Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Celovečerní dokument Stanley Kubrick: Život s filmem (2001) je zatím nejobsáhlejším portrétem proslulého režiséra. Jeho režisérem a producentem byl Kubrickův švagr Jan Harlan, který měl samozřejmě přístup k jeho rozsáhlému archivu a také vlastní zkušenost z dlouholeté spolupráce. Stanley Kubrick (1928-1999) patří k nejvýše ceněným filmovým režisérům a svým dílem si vydobyl takovou míru tvůrčí svobody, o nichž se většině jeho kolegů mohlo jen zdát. Nad svými filmy uplatňoval důslednou kontrolu, včetně jejich reklamní kampaně a distribučního nasazení. Jako filmař proslul až obsesivním perfekcionismem (při němž neváhal jít daleko za rámec běžně dostupných technických prostředků) a mimořádným vizuálním cítěním. Většina z jeho třinácti celovečerních filmů znamenala ve své době událost, s napětím očekávanou nejen diváckou obcí, ale celou filmařskou komunitou. Harlanův dokument podrobně mapuje jeho život i dílo. Zachycuje nejen jeho tvorbu, již tu reprezentují podstatné úryvky z jeho filmů, ale také jeho pečlivě chráněné soukromí i neúnavnou práci při shromažďování materiálů na další (často nerealizované) projekty. Ve filmu vystupuje Kubrickova manželka Christiane (Harlanova sestra) a řada jeho spolupracovníků, herců i obdivovatelů (mj. Woody Allen, Arthur C. Clarke, Paul Mazursky, Malcolm McDowell, Jack Nicholson, Sydney Pollack, Martin Scorsese, Steven Spielberg). Původní komentář namluvil hlavní představitel jeho posledního snímku Eyes Wide Shut (1999), slavný herec Tom Cruise. Tento dokument zahajuje přehlídku šesti Kubrickových filmů (2001: Vesmírná odysea, Mechanický pomeranč, Barry Lyndon, Osvícení, Olověná vesta, Eyes Wide Shut), jež ČT uvede v rámci pondělního Filmového klubu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (148)

anli 

všechny recenze uživatele

Celovečerní dokument velkého režiséra pohledem jeho věrného spolupracovníka.Dokument je velmi precizní(stejně jako Kubrick sám) a mapuje celý Kubrickův život,jeho tvorbu a přístup k tvorbě samotné.Dokument o tvůrci,který svými filmy dokázal oslovit davy diváků a přímo se jim dostat pod kůži.Sám se ale zbytečně neukazoval a nebudil žádný rozruch.Přesto měla jeho osobnost neuvěřitelnou sílu a obdiv spousta celebrit(Steven Spielberg,Martin Scorsese,Alan Parker atd.).Ve filmu je také spousta archivních ukázek a hostů,kteří se ke Kubrickově tvorbě vyjadřují.A jsou to skuteční filmoví velikáni a celebrity.Dokument sám je velmi poutavý,zajímavý a je skvělým doplněním filmů,které nám po sobě mistr zanechal.Sám za sebe mohu říct,že ne všechny Kubrickovy filmy nekriticky obdivuji a dávám jim plné hodnocení.To rozhodně ne.Ale několik jeho filmů považuji za filmařské mistrovství a triumf filmařiny vůbec("Osvícení","Lolita"","Olověná vesta","2001:Vesmírná odysea),I tenhle dokument by mohl mít o trochu méně nekritický pohled,který je braný více ze široka a na můj vkus je také trochu dlouhý.To jsou ale drobné výtky,protože jde opravdu o jeden z nejlepších portrétových filmů,jaké jsem viděl,takže to u mě má za dokumentárních 85%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pocta muži, který dokázal to o čem sní každý režisér...Dokázal se divákovi zarýt svými filmy do duše tak aby na něj nikdy nezapoměli. Byl slavný, přesto to nedával znát. Byl chytrý, přesto pro diváky a fanoušky uzavřený. Miloval svoji rodinu a byl velice autoritativní člověk. Bavilo ho točit filmy a ke konci svého života litoval, že jich natočil tak málo...i když málo, přesto zanechal velice hodnotné filmy, které píší historii filmového průmyslu. Opravdu nádherně zpracovaný a s laskavostí natočený dokument o muži, kterému záviděl téměř každý americké režisér. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Stanley Kubrick je téma pro dokument dostatečně zajímavé. Po dokumentární stránce řadím dokument až úplně někam hodně nahoru, protože jsem se dozvěděl skutečně mnoho zajímavostí ze života tohoto filmového experimentátora, introverta a nekonečného perfekcionisty. Kdo lépe ho může veřejnosti představit než samotní herci, kteří s ním pracovali na filmech, kolegové režiséři a v neposlední řadě samozřejmě i rodina, která ho zná ze všech nejlépe. Většinu prezentovaných filmů jsem už měl to štěstí(zdůrazňuji slovo ,,štěstí", protože se jednalo o zážitky převážně příjemné) díky zvýšené zdejší oblíbenosti vidět. Rozhodně mi však nevadilo si filmy zopakovat. Z toho zbytku, co jsem ještě neviděl jsem se rozhodl 2 snímky totálně zatratit (Eyes Wide Shut a Lolita). Nedovedu si představit přebytek času, který by zapříčinil, že bych se na filmy skutečně podíval. Ale vyhlédl jsem si zde i 2 až 3 snímky, na které si někdy čas rozhodně najdu(Stezky slávy, (Spartakus) a Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu.) Asi nelze přehlédnout zvýšený počet závorek kolem Spartakuse, které naznačují, že právě Spartakus je až ta třetí možnost, ačkoliv je psána jako druhá. Jinak jak už jsem naznačoval, tak dokument je skutečně velmi zajímavý a překvapivě i divácky maximálně atraktivní. Momentálně si nevybavuji, že bych u dokumentu pociťoval nějaké negativní emoce až nudu. Samozřejmě, že když se jednalo o filmech, které jsem si dovolil zatratit, tak mě úplně filmy jako takové nezajímaly. Ovšem padalo zde i mnoho informací ze zákulisí kolem těchto snímků a tyhle informace nezajímavé rozhodně nebyly. No posuďte sami. Informace, že se film dělal 2 roky je přece sama o sobě dostatečně zajímavá. Číst to po sobě rozhodně neplánuji už teď, takže to zkrátím. 4* a rest in peace. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

To, že dokument o Kubrickovi si v žebříčku vede lépe, než většina jeho filmů mi přijde poněkud pokrytecké... Ano, i já ho uznávám jako jednoho z nejlepších režisérů všech dob, ale to ještě neznamená, že budu dávat filmu o něm automaticky plné hodnocení (koneckonců ani jeho tvorba to přece není). I tak je to však výborný dokument, známé osobnosti o Kubrickovi vypráví s respektem, obdivem a zanícením, člověk zavzpomíná na jeho filmy a také se dozví jak na publikum působily přímo v době svého vydání - na dokument překvapivě pohlcující, místy snad až dojemná atmosféra. Přímo na Kubrickových postupech je nejvíce fascinující jeho smysl pro detail a perfekcionismus, což potvrzují snad všichni účinkující, ale jen tak na okraj, ta 15 stránková instruktáž pro péči o psy už závání nějakou duševní chorobou :) 8/10 ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Když jsem film viděl poprvé, měl jsem za sebou jen pár filmů od Kubricka. Teď, když mám nakoukanou celou tvorbu, jsem si teprve užil tento dokument naplno. Dokument rozebírá Kubrickuv profesni život, nahlizi do osobniho zivota, popisuje filmy. Je to proste vynikaji průvodce Kubrickovym dilem i zivotem. Pomerne obsahly, presto, kdyby jednotliva dila rozebiral este podrobněji, fanousek by byl jedine rad. Ted když uz clovek vse videl, schazi mu jen sehnat veškeré bonusove materialy a podrobne nahlížet na dila a na jejich vznik… ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama