLA JSI NĚKDY HOLKU NA KOLE?“.…“ /// Wadjda je odvážná dívka, která zatím nemusí šahat na Korán ubrouskem a nebaví ji vypadat jako Batman. Navíc chce kolo a tak s její pomocí můžem nakouknout za oponu arabskýho světa, porovnat problémy ženskejch tam a u nás, zjistit, jestli se jejich fotr nemá tak nějak celkově líp a že škola pomáhá nejen s učením, ale i morálkou. Hodně se čte z Koránu (kniha vole… jo hawban kabír…) a kdybych měl filmu měřit jen odvahou režisérky a poselstvím, tak jsou ta jasný 4*. Když voni mně ti parchanti s teniskama připadali mnohem lepší… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chcu koupit svýmu arabskýmu panchartovi kolo. 2.) Chystáme se s chlapama pořádat soutěž v Koránu. 3.) Thx za titule ,,Dadel“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Kolem a kolem výborný film, kterému prakticky nemám, co vytknout. Svým konceptem připomíná Božské děti, s rozdílem v tom, že vypráví podstatně "jemněji". Na emoce se netlačí, pouze nad klíčovými událostmi a dějovými zlomy se vznáší jejich přirozený opar. Taktéž film příliš netematizuje islám, fakta tamější kultury se ve filmu zjevují nenápadně a netropí se kolem nich humbuk, takže méně vnímavý divák nemusí ani všechna pochytit. Postavička Wadjdy působí roztomile a s trochou nadsázky představuje subtilní protiislámský prvek (emancipace a zrovnoprávnění žen). Osobně nehodnotím výš nejspíš proto, že jsem tak trochu islamofob... 7/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ak by takýto film vznikol v Európe a bol by premietaný na festivaloch, asi by veľké nadšenie nezískal. Mám na mysli zápletku, gradáciu, predvídateľnosť, dramaturgiu atď. Ale predsa je to o niečom inom, ak sa dívame na veci, ku ktorým inak prístup nemáme a niečo nové sa dozvieme, respektíve si môžeme utriediť názory prezentované médiami. Plusom je fakt, že ak by niektoré veci vyslovil západniar, bol by považovaný za zaslepeného, kritika z vlastných radov je ale úprimná. No, takže ženy u Saudov. Majú síce zákaz k mnohým veciam, ale synovi vyberá manželku jeho matka a medzi štyrmi stenami mu môže aj sestra kľudne vynadať. Čiže ak je hlava rodiny muž a krkom žena, do určitej miery to platí všade. Decká sú zlaté, ich mamy a učiteľky milfovité, krajina jednofarebná. Pokiaľ decko vyhrá prachy, vie, že tie pôjdu do Palestíny, ale niektoré asi čítajú pravicovú tlač a vedia, že by išli na zbrane a radšej by si za ne niečo kúpili. Spoločnosť v Saudskej Arábii začína charakterizovať pokrok. 70% ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • Režisérka v rozhovoru pro The Daily Show uvedla, že kvůli zákazu pro ženy hovořit s muži, kteří nejsou jejími příbuznými, musela režírovat z dodávky přes vysílačku. (KlonyIlony)

Související novinky

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

06.07.2013

Devítidenní karlovarské filmové prázdniny skončily a poroty v čele s Agnieszkou Holland udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl režisér János Szász… (více)

Reklama

Reklama