Reklama

Reklama

Knězovy děti

Trailer 1

Obsahy(1)

Svěží, satirická komedie přivede diváka na malý ostrov Dalmácie. Mladý kněz Fabian, jenž zde převzal po svém předchůdci farnost, je zděšen zdejšími statistikami. Úmrtnost je příliš vysoká, porodnost je příliš malá. S dobrým úmyslem a heslem „dokonce i papež je proti používání kondomů" se Fabian pokusí zlomit místní trend. Za pomoci pobožného trafikanta Petara a lékárníka Marina propichují prodávané kondomy a antikoncepční pilulky mění za vitaminy. Brzy se dostaví kýžené výsledky a těhotenský boom začíná. Cesta do pekla je však vždy dlážděna dobrými úmysly. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (190)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Marine! Hej, Marine!“ - „Co je?“ - „Otevři, je to důležitý.“ - „Kam se chystáš?“ - „Nikam. Přišel jsem si pro dětskou výživu a plenky. Stal jsem se otcem.“ - „Kdy?!“ - „Před chvilkou.“ Aneb jaký nápad se může neúspěšnému knězi zrodit v hlavě při pohledu na prasklou gumu kola kotouče…Nemám žádné zkušenosti s filmografií Vinka Brešana, ale asi si na něj do budoucna více posvítím. V případě Knězových dětí jde o velmi svéráznou, neotřelou, zábavnou, absurdní a nápaditou podívanou. Jenže zatímco první hodina je nádhernou tragikomedií, která v mých očích neměla chybičku, poté přijde zvrat (trumpeta), jenž dosud budovanou atmosféru zcela změní (krade se mi na jazyk slovo „pokazí“, ale to jen vzhledem k tomu, čím se snímek do té doby prezentoval). A právě kvůli tomu zvážnění to budou „pouze“ 4*, ačkoliv potenciál byl jednoznačně na 5*, škoda. „Podívejte. Takhle spolu strávili dvě hodiny. Použili tři naše kondomy. Došla mi baterka, takže se mi to nepodařilo nahrát celé. Nejdivnější na tom je, že jeden je pravičák a druhý levičák…“ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Podnázov filmu by mohol znieť Niekoľko pohrebov, niekoľko svatieb a niekoľko pôrodov. Spočiatku good feel filmík vtipne sa navážajúci do trendu znižujúcej sa pôrodnosti, alebo miestnej náboženskej xenofóbie. Postupom času viac dráma, kde sa z hlavnej postavy stáva skôr štatista a ktorá jednou udalosťou nadľahčenosť filmu nekompromisne maže. Film trochu stráca vrstvením viacerých dejových línií pôdu pod nohami, ale všetko, v čom som videl negatíva, bolo skôr kozmetického rázu. ()

Reklama

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Balkánská kinematografie a všeobecně naturel lidí ze zemí bývalé Jugoslávie mi nesedí. Takže jsem ke Knězovým dětem přistupoval se značným despektem a obavou z devadesátiminutového utrpení, nakonec to během první třetiny místy velmi slušně pobavilo a některé gagy vyvolaly salvu smíchu. Bohužel s přibývajícím časem začíná přibývat absurdit a ubývat nápadů a film začíná uvadat do průměru, navíc mu nepomáhají ani ochotnické výkony nesympatických hereckých tváří a absence (zajímavých - nejen těch z roztaženýma nohama) ženských postav, dále stále se opakující neskutečně otravný hudební motiv a hnusná kulisovost. Trojku dávám nakonec za nápad natočit film o "šprcgumě", což jsem zatím neviděl a za solidně nekorektní kritiku církevních pošuků. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Povedená komedie. Až na posledních zhruba 30 minut, ale to jí blahosklonně odpustím. Sice se u ní neumlátíte smíchy, za to je zde servírován, řekl bych typicky, balkánsky černý humor, plný zajímavých zvratů a hodně nevšedních situací. A potom běžte klidně do trafiky a kupte si kondom. Já bych to rozhodně neriskoval! ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Výborná první polovina, ale potom se Knězovy děti zvrtnou do stavu, kdy se nápady a kvalitní humor povážlivě vytrácejí a film se to snaží zakrýt (nebo spíše nahradit) překombinovaností (nemyslím tím nějakou tu násilnou/nenásilnou smrt, na to si člověk u balkánských filmů zvykne), množstvím zapojených postav a postupným odkrýváním či zakrýváním jejich motivací. Ještě dvacet minut před koncem by to bylo na čtyři hvězdy, ale...nemám rád překombinovanost, která se navenek snaží vypadat že naprosto ladně funguje a přitom uvnitř docela drhne - poprvé mě Matišičův scénář trochu zklamal. Každopádně skvělá hudba, pěkná kamera a z herců mě nejvíce bavil Niksa Butijer. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (8)

  • Vedúci Katolíckej teologickej fakulty v Záhrebe Tonči Matulić skritizoval film: "Dnes žijeme v modernej chorvátskej spoločnosti v atmosfére, kde sú obete a viera zosmiešňované a ironizované. Tento film chce zákerným pošpinením spovedného tajomstva povedať, že cirkev systematicky vystupuje ako zločinecká organizácia, ktorá prežila 2000 rokov vďaka šikovnému utajovaniu zločinu.“ (Arsenal83)
  • V niektorých mestách ako Benkovac bol po tlaku cirkvi film odstránený z premietania v kinách. (Arsenal83)
  • Tvůrci potřebovali k natáčení několik tisíc kondomů, a tak hledali sponzora. Žádná dohoda se nezdařila, a proto musel štáb začít skupoval kondomy po celém Záhřebu. Nenašli však žádné o velikosti XL. (Mertax)

Související novinky

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

06.07.2013

Devítidenní karlovarské filmové prázdniny skončily a poroty v čele s Agnieszkou Holland udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl režisér János Szász… (více)

Reklama

Reklama