Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka o tom, jak je důležité mít svého rybodlaka, a taky o tom, jak překonat osudovou kletbu i kouzla, která je snadné zneužít... Království tří rybníků postihla zlá kletba. Nadsmyslné bytosti odčarovaly ze zdejších rybníků všechny ryby, aby vytrestaly domýšlivého krále Boleslava. Jenže tento trest se obrátil především proti poddaným. Zmizení ryb, hlavního domácího produktu, je zbavilo tradiční možnosti obživy a zlikvidovalo jejich živnosti. Svou nespokojenost dávají stále hlasitěji najevo. I uvnitř královské rodiny se zahušťují vztahy. Králova dcera, princezna Lidunka, má úplně jinou představu o životě než její macecha. Chce navazovat na tradiční úlohu, kterou mladé ženy v tomto království vždy naplňovaly, ale stává se jednou z hlavních postav dění, v němž se o své místo na výsluní přetahuje několik vychytralých podvodníků. Nejvíc podfukář a zloděj Nikdáš, který nadsmyslným bytostem ukradl kouzelný proutek a má najednou v rukou velkou moc. V pravý čas se ale objeví mladý rybář Ludvík. Bude to právě on, kdo překoná kletbu, zachrání království a získá ruku princezny? (Česká televize)

(více)

Recenze (432)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Tvůrci sice pozapomněli na to nejdůležitější, tj; pro koho jsou v prvé řadě pohádky určeny, ale nutno podotknout, alespoň se snažili téma uchopit jinak, tj; odlišit se od té přehršle nudných neoriginálních pohádek, které nám jsou v posledních letech servírovány ( všechna čest všem vyjímkám). Pravdou sice je, že po celou dobu jsem nechápavě kroutil hlavou resp. si ji lámal, jak a kde scénáristé, potažmo celý štáb, sbírali své nápady, abych následně došel k jedinému možnému závěru. Po večerech ( k podpoření můzy) tekl proudem přepálený absinth, mocně podpořený sněhobílým práškem (Jarda Plesl se bez něj nakonec neobešel už ani na place) aby, s blížícím se koncem a tenčícími se zásobami, někteří vzali za vděk i lahodným koktejlem dvacetiprocentního blatouchu a osmdesátiprocentního lekníku (samozřejmě nitrožilně) a před první ranní klapkou, se tak nastřelovali do nového natáčecího dne. Výsledek podle toho sice taky tak vypadá, ale díky jisté neoddiskutovatelné originalitě, sympatickému hereckému obsazení, všudypřítomnému nadhledu (závěrečná píseň budiž jasným důkazem) a mé dávné slabosti pro tyhle němé blázny, nekonečné hodiny vysedávající bez jediného záběru u vody, jednoduše tuhle netradiční pohádku nedokážu a nechci potopit. KUKU.... 65% [Souhlas viz kolega Fíkus. Jediné, co se dá vytknout, je to poměrně nešťastné načasování. To je ale chyba těch, co mají na starosti programové schéma v ČT. Nevidím tedy důvod, trestat za to tvůrce samotné....] Edit: po druhé projekci, musím chtě nechtě přitlačit. Tohle je skutečně vodvaz "hurá, hurá, on jí neva....". Navíc, ač se to na první pohled nezdá, inteligentní. 75% ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

O žádné velerevoluční dílo sice nejde, každopádně snad můžeme tvrdit, že vody zasmrádlého rybníčka s názvem "česká pohádková tvorba" byly alespoň sympaticky zčeřeny. Mám ale pocit, že autorům šlo spíš o jakousi podivnou anarchistickou dekonstrukci novodobých pohádek a tak se rozhodli obrazně "zčeřit hladinu rybníka" shozením jaderné pumy. Vznikla tak ani ne pohádka, jako spíš krutopřísná komedie v pohádkových kulisách - film určený pro dospělé publikum. Jakýsi pohádkový čípek, který nám pan Prušinovský narval do příslušného otvoru, a který nejspíš nejsnáze vstřebají lidé duchem mladí. Svou cílovou skupinu (do které se počítám) určitě pobavil. Množství naprosto vynikajících, až brilantních fórů se pohybuje v ranku "požehnaně", vypravěčsky i herecky to celé funguje. Jupí! Na druhou stranu se ale nemůžu zabavit pocitu, že místy bylo přece jen trochu moc tlačeno na pilu, kterážto snaha vyústila až v humor za každou cenu. Divácky mi bylo trošku protivné, že všechny postavy permanentně hláškujou, takže je brzo takzvaně přehláškováno a ty nejlepší, vynikající hlášky zapadnou do bahna průměrných i podprůměrných kousků. To navíc znamená, že se nemusíme těšit na konkrétní postavu, která nás obšťastní kvalitním frkem, protože v téhle pohádce trousí humor zkrátka každý a pořád. Nejprotivnější hlody se sexuálním podtextem už si velectění autoři mohli vetknouti za klobouk úplně, neb to už jsme zabředli až někam k úrovni Kaměňáku. Závěrem: Protože jsem od přírody rebel, je mi tenhle "atentát na Trošku" víc než sympatický. Do základu hodnotím třemi hvězdami. A za suprovou pixie princeznu, českou Zooey "Bok" Deschanel, napařím i čtvrtou. Jsou Vánoce a na nějaký hvězdičce prdlačku sejde... ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já bych rád, kdyby si tvůrci při psaní dialogů pro pohádku uvědomili, že je píšou pro malé děti a že obdarovávat je slovníkem čtvrtý cenový skupiny není zrovna moc pohádkové. Mám pochopení pro modernizace pohádek, ale mělo by to mít nějaký tempo a atmosféru a to jsem tady naprosto postrádal. Je mně to líto, herce co zde hráli mám z většiny rád a vysloveně bažím po kvalitní nové pohádce a jsem hrozně vstřícně naladěn, ale za takovouhle facku pohádkovému světu nemůžu jinak, sorry. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Komoří je pěkný všivàk, Liška je bohužel stejný jako vždy, hraje tu svoji jedinou roli a už značně nudí. A tak díky za Zuzanu Bydžovskou a především za roztomile laxního kata Norberta Lichého. Nejvtipnější mi z celé pohádky přišel odmítavý zvuk z MS Windows, když proutek odmítal vykonat nějaký příkaz, což je trochu málo. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Svěží a aktuální politická satira a fraška, nenuceně převlečená za pohádku s klasickým dramatickým obloukem (princezna a království ve svízelné situaci, kletba a falešný a pravý zachránce a nadpřirozené bytosti) a ve výsledku i jako pohádka vtipnější, přiléhavější i ctnější než většina současných pokusů o (post)moderní pohádku, které si další cíle ani nekladou a utápějí se často ve vlastní vyprázdněnosti. ***** Takhle ošidný mix pohádky s politickou a společenskou satirou je bruslením po tenkém ledě a tančením po ostří meče, ale tohle byla jízda jako po rybím tuku, aniž by se to někdy sesmeklo k trapnosti. Zvlášť oceňuju kadenci, jak rychle odsýpaly obraty v situacích, vybroušené žerty a ostrovtipné pointy, a hravou a promyšlenou práci s jazykem a také skvělé vedení dobře vybraných herců a řemeslnou poctivost a kvalitu - a samozřejmě nenápadnost všudypřítomného nadhledu a tvůrčího pobavení i v tom všem (nejen Taclík, Liška a Bydžovská, ale i všichni další herci si role napsané na tělo vyloženě užili, i s tím, že si z nich jejich role přiznaně i dílem utahovaly). Řekla bych, že jediný, a evidentně těžko překonatelný problém je, že k takovému rozmarnému, neotřelému, byť fanstasticky fungujícímu prolnutí žánrů ještě nedorostlo vespolné divácké očekávání a nesmířilo se s tak troufalým počinem dost, aby v klidu a soustředěně naskočilo a užilo si spolujízdu. ***** Ale za sebe vím jistě, že mně to teda neva, a navíc mě to i dost ba. *~~ ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Natáčelo se na Štampachu u Mělníka nebo na zámečku v Třebešicích. (M.B)
  • Při mávnutí proutkem jsou použity zvuky známé z operačního systému Windows. (Kuny27)

Reklama

Reklama