Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bratři Marxové fušují do politiky. Válka je jen otázkou času. Pátý film bratrů Marxových Kachní polévka (1933) patří k vrcholným dílům komediálního žánru. Sourozenecká čtveřice se tentokrát pustila do rozkladu politických kruhů. Groucho Marx představuje Rufuse T. Fireflye, novopečeného diktátora z fiktivního státu Freedonie. Jeho jmenování do funkce si vynutila bohatá vdova paní Teasdaleová (Margaret Dumontová), která na oplátku věnuje do státního rozpočtu dost peněz na to, aby zachránila zemi před krachem. Hned na inaugurační slavnosti urazí Firefly diplomata Trentina (Louis Calhern), velvyslance sousední Sylvanie. Ten zase kuje pikle, aby se Fireflye zbavil a ovládl Freedonii. Mimo jiné najme svůdnou zpěvačku Veru Marcalovou (Raquel Torresová), aby prezidenta oblouznila, a především svérázné kumpány Chicoliniho (Chico Marx) a Pinkyho (Harpo Marx), aby Fireflye špehovali. A jelikož pro diktátora ani pro oba povedené špiony není nic svaté, situace nutně vede k válce…
Film navzdory svým kvalitám ve své době divácky propadl a znamenal odchod bratrů Marxových ze studia Paramout ke konkurenčnímu MGM (kde Marxové vzápětí natočili další komediální skvosty, zejm. Noc v opeře a Kobylkáře). Kachní polévka se dočkala divácké rehabilitace až v šedesátých letech, kdy v ní publikum spatřovalo silný satirický podtext. Film však dodnes oslňuje především čistými, dokonale načasovanými slovními i situačními gagy. Scéna s rozbitým zrcadlem a Grouchovým dvojníkem patří mezi nejlepší filmové komediální výstupy vůbec. Kachní polévka tak právem figuruje v Národním filmovém registru při Knihovně kongresu na seznamu titulů tvořících americké národní filmové dědictví. (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

swed 

všechny recenze uživatele

Bratři Marxové zaujímají ve světě komedie nezvyklou roli, jejich humor je postaven na slovním i vizuálním humoru - obojí dovedeno ad absurdum. Jejich anarchistické skeče srší nápaditostí, příběh je pouze nezbytnou kostrou (ostří satiry po letech otupělo), která je potřebná pro rozehrání dadaistického reje. Film disponuje neuvěřitelným švihem, v němž není čas na oddych a díky rozumné stopáži má velkou šanci oslovit i dnes (délku 70 minut pro takto nadčasový humor považuji za ideální). P.S. Vliv na tvorbu Woodyho Allena je nepřehlédnutelný. 9/10 ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Bratři Marxové jsou v Kachní polévce stále v plné sestavě (včetně nemastného neslaného Zeppa) a ve formě, ale režie je vyloženě příšerná (celý film je jeden velký chaos) a totéž lze říci o střihu (záběry na sebe někdy navazují snad jen omylem). Zkrátka, přestože jednotlivé skeče jsou většinou standardně na vysoké úrovni, film jako celek zdaleka nedosahuje kvalit pozdějších Kobylkářů či Noci v opeře. P.S. Mimochodem, chápe někdo proč se to jmenuje Kachní polévka? :o) ()

Reklama

MarekT 

všechny recenze uživatele

První setkání s bratry Marxy a hned bohužel musím konstatovat, že je to komedie jako den a noc. Na jedné straně neuvěřitelné vtipný Groucho Marx, komika zapadajícího někam mezi Allena a Cleese a osobitě si pohrávajícího s promyšlenými slovními hříčkami, kterého jsem si hned od první scény oblíbil, na straně druhé jeho bratr Harpo, který by dle mého soudu v němé éře propadl a přišel mi až na výjimky (sekvence u dveří, se zrcadlem) otravný. Kdyby se vyškrtly především výstupy s prodavačem popcornu, stejně jako závěrečné hudební číslo (ta předchozí mě nevadila), hodnocení bych zvýšil, takhle musím zůstat jen u standartních tří hvězd. Ale nezoufejte, chlapci, šanci vám ještě dám. Navíc musím uznat, že jste měli opravdu velký vliv na své nástupce a některé vaše prvky položily základy některým známým komikům (během sledování jsem si třeba připomněl film Casino Royale či slavné Monty Python). "Tohle už je pátý výlet a stále jsem se nikam nedostal." ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

"A teď, Chicolini, chci podrobnou zprávu z vašeho vyšetřování." Chicolini: "V pondělí jsme sledovali Fireflyho dům, ale nikdo nevycházel. Nebyl totiž doma. V úterý jsme šli do míčovny. Ale ošálil nás. Nešel tam. Ve středu šel do míčovny.|Ale ošálili jsme ho! Nešli jsme tam. Čtvrtek, to byla shoda. Nikdo tam nešel. V pátek celý den pršelo. Míčovna byla zavřená. Poslouchali jsme rádio."________ Firefly: "Už víte, že armáda je před otřesnou porážkou? Co chcete dělat?" Chicolini: "Už jsem to udělal." Firefly:"Co jste udělal?" Chicolini: "Přešel jsem ke druhé straně." Firefly:"Takže teď jste na druhé straně? Co děláte tady?" Chicolini: "Tady je lepší jídlo." ________ Moje první setkání s bratry Marxy a musím říct, že mě příjemně překvapili. Krásně satirický film, jehož děj sice nemá hlavu ani patu, ale to mi ani trochu nevadí. Bavila jsem se dost dobře. Vtipné repliky, nepřeložitelné jazykové hříčky, slovní hádankya vzájemné matení se mezi Grouchem a Chicem a i ty grotesky Harpa měly něco do sebe. Obvykle grotesky moc nemusím, ale některé z jeho kousků byly hodně inovativní (zrcadlo bez zrcadla, doutník a letlampa nebo jeho svádění dam s koněm). Takže z mojí strany spokojenost a myslím, že Groucho má ambice být jedním z mých nejoblíbenějších komiků. Firefly zavřený v koupelně: "Pusťte mě! Pusťte mě odsud! Nebo mi sem aspoň dejte časopis." ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu bratří Marxů je nádherně sklouben vizuální humor ještě němých grotesek se slovní ekvilibristikou, kterou umožnil nastupující zvuk. V dnešních komediích bohužel dobrý vizuální humor postrádám. Je buď vulgární, nebo primitivní. A přitom pozorovat veškeré chování Harpa Marxe, nebo sice nepříliš původní, ale stále účinné gagy, jako jsou dvojníci v zrcadle, nebo Grouchovo (ne)ježdění v sajdkáře opravdově pobaví i dnes. Zvláštní je, že Harpova vizualita přivádí k šílenství upovídaného Chica, ale překvapivě dokonale si rozumí s nezadržitelnou slovní kanonádou Groucha (scéna, v níž mu Harpo ukazuje tetování). Poctou němé grotesce je souboj Harpa s prodejcem limonád, kterého si zahrál sám Edgar Kennedy, pokládaný za mistra přechodu z klidu do zuřivosti. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (14)

  • Ve filmu hrají čtyři bratři Marxové. Jejich plat činil 200 000 dolarů. (M.B)
  • Kachní polévka je posledním filmem, kde hráli všichni čtyři bratři Marxové. Zeppo se totiž dal na dráhu vynálezce a obchodníka. (Hwaelos)
  • Film vydělal 1500 000 dolarů. (M.B)

Reklama

Reklama