Reklama

Reklama

Pelé: Zrození legendy

  • USA Pelé (více)
Trailer 2

Pelé. Jméno známé po celém světě, sportovní legenda, která změnila fotbal jednou provždy, národní hrdina, na jehož bedrech spočívaly sny i naděje celé země. Dříve než se však stal ikonou, byl dítětem pocházejícím ze slumů brazilského Sao Paula, tak chudým, že si nemohl dovolit ani opravdový fotbalový míč. Film zachycuje jeho raketový vzestup – od drhnutí podlah ve snaze zaopatřit rodinu přes zdokonalování úchvatného stylu hry v ulicích až po účast na mistrovství světa ve Švédsku, kde v pouhých sedmnácti letech střelil vítězný gól a Brazílie díky němu poprvé vyhrála – a oživuje největší sportovní příběh dvacátého století. Za pomoci Vincenta D'Onofrioa a brazilské hudební hvězdy jménem Seu Jorge. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (131)

progression 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý životopisný film o začátcích Edsona Arantese do Nascimenta celosvětově známého jako Pelé. Jeho krušné začátky v dětství i strmá a skoro neuvěřitelná sportovní kariéra v šestnácti až sedmnácti letech. Fotbalové záběry byly hodně zajímavé (i když někdy ne až tak úplně objektivní). Postavy Peléových rodičů nepostrádaly zajímavost a co bylo ve filmu znázorněno velice výstižně : vrcholový sport není zdaleka jen o talentu, dřině i technických dovednostech, ale daleko více o "hlavě" i sebedůvěře. To bylo pěkně ukázáno jak v dětském období, tak i v representačních počátcích (a nejenom u Pelého). Skutečného Pelého jsem si ve filmu samozřejmě všimnul, i když se tam jen mihnul (podobně jako to dělával Hitchcock ve svých filmech) a na svůj věk zdaleka nevypadal. Každopádně je celý film moc příjemné pokoukání, i když po pravdě řečeno čekal jsem ještě více, taková legenda by si určitě zasloužila ještě něco lepšího, realističtějšího i obsažnějšího a jeho fanoušci samozřejmě také. ()

bif 

všechny recenze uživatele

V podstatě je to uplně blbej film. Jedno klišé za druhym. Dramaturgie na úrovni studentů střední školy. Špatná kamera i střih... ale na druhou stranu je to sympatický pohled na vznik jedné velké legendy. Radost mi udělala přítomnost Garrinchy a dalších legend. Nečekejte nic než "Disneyovský" styl vyprávění (není to Disneyovka), spoustu klišé a průměrné výkony. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pelé je fotbalová legenda a já se divím, že i přesto jeho život natočili tak průměrně a nezáživně. Dám příklad. Začátek filmu a Pelého dětství. Jeho filmový um, coby osmiletého dítěte, je sesumírován do skutečnosti, že Pelé umí víc jak tři žongly a nemá problém se prožonglovat až do brány. Režiséři ale se střihačem film nastříhali tak, že kolem malého osmiletého kluka všichni staticky stojí a nikdo se nehýbá. Malý Pelé pak předvádí jeden žongl za druhým, až se prožongluje ke gólu. Záživné asi jako pohled do chlupaté opičí prdele. Později, když už je Pelé starší a kope za nároďák, je film daleko zajímavější. Jenže v rámci celkové atmosféry Vás ani tak nedokáže přesvědčit o tom, že tento životopisný film má úroveň. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Síce je tento snímok počas futbalových pasáží takmer totožne trápne spracovaný, ako svetom velebený "Goool", kedy sa nevyhli tým nezmyselným prvkom, pri ktorých nemotorne, nefutbalovo pôsobiaci Munez robil "Zidanove prekračovačky" či "bicykle" smerom do hráča, kopal do "lobdy" spôsobom, ako by sa chcel nohou za uchom poškrabať a zároveň rukou z jablone najväčšiu jonatánku odtrhnúť (určite si podaktorí spomenú na animovaného Benjamena), samotný príbeh mal predsa len väčšiu hlavu aj pätu, miestami sa dokonca dokáže emocionálne dotknúť, a práve z týchto dôvodov nepoznám príčinu, prečo zájsť s hodnotením nižšie. Divákovi odporúčam, aby si na YouTube pozrel skutočne vyzerajúce Pelého góly, a potom bude chápať o čom hovorím. Kým pri mexickom dilinovi z chudobnej štvrti, ktorý sa až do Realu prekopal si to mohli dovoliť, tu by sa naozaj nič nebolo stalo, keby si dali na reálnosti omnoho viac záležať. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Životopisný dokument o fotbalové legendě Pelé ... Ale také přehustěné různými záběry a scénami, které se pokoušejí spíše zaujmout mladé nevybouřené publikum než klidnější dospěláky a tak se z toho pomale stává freestyle football někdy až reklama na Coca-Colu než dokument o legendě. .... HODNOCENÍ: 55% (3*) ()

Galerie (72)

Zajímavosti (14)

  • Když si malý Pele (Leonardo Lima Carvalho) během finále v turnaji sundá kopačky, tak stojí na hřišti jen v ponožkách. V dalším záběru už je ale bez ponožek. (Duoscop)
  • José Altafini (Diego Boneta) si vytvoril svoju prezývku Mazzola podľa talianskeho futbalistu zo štyridsiatych rokov Valentinovi Mazzolovi. Turnaj v roku 1958 bol zároveň posledným Altafinovým výstupom v brazilskom drese, keďže od roku 1961 reprezentoval Taliansko. (toi-toi)
  • V súboji s Francúzskom dal Pelé vo filme prvý gól po centri a obhodení si niekoľkých obrancov súpera. V skutočnosti padol po dorážke do prázdnej brány. (toi-toi)

Reklama

Reklama