Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co byste udělali, kdyby jednoho rána u vaší luxusní vily zazvonil bezdomovec, tvrdil, že dobře zná vaší ženu a chtěl se vykoupat? Richard mu pořádně nandá. Jeho ženě Marině je to ale trapné, a bezdomovce, který se představuje jako Borgman, pustí dovnitř. A tak to celé začne. Příběh filmu Borgman je krutý, přímočarý a optimální pro milovníky černého humoru. Jenže kromě toho pokládá i řadu otázek a nechává divákům prostor, aby si ho přebrali po svém. V mnohém připomene postupy české nové vlny, v mnohem zas ironická a přesná severská dramata. (Artcam Films)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (286)

POMO 

všechny recenze uživatele

Dávno som sa po filme necítil tak ako-zdrogovaný, ako po Borgmanovi. Hypnotická podivnosť, ktorá vás nepohltí tým ako vypadá či znie (hudba v nej zaznie iba miestami a obraz je minimalistický), ale čisto tým, čo sa v nej deje. Európsky filmový art, ktorý však na myšlienku nehrá zadumane a rádoby duchaplne, ale z ostra na rovinu a pekelne čiernohumorne. Festivalovka ako vyšitá, výdatná hostina pre milovníkov protiprúdu. ()

Rybizek 

všechny recenze uživatele

Co tohle mělo být :):)? Nevěřícně (leckdy jsem se přistihla i s vyvalenýma očima) jsem se téměř 2 hodiny dívala na něco, co ve mně evokovalo velmi různorodé pocity, především jakousi vzteklost. Bylo mi velmi nepříjemné nevědět, proč se právě děje to, co se děje. Myslím, že slova OPRAVDU VELMI DIVNÉ by mohly nejvíce vystihnout moje pocity z tohoto filmu, 43%. ()

Reklama

Faustka 

všechny recenze uživatele

Alex van Warmerdam mi rozšířil obzory. Holandsko pro mě dosud byly jen lány tulipánů, větrné mlýny a milí lidé. Že tam mají lesy plné zemljanek, s podivně hibernujícími bezdomovci, jsem netušila. Tak už to vím. Také jsem díky této podivnosti s překvapením zjistila, jak širokou zásobu sprostých slov mám. Chování Mariny mě neuvěřitelně nasíralo, to se prostě slušně okomentovat nedalo. U mě doma zazvonit zavšivený bezďák, jestli si u nás může hupnout do vany a jestli bych mu neumyla záda, letěl by ze schodů, špinavou hubou napřed! Zřejmě Warmerdamův umělecký záměr, šokovat a nasrat diváky. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Precizní komentář OldaVagner, co se týče myšlenky, jediné zajímavé interpretace a snad i režijního a scénáristického záměru. *** Jen k provedení se nevyjádřil, které mě mrzelo: jako by si režisér nevěděl rady s herci, nevyvážené, nezvládnuté momenty, etudy, scény, toliko rádoby gagy, kdy je patrné, že jakékoli nadsazené, groteskové či nedejrejžo over-groteskové hraní je mimo možnosti i chápání aktérů, takže to vyznívalo příliš kašírovaně a šustilo papírem a režisér jako by nad tím trochu mávl rukou doufaje, že se to přehlédne, je-li tu jistá inscenovanost záměrem. Toho škoda. Neschopná gesta si s nedbalými revokacemi esenciálně nelze splést. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Jako pardon, ale tohle je naprostá špica. Vůbec jsem nechápala o co jde a i po shlédnutí možná stále nechápu, i když tuším. Snad mi to časem dojde. Sever mě snad ještě nikdy nezklamal a já doufám, že ani nezklame. Miluju tu atmosféru, výrazy, prostředí a příběh. Opravdu výborný film. Nemám co dodat. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Film se natáčel ve městě Bloemendaal. (willy1)
  • Zástupcovia Holandska zvolili film Borgman ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2014. (MikaelSVK)
  • Hoci to nikde vo filme nie je uvedené, Borgmanovo (Jan Bijvoet) správanie sa nápadne podobá mýtickej bytosti menom "alp", čo je démonická nočná mora z nemeckého folklóru.
    (misterz)

Reklama

Reklama