Reklama

Reklama

První republika

(seriál)
  • angličtina The Manor House (více)
Trailer
Drama / Rodinný / Historický
Česko, (2014–2018), 43 h 46 min (Minutáž: 52–61 min)

Hudba:

David Solař

Hrají:

Ján Koleník, Markéta Plánková, Jiří Vyorálek, Jan Vlasák, Veronika Arichteva, Radek Holub, Viktor Dvořák, Robert Urban, Tomáš Töpfer, Zdena Studenková (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(49)

Obsahy(1)

Sága mapující atmosféru první republiky od r. 1918 do r. 1945... V centru dění jsou pestré osudy rozvětvené rodiny Valentových, která zbohatla na válečných zakázkách a stěhuje se z venkova do Prahy, do Podolí. V této části Prahy jsou zatím jen louky, pár starých továrních komínů a poválečná chudoba. Podnikaví Valentovi však Podolí změní. Ovšem ne sami a ne lehce. V jejich rodině panuje rivalita mezi bratry. Je zde tajemství, které s sebou nese pátrání po staré předválečné vraždě, a postavy prožívají také své osudové lásky. Seriál by měl být příběhem první (a také druhé) republiky, který sice vypráví očima rodiny z vyšších vrstev, tedy třídy, která nejvíce formovala tvář naší republiky a nastavila politické a společenské standardy, ke kterým se dodnes odkazuje, avšak spektrum hlavních i vedlejších postav je velmi pestré. Seriál tak pokryje různé vrstvy společnosti, od elit až po dělnickou a rolnickou třídu. Osudy hrdinů se také budou prolínat s událostmi tehdejší doby a připomenou divákům některé významné momenty naší historie. (Česká televize)

(více)

Videa (21)

Trailer

Recenze (306)

terunka003 

všechny recenze uživatele

První republika, dobovost, rodina, vražda, zločin, podvody, prachy x nemastné a neslané, chladné. Takže za prvý - paní Klára je neskutečná ... a za všechno vlastně může ona. Navíc její představitelka je víc než otravná, nesympatická a nejradši bych to těžítko použila na ní i na její postavu. Co k seriálu samotnému - celkem ucházející, napínavá zápletka, zhruba od poloviny stejně víte kdo je ta černá ovce. Herecky slabší, výborný je Holub a všechny děti. Průměrný seriál, který baví. ..kostýmy maj holky ale pěkný, to zase žádná.. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Zrovna dnes jsem v časopise Týden četla několikastránkové žehrání na tento seriál. Jak ukazuje jen život bohatých, jak se nezabývá politickými událostmi v té době, jak.... atd., atd.... Myslím, že o tohle se tvůrci nesnažili a proto jim to nelze vyčítat - Panství jsem nesledovala, nicméně (a podle mne) - jako telenovela - dobrý! A navrch jako ženská říkám, že se na Jána Koleníka moc hezky kouká..... ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z těch mála ČT seriálů, který si přitáhne diváka a jeho pozornost (ne však moji) nejen pro svou tématiku a své kvalitní zpracování včetně pěkného looku a zajímavých lokací, ale také pro výběr ne tolik okoukaných tváří. Na mně osobně příliš dlouhý seriál, ale jako kulisa proč ne. PS: první série výrazně lepší než druhá, rozhodně za 3,5 hvězdy. Druhá série nemá víc jak na 2,5 hvězdy, třetí série pokračuje v nastoleném trendu druhé série a je nic moc. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Sakra, co to v tom hraje za herce? Většinu z nich vůbec neznám, rozhodně s nimi nemám společné projekty. Začátek pilota hrozivě rozpačitý, pak se to trochu zlepšilo, ale mrzí mě hlavně neschopnost tvůrců vyprávět jinak než pitomě, všechno jde ve flashbacích případně trapných replikách a situacích (za všechny hospoda), a o vtipy by se fakt pokoušet neměli, nebo to dopadne jako s tou kadibudkou. Čekal jsem seriál plný historických reálií, a rozhodně důstojnější projekt, a dostal jsem (zatím, další šance asi nebude) telenovelku po česku, která se ohání mapováním vzniku republiky. Ta válečná scéna víc než yperitem smrděla nízkým rozpočtem, byla vyloženě k smíchu, a ležérní příchod bratra četaře tomu vyloženě ještě pomohl. Něco se povedlo, úmysl byl snad dobrý, ale většina je bída._______Edit po druhém dílu: Koho proboha napadlo udělat hlavní postavy z lidí, kteří řeší, jestli si k snídani namažou lívance marmeládou z borůvek nebo třešní, a jestli pan A miluje paní C, přestože ona je provdána za pana B, když ve stejné době lidi chcípali hlady, protože kapitulace v Compiégne se chudáci nenajedli a prvorepublikový aparát se ještě dlouho rozjížděl pomalu. Jediný historicky zajímavý prvek je ten motiv dluhu vzniklého v neprospěch českého továrníka u c.k. armády, který zcela pochopitelně odmítla republika zaplatit. A opakovat už ve druhém díle scény z první části (zasnoubení) je vychcanost. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JÁ CHCI BÝT JENOM S TEBOU!...“ /// Rodinná sága, která přes 20 dílů řeší tajemnou smrt. S každým dílem čekám, kdy jako konečně se to teda rozjede. Po pátým díle je jasný, že tohle se nemůže rozjet nikdy! Natahujou a natahujou, toť píchání (soráč – romantika), malujeme obrázky, oslovujeme se ,,lásko“ (dyť je to hezký!) a agitujem proti buržoazii (v pořádku, je to 1.republika!). Svět romantický telenovely a mýdlový opery, ve kterým není o náhody nouze. (Nebo je?) Hlavně v tý krimi zápletce! Matně si vybavuju Náhrdelník - to byla taky taková cypovina. Ale vlastně se dost dobře prodával. A tohle nakonec taky! Co na tom záleží, že já tu vidím triviální příběhový smyčky, naivitu snad ve všem a …(prostě na 22.dílů zoufale slaboučký!), když půlka národa radostí votevře lahváč nad povotevřenejma vrátkama k dalšímu pokračování. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Miluju Španělskou chřipku. 2.) Můj svět není romantická telenovela. Realita je hnus a tak hledám, kde si spravit chuť! 3.) Růžovku dneska nedávaj. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ne ()

Galerie (1 353)

Zajímavosti (35)

  • V 19. epizodě při postelové scéně je v čase 37:00 jasně vidět, že Klára (Markéta Plánková) má na sobě samodržící punčochy se silikonovým páskem, které v době, do které je seriál situován, neexistovaly. (Topper.H)
  • Bývalý evropský šampión v boxu Rosťa Osička, který si v seriálu zahrál rozhodčího, připravoval a radil hercům ohledně boxu. (Duoscop)
  • Děj 8. dílu s názvem "Andělíčkář" začíná podle úvodního titulku 29. února 1919. Takový den ale neexistoval, neboť rok 1919 nebyl přestupný a únor měl tedy jen 28 dnů. (Martin_L)

Reklama

Reklama