Reklama

Reklama

Půvabná švadlena Tilly Dunnageová (Kate Winsletová) se po letech vrací do svého rodného městečka Dungatar v Austrálii, aby odhalila pravdu o své minulosti. V dětství musela svůj domov narychlo opustit kvůli podezření ze zavinění smrti svého spolužáka. Dospívání strávila v internátní škole a posléze působila v Evropě jako švadlena předních módních návrhářů. Navzdory svým úspěchům v módním světě se nedokáže zbavit nepříjemných vzpomínek na záhadnou smrt mladého chlapce, a proto se po letech vrací na australský venkov ke své svérázné matce Molly (Judy Davisová). Tamější obyvatelé jí nadále považují za prokletou vražednici a zpočátku nemohou vystát její přítomnost, navíc je značně provokuje svým emancipovaným vystupováním. Postupem času si ale dokáže získat přízeň žen svým vybraným módním stylem a pozornost mužů upoutá svou krásou. V přítomnosti bývalého spolužáka Teddyho (Liam Hemsworth) navíc začíná věřit, že se může zbavit svého životního prokletí. Představu idylického venkovského prostředí ale zcela nabourá několik překvapivých odhalení, která vedou k dalším tragickým událostem... Australský snímek představuje filmovou adaptaci stejnojmenné literární předlohy Rosalie Hamové a žánrově se pohybuje na pomezí dramatu, romance a černé komedie. Snímek bodoval při udílení cen Australské filmové a televizní akademie, kde získal ocenění především v hereckých kategoriích (Kate Winsletová, Judy Davisová, Hugo Weaving) a dále získal ocenění za nejlepší kostýmy a Cenu diváků. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (258)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Hodně černá komedie. Taky mě zaskočila jakási prapodivná žánrová směsice tohoto filmu. Ale protože mám ráda počáteční snímky Baze Luhrmanna (a tento mi to po letech připomněl!) , nechala jsem se vtáhnout. Chyba tvůrců nespočívá v pojetí, nýbrž v ostrých přechodech mezi scénami a náladami příběhu. Nevyrovnané tempo působí jako jízda na tobogánu a je to škoda. Citlivější sestříhání a seskládání by jistě učinilo příběh pro mnohého diváka koukatelnějším. Kate vynikající, Judy Davis také a, tak často tady kritizovaný, Liam Hemsworth byl fajn. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Tilly se vrací do rodného hnízda, odkud byla v dětství vyhozena. Šije, šije si šatičky, stará se o šílenou máti a budí všeobecný rozruch svým krejčovským uměním, svou extravagancí a neskrývanými antipatiemi ze všemu, co na tomhle vystrkově dýchá. Hlavně ale přede zlatou nit, kterou hodlá obtočit a utáhnout kolem krků těch, kdo jí ublížili. Kate Winslet je skvělá, příběh dobře vystavěný, dojde i na jeden dost dusný zvrat, ale film celkově působí jaksi zaprášeně a zatuchle. Asi jako šaty, které mnoho let ležely zapomenuté na dně starodávné almary. ()

Reklama

venison 

všechny recenze uživatele

„Švadlena“ je hodně svěží a čerstvý film, který překvapí nejenom obsazením Kate Winslet do podobné role.. „Švadlena“ je taková malá přehlídka filmových žánrů, které se střídají svižným a neočekávaným tempem.. Na příběhu film nestojí, spíše na hereckých výkonech a už zmíněné žánrové pestrosti. najdeme zde klasické romantické drama, černá komedie až téměř tarantinovská akce.. Scénář je originální, celé to působí jako divadelní veselohra (netuším jestli to není z prken, která znamenají svět, převzato), ale rozhodně jde o lehčí kus, takže nic, co se na plátně děje, se nesmí brát smrtelně vážně. Kostýmy jsou (hlavně tedy pro ženy) naprosto úžasné. Období, do kterého je „Švadlena“ zasazena miluju.. Výprava také skvělá.. Hloubku to nemá, ale výšku rozhodně ano, takže nevidím důvod, proč si „Švadlenu“ za čas nepustit znovu :-) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mrzelo mě, že tu režisérka nedokázala sladit absurdity jak ze světa Velké ryby a poctivého rodinného dramatu z australského maloměsta. Ten film prostě nevěděl, na jakou stranu se přiklonit a stejně tak to bylo i s humorem. Ten dlouho tápe a pak vytasí scénu, že se smějete na celej barák. Pak ale zase dlouho nic. Přitom po dramatické stránce je to, troufám si tvrdit, rodinné drama tragicky epického rozměru, který ve filmech nemá obdoby. Když se ale podaří, nedá se na něj zapomenout. Ani zde nezapomenu, ale hodnocení, bohužel, zakončím solidními třemi hvězdami. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Film, který mi vůbec nesednul. Podle traileru to vypadalo strašně zajímavě, ale samotný film mi byl v podstatě od samého začátku krajně protivný a otravoval mě mírou těměř nesnesitelnou. Neuvěřitelně mi vadilo obsazení - s výjimkou úchvatné Kate Winslet je ten film plný samých hnusných neschopných herců (z pohledu na takového Huga Weavinga se mi skoro chtělo zvracet - nechápu, že se někdo tak ohavný mohl kdy uchytit u filmu; jeho vizuální protipól - hezounek Liam Hemsworth - je potom podle mého soudu herecky stejně tragický jako jeho bratr Chris - zřejmě na čase si ty dva zapsat na pomyslný seznam jmen, která dopředu indikují varování, aby se člověk vyhnul filmu, ve kterém se objevují). Námět o silné ženské postavě, která dorazí na ospalý zapadákov a obrátí ho vzhůru nohama, mi přišel velmi slibný a připomněl mi například filmy jako Čokoláda, Návštěva staré dámy či Dogville, ale v tomto konkrétním zpracování mě jednoduše neoslovil, a za sebe se ztotožňuji s výtkami, které na adresu filmu už směřovaly předchozí komentáře (prapodivné žánrové balancování, velký věkový rozdíl Winslet a Hemswortha, celkově nesoudržný dojem z filmu). Nebavilo mě to a kdybych mohl vrátit čas, obloukem bych se tomu filmu vyhnul. ()

Galerie (166)

Zajímavosti (23)

  • Červené šaty a kabát, které Kate Winslet nosí ve filmu, jsou vyrobeny z hedvábné moirské tkaniny nalezené v Miláně 25 let předtím než byla použita ve filmu. (BMW12)
  • Postavy vo filme spomínajú, ako sa v mladosti (v roku 1926) hrali na Supermana. Prvý komiks so Supermanom vyšiel v roku 1938. (megajalec)
  • Fiktivní město Dungatar bylo postaveno od základů, protože žádné město ve spolkovém státu Victoria v Austrálii neodpovídalo přání scénografa Rogera Forda k vytvoření západního města s australskými charakteristikami. (BMW12)

Reklama

Reklama