Reklama

Reklama

Delirium

  • USA Delirium (více)
Trailer

Přesně tak je na tom náš hlavní hrdina (Topher Grace). Vrací se z psychiatrické léčebny na rodinné sídlo, které zdědil po svých rodičích. Ale protože je jeho propuštění z ústavu jen podmínečné, po dobu třiceti dnů se musí pravidelně hlásit své probační dohlížitelce a nesmí opustit dům. Jinak mu hrozí další internace na psychiatrii. A tam zpátky rozhodně nechce. Na rozloučenou dostal od svého psychiatra léky, které musí pravidelně užívat a jednu radu: „Věř rozumu, ne svým očím.“ Jenže v opuštěném domě zaplněném vzpomínkami na něj číhají nečekaná překvapení. Zprvu nenápadná, ještě celkem vysvětlitelná normálním rozumem. Ale když se začnou zhmotňovat vzpomínky a odehrávat další paranormální jevy, začne o svém zdravém rozumu pochybovat. Je v domě doopravdy sám? A pokud není, skrývají se v něm skuteční lidé, nebo to jsou nějaké děsivé přízraky, které si vyvolal ve své hlavě? Co z toho všeho je vlastně skutečné? (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (118)

Ouwen 

všechny recenze uživatele

Film má nespočet chyb, zejména vizuálních ale jinak se jedná o parádní žánrovku. Zase budu muset někde půlroku čekat, než dostanu originálně pojatý, psychologický thriller, říznutý hororem. Oldschool atmosféra je samozřejmostí, lekačky nepůsobí nuceně a Topher Grace je dostatečně charismatickej na to, aby si sám poradil. Sekunduje mu nádherná bruneta ve steelách (ta byla fakt kus) a ještě pár postav, které trošku okoření děj. Twist ohledně rodiny, hlavní postavy mě fakt dostal a bylo mi z něj nevolno. Rozhodně jsem s něčim takovým nepočítal. A taky bych nemohl žít jako hlavní postava. Kdy jen během spánku má člověk klid a hned co vstane, bez ohledu na to zda je den či noc, musí dny trávit tim, že se snaží vytěsnit psycha ze své hlavy. Celej film se navíc odehrává v pár interiérech a přišlo mi, že se z toho vytěžilo maximum. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý psycho horor... chlapík sa po 20 rokoch v blázinci vracia do opusteného rodinného sídla a vzhľadom na to, čo prežil začne mať čoskoro vidiny a halucinácie. Problém je, že po čase už ani on, ani vy neviete, čo je halucinácia a čo skutočnosť. Iliadis sa skutočne šikovne zahráva s ľudskou mysľou a pridáva do príbehu stále väčšie napätie, atmosféru a nečakané zvraty. Čakal som úprimne nejakú blbosť, takže som príjemne prekvapený. Nadpriemerný thriller... 70 %!! ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Průměrná záležitost, která neurazí a ani nenadchne. V napětí dokáže diváka udržet, téměř až do samotného konce se dá pracovat s tím, že příběh bude mít dvě varianty rozuzlení, což je také plus. Hororové prvky ušly, nebyly přehnané a ani příliš děsivé. Myšlenka celého počinu není k zahození a tudíž hodnotím čistým středem. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Delirium" ma nakoniec príjemne prekvapil. Film má atmosféru, je nápaditý a má ozaj dobré momentky. Sú tu postavy, kotré sa mi páčia, no hneď na úvod poviem, že Patricia Clarkson je skutočne odporná a má momentky, kde ju človek bude skutočne nenávidieť. Čo na filme oceňujem je fakt, že počas dlhej doby uvažujeme nad tým koľko z toho čo Tom vidí je skutočné a koľko z toho je iba jeho predstavivosť. Lebo aj keď sa dostaneme na koniec, tak sú tam určité momentky, kde sa s ním určite hrala jeho vlastná myseľ. Myslím si, že s Genesis Rodriguez majú dobrú chémiu a hlavne je tu ešte jedna vec čo oceňujem a to je skutočnosť, že ani nevieme ako môžu druhí trpieť ak začnú veriť ľuďom, ktorí im nakecajú všetko možné. A musím povedať, že gaučová debata je v tomto filme skvele spracovaná. A úprimne by som tým dialógom aj veril. Mám pocit, že to funguje a Tom s Lynn sú zlatí. Záverečné časti sú podľa mňa rovnako skvelé. Keď sa všetko prepojí, tak si myslím, že film má hĺbku, všetko sa vysvetlí, dáva to zmysel a najmä dokážeme pochopiť hlavného hrdinu. A jediné čo chcem je, aby sa z tejto situácie živý a zdravý dostal. Spolu s Lynn. Je tu pár problémov, ako postupne dokážete niektoré veci dobre pospájať, Alex je jemne otravný a čo sa týka Patricie Clarkson, ako som povedal, tá je podľa mňa veľmi nepríjemná a až zbytočne moc. Hororu tam moc nie je a možno by som ho uvítal, no ako thriller to podľa mňa funguje skvele. Myslím si, že za pozornosť film stojí a dúfam, že bude mať viac priaznivcov ako niektoré iné filmy, ktoré si rozhodne nikoho čas nezaslúžili. Hodnotenie: B+ ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Rozjetý to je dobře. Blázen propuštěnej po 20. letech je sám ve velkým baráku, kde jsou tajemný chodby a buhví jaký schovávačky. Jenže to má háček, bojí se v něm, nesmí ho opustit, protože je v podmínce a má slušivej náramek a musí to vydržet 30. dní a k tomu všemu nemá svoje léky, takže pomalu a jistě nechápe co je realita a co halucinace. Solidní základ se, ale nepodařilo dotáhnout do zdárného konce, který je plný hádanek a zmatku. Škoda. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (2)

  • Podle aktivity Deliria dělíme na tři druhy: furibundní – s velkým motorickým neklidem, bladní – bez neklidu a musitující – na základě pohybů vykonává pacient drobné automatické pohyby (třebaže si myslí, že „čistí“ povlečení). [Zdroj: upsychiatra.cz] (Varan)
  • Více než 7 milionů hospitalizovaných Američanů každý rok trpí deliriem. (griph)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno