Reklama

Reklama

Deník Dity P.

(pořad)
  • Slovensko Denník Dity P.
Publicistický
Česko, 2013, 26 min

Obsahy(1)

Kulinářská expertka, kuchařka, šéfredaktorka a autorka populární kuchařky "Deník Dity P." se představuje ve své nové kuchařské show. Spolu s režisérem Davidem Ondříčkem převedli na televizní obrazovku recepty z Ditiny oblíbené kuchařky, která se již dočkala dalšího dotisku. V každém dílu Dita P. uvaří tři recepty a zasadí je do svého skutečného příběhu. Každý díl má příběh, celá série tvoří také příběh. Nezvyklý formát překračuje klasickou cooking show, když používá jazyk dokumentárního filmu... Dita jako průvodce pořadem Deník Dity P. prozrazuje své oblíbené recepty, kulinářské finty i filigránské fígle, zděděné po babičce. Dita totiž zbožňuje vaření a je zamilovaná do jídla. Tak jako si někdo píše deník, Dita si zapisuje recepty. A do jídla, kromě soli a koření, přidává lásku. Věříme, že stejně jako ji našli čtenáři její kuchařky, objeví ji i televizní diváci. Protože jídlo je láska. A jak říká Dita: „Mám se ráda – tak se najím. Mám vás ráda – tak vám uvařím!" Ditino motto „vařím s láskou" není formalita. Dobře ví, jak i obyčejné jídlo dokáže mluvit za ni, jak přivede rodinu, přátele, lásky k jednomu stolu a může se u toho klidně i mlčet. Její lásku ochutnají totiž přímo z talíře... Názvy jednotlivých dílů – Po babičce, Zavařování, Moje dorty, Vyprošťováky, Piknik, Sourozenecká party – prozrazují, že Dita vaří pro svoji rodinu, pro své nejbližší. Natáčelo se ve skutečných kuchyních Dity P., minimalistické městské a útulně venkovské, na chalupě. Nekašírované, vkusné a reálné prostředí dodává receptům neopakovatelnou atmosféru.
Deník Dity P. se „vařečkovým pořadům" vymyká především náladou, estetikou a filmovostí. Nespokojuje se s kultivovaně natočenými recepty a makrodetaily krájené cibule, diváka oslovuje vizualitou a útočí na všechny jeho smysly. A přitom zbývá místo i pro nezlomyslnou nadsázku a vtip. Deník Dity P. umožní zažít televizním divákům stejné štěstí a radost z vaření a stolování, jaké zažívá Dita. Vkus a jednoduchost umocňuje Ditin neopakovatelný způsob moderace... Pro dosažení kultivovaného filmového obrazu je Deník Dity P. natočen ve formátu HD na kameru osazenou filmovými skly, za použití steadicamu, kamerového jeřábu a filmových světel. Tvůrčí štáb režiséra Davida Ondříčka, s kameramanem Janem Šusterem, scenáristkou Marcelou Pecháčkovou a průvodkyní pořadem Ditou Pecháčkovou dokazuje, že moderní pořad o vaření může spojovat vizuální atraktivitu s originalitou a láskou. Vařilo se, peklo a natáčelo při východu i západu slunce, v jarním dešti, pod hvězdnou oblohou. Výsledný formát, vymykající se v České republice dosud uváděným pořadům o vaření, zachycuje intimní a osobní atmosféru přípravy jídel. (Česká televize)

(více)

Recenze (121)

UncleG

všechny recenze uživatele

Deník Dity Pé: další čétéčkovská trefa vedle. Na první pohled by se s tímhle televizním vařením mohlo zdát všechno v pořádku. Když tedy akademicky pomineme název pořadu, který působí lehce matoucím, pornografickým dojmem, první, co diváka udeří do bulvy, je jistojistě kvalitní vysokorozpočtovej vizuál. Jenže při bližším zkoumání zjišťujeme, že vizuál je asi to jediný, co má v tomhle pořadu nějakou kvalitu. Zábavná šou totiž skončí v momentě, kdy hlavní představitelka otevře pusu a projeví svůj dechberoucí šarm jeřábnice z ČKD. Dita P totiž působí dojmem, jakoby si zrovna utřela nudli do rukávu od montérek, než jí shodou okolností nějací škodolibí lidé popadli, převlíkli do vílích šatů a vystrčili před kameru. To, že Dita postrádá školený projev, by se dalo divácky skousnout. Jenže v momentě, kdy začne "šířit moudro", nastává teprve ten pravej průšvih. Po větě:"Tenhle dort je pro mě strašně emotivní, ... protože má v sobě spoustu emocí. Našla jsem ho náhodou v knize španělských receptů a když jsem ho ochutnala, zapůsobil na mě úplně emotivně." nezbývá než jíti do kolen, zcela emotivně přepnout na teletubbies a začít se bavit na úrovni. Poznámky závěrem: 1) V pořadu, který se tváří kultivovaně, chci moderátorku s kultivovaným projevem. 2) Spousta žen má krásné ruce, já mám třeba rád takový ty suchý pevný dlaně s dlouhejma prstama. Ale na tom vůbec nezáleží, šklála pěknejch rukou u žen je široká. V takovém případě by byly všechny ty detaily na ruce na místě. 3) "Rise and shine" je fajn písnička, ale nemusím ji v šestadvaceti minutách slyšet osmdesátkrát. ()

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele

Originální? Vykrádačka Nigelly a Bridget Jones. Bohužel, šmrnc obou zmíněných tam sakra chybí. Paní P. mluví jak jí zobák narostl a je to hrůza poslouchat, přetluče to i ten food porno vizuál. Myslel jsem si, že aktérka je prostě taková prostá ženuška, ale rozhovor s ní mě přesvědčil, že je nechutně sebevědomá a stejně jako tento pořad vykalkulovaná. ()

Reklama

Fenris 13 

všechny recenze uživatele

Ach jo, Ditu jsem si oblíbil v době jejího šéfredaktorování Apetitu, ale obávám se, že jsem si ji příliš zidealizoval :-) Což o to, recepty jsou dobré, ale samotný koncept a provedení pořadu jsou strašlivé. Neustálé opakování znělky, nespisovná čeština, přehrávání protagonistů.... České televize se svými pořadí stále snaží napodobit západní vzory, ale k pořadům typu Jamie vaří doma jim ještě chybí dloooooouhá cesta. To je nejen jiné hřiště, to je úplně jiná hra. ()

Jamón 

všechny recenze uživatele

Péct chleba je stejně přirozené jako třeba dýchat! ____________________ Uzená makrela byla vždycky moje strašně oblíbený jídlo. Obzvlášť když sem byla malá. Já sem vžycky přišla ze školý, nakoupila sem si cestou tu makrelu, a pak sem ji jedla s hořticí. Tenkrát ještě plnotučnou, protože dyžonskou sem neznala. A pak sem... mi stala taková příhoda, a to zas neni tak dlouho, nakupovala sem na náměstí v Domažlicích a kupovala sem si právě makrelu, a přišla ke mně jedna pani a řikala: já vam musím říct takovou věc, vy si kupujete tu makrelu a já sem se teď naučila takovou úžasnou pomazánku, a teď mi ji začala popisovat a mě nikdy nenapadlo, že by se z makrely dala udělat pomazánka a tak sem to vyzkoušela a fakt byla naprosto úžasná a vod tý doby ji dělám pořád. A teď ji udělám tady i s váma. _____ Takže teď začne ten fakt zábavnej moment - vobíračka, jó._____ Na o jestliže du na ryby, tak je jasný, že bez rybí pomazánky prostě jít nemužu. __________ Tak tohle sou ty pstroužci, ty já teda obvykle je dělam tak, že je jenom poprášim moukou, pak je osmahnu na pánvi a dám je na chvilku péct. Ale protože tyhlé... se tak krásně smějou a sou takový nádherný duhový, tak sem se rozhodla, že jim udělam takovej vymazlenějši recept. A nejdřív eště pred tim... jim udělám vobrovskou pohodu. Takle je trošku posypu solí... a udělam jim takovej píling jako. Krásně z nich takhle setřu... všechen ten sliz. Tak a teď je teď je vomeju, budou mít takovou jako lázeň... ()

panPsax 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězda za režiséra a kameru (i když víme, že z bláta zlatou cihlu neuplácáš), snaží se maximálně, ale zbytek (zmiňované food-porno, žádný scénář, "lidová" mluva) to holt prohrává na celé čáře. Ondříček může být mistr největší, ale víc jak jednu hvězdu z toho nevykřeše. (Proč do toho vlastně šel?) Spojme oblíbený formát pořadu (jakékoli vaření), s rádobynostalgickým vzpomínáním na babičku z pohledu dnešní uspěchané a nezdravé doby, odleskem slávy Bridget Jones (oplácaná, sama a bezdětná) se sebechválou (tenhle recept je nejlepší - pořád dokola), a máme pořad s jistou sledovaností a nejistou kvalitou. No comment: "Jedna z kapitol Deníku Dity P. má název Jídlo po sexu. Snažila se přijít na to jaké jídlo je typické jídlo po sexu pro Čechy. Na žádné konkrétní však nepřišla a tak alespoň vybrala recepty na jídla, která jsou sexy sama o sobě." A tak nějak mi přijde postavený celý seriál. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama