Reklama

Reklama

The Program: Pád legendy

  • Česko Program: Pád legendy (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

The Program: Pád legendy mapuje vzrušující příběh cyklistické kariéry Lance Armstronga z přelomu tisíciletí, kdy zápasí s rakovinou a kdy on i jeho američtí kolegové cyklistice dominují a mění tento dříve ryze evropský sport na světový fenomén. Po celkem sedmi vítězstvích na Tour de France Lance Armstrong odchází do sportovního důchodu jako jeden z největších sportovních hrdinů naší doby s miliony dolarů v kapse. Irský sportovní novinář David Walsh je nejprve okouzlen talentem a lidským charismatem Lance Armstronga. Avšak po několika vítězstvích Armstronga v Tour de France mu něco na něm nesedí a začíná být přesvědčený, že jeho výkony v průbězích závodů jsou podpořené zakázanými dopingovými látkami. Walsh, hnaný touhou dokázat svou pravdu, začne shromažďovat důkazy, které nakonec Armstronga odhalí jako největšího podvodníka v historii sportu. Lež, kterou Armstrong světu předhazoval, neměla obdoby, ale i v současnosti je stále cyklista jedněmi oslavován a druhými zatracován. Jedno je jisté - Lance Armstrong měl vítězství v krvi. (Bohemia MP)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (168)

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Když bych měl hodnotit sportovní stránku filmu, tak až na pár scén to byla hotová mizérie. S ohledem na to, že jde o film pojednávající o reálné dopingové kauze, jsem s tím ale trochu počítal. Když si tedy vemu to, že jako milovníkovi filmů ze sportovního prostředí, byl pro mne tento filmově naprosto nezáživný, tak s pohledu zjištění pozadí dopingové aféry, byl jistě velice zajímavý. Když jsem se tedy přenesl přes všechny ty kapačky, injekce a krevní transfůze, tak přišlo jen zjištění že pan Tour de France, je celkem arogantní bezpáteřní hovádko. Tak pro mne film vyzněl. Navíc to byla ale celkem nuda... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Amstrongovi šlo o vítězství. Tvůrcům snímku šlo o prachy. 1) Doping ve sportu je věc diskutabilní, která nemá řešení. Povzbuzujícím přípravkem je cokoli - správná výživa, přírodní afrodiziaka a logicky tedy i chemické preparáty. Kde vést příslušnou hranici?_____Ve filmu říká novinář, že nechce sledovat souboj chemiků. Ovšem kde končí "přirozená" výživa a začíná zmíněný souboj?_____ 2) Ostatně vrcholový sport je ve své podstatě nepřirozený. K mimořádným výkonům používají všichni sportovci mimořádné prostředky. Opět je tu otázka po hranici._____ 3) Vlastně je to celé pokrytecké. Látky (drogy) jsou povolené a zakázané. Alkohol a cigarety jsou povolené, zatímco například marihuana je ve většině světa zakázaná nebo maximálně jen v menší míře tolerovaná. Kdo a jak určuje míru škodlivosti těchto látek pro člověka?_____ 4) Dalším tématem k diskusi je kriminalizace dopování. Mají být sportovci trestně odpovědní za doping? Mají za to jít třeba do vězení? Výše zmíněné pokrytectví zde opět přichází ke slovu._____ 5) Mnozí komentátoři se rozhořčují nad dopováním, ať už jím myslíme cokoli. Ale jaká je společenská role vrcholových sportovců? Poskytují "circenses", zábavu a dělají to velmi úspěšně, o čemž svědčí miliardy diváků u televizně-internetového celosvětového kolosea. Jako diváci hororů chtějí vidět krev, sportovní diváci chtějí vidět výkony a čerta jim záleží na tom, jak toho tito novodobí gladiátoři dosáhli._____ 6) Snímek sám připomíná spíš dokudrama než co jiného. Chybí mi psychologické motivační pozadí sportovců. Ne, že by nebylo jasné, ale není ukázané._____ Portrét Amstronga je schematický, nevěrohodný a, pokud mám věřit novinám, i nepravdivý._____ 7) Film se zaměřuje za Amstrongovu sportovní činnost a jeho boj s rakovinou je tu zmíněn jenom okrajově jako dílčí drobný zážitek. Pokud se mohu spolehnout na to, co jsem o věci četl, právě jeho vítězství nad rakovinou bylo a je výkonem, který doslova bere dech. Zde filmaři očividně šli po tématu, které více táhne masy. Škoda._____ 8) Alespoň tři jména pěkných kluků: 35letý Ben Foster (cyklista Lance Amstrong), 27letý Jesse Plemons (cyklista Floyd), 36letý Chris O´Dowd (novinář Walsh)._____ 9) Výstižný koment: maddy**. ()

Reklama

berny2468 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se už hodně dlouho těšil a výsledek nezklamal. Začátek filmu byl ale špatný, zbytečně krátký a pro člověka bez větších znalostí armstrongova života byl i téměř k nepochopení. Ale pak se film rozjel a všechno to, co jsem mu vytýkal na začátku rázem zmizelo. Fakt, že film neukázal něco z armstrongova soukromého života, mi vůbec nevadí. Spíš si myslím, že to filmu pomohlo. Bylo to poučný a hlavně jsem se vůbec nenudil. Ben Foster skvělý a nechápu, že chybí v nominaci na nějaké slavnější ocenění. Bál jsem se, že to bude nezáživný a prostě špatné, ale výsledek je pro mě velké překvapení. I přes to všechno si myslím, že Armstrong a vlastně všichni cyklisté, kteří ujeli Tour de france, ať už dopující nebo ne, jsou prostě borci. 75%. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Bena Fostera znám dlouho, ale nikdy mě nenapadla ta velká fyzická podobnost s Lancem Armstrongem. A není to jediný aspekt, proč považuji jeho angažmá za naprosto geniální. Ben podrobil té roli naprosto vše, fyzicky se to tak nějak předpokládá, když hrajete nejúspěšnějšího cyklistu v historii, ještě důležitější je však ta proměna v člověka, který prostě chce vyhrávat a dokáže se se všemi životními i "lidskými" překážkami, občas až maniakálním způsobem, popasovat. Poddal se krédu, že kdo v týmu nespolupracuje, stává se automaticky nepřítelem s jasnými důsledky. Pravdou díž, že se nejedná o životopisný film a jako u všech podobně koncipovaných snímků vlastně pořádně nevíme, jak přesně se dané události odehrály doopravdy. V koncepci filmu však vše funguje jak má, příběh se příliš nepáře s vysvětlováním čehokoliv krom Tour de France a graduje k momentům, které si běžný, i nesportovně orientovaný, divák pamatuje nejvíce. Na Armstrongovu charitu se sice klade velký apel, vlastně jsem si ale snad poprvé v životě už v kině říkal, že by bylo k věci Pád legendy o jednu či dvě desetiminuty prodloužit a více se věnovat událostem z první třetiny filmu, zejména léčbou rakoviny, přičemž se tak nějak počítá, že vyléčený předává poselství, ovšem jakožto člověk, co má s okruhem lidí nakaženým touto zákeřnou chorobou své zkušenosti, bych uvítal větší prostor pro dané téma. Nicméně nevím, jaký a jestli vůbec bude mít film dopad na vnímání lidí tohoto sportu, mohu jen doufat, že se dané téma podařilo zpracovat co nejvěrohodněji...75% ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Niečo tomu chýbalo. Asi to bude tým, že som čítal Hamiltona, ktorý spomínal podstatné detaily z Armstrongovho života, ktoré vo filme spomenuté neboli. Ale snímok si ide svoje, nezaoberá sa súkromným životom, snaží sa pojať toho čo najviac ( vstup do cyklistiky okresaný na minimum ) na druhej strane tam ale chýbala väčšia interakcia s teamom. Ale Foster sa na Lancea ešte aj podobal, úplne skvelý bol. Mozno z toho mohli vytrieskať aj viac. 3 z 5 ()

Galerie (24)

Zajímavosti (15)

  • Natáčanie snímky prebiehalo na autentických miestach, ako dej filmu, a to v Belgicku, Francúzsku, Taliansku, Veľkej Británii a USA. (MikaelSVK)
  • Scénárista John Hodge byl vybrán v souvislosti se znalostí drog a drogového prostředí, kterou již dříve potvrdil snímkem Trainspotting. (Zdroj: deník E15). (hippyman)
  • Obsadenie Guillaumea Caneta, ktorý si vo filme zahral talianskeho doktora Ferrariho, režisér snímky Stephen Frears okomentoval pred novinármi v Hollywoode tak, že keďže nemohli nájsť vhodného anglicky hovoriaceho Taliana, tak použili anglicky hovoriaceho Francúza, aby stvárnil nechválne známeho talianskeho doktora. (MikaelSVK)

Související novinky

ČSFD Award pro Bena Fostera

ČSFD Award pro Bena Fostera

08.09.2022

Při příležitosti uvedení nejdražšího českého filmu do kin přinášíme všem filmovým fanouškům radostnou zprávu o udělení “ČSFD Award” americkému herci Benu Fosterovi, představiteli Jana Žižky. Foster,… (více)

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Reklama

Reklama