Reklama

Reklama

Den dobytí Bastily

  • Česko Dobytí Bastily: Francie v ohrožení (více)
Trailer 1

Americký kapsář Michael Mason (Richard Madden) ukradne Zoe (Charlotte Le Bonová) tašku, z níž si ponechá jen to, co by se mu mohlo hodit, a zbytek vyhodí do odpadkového koše u frekventované stanice pařížského metra. Netuší však, že se v kabelce nachází bomba. Na stanici CIA na opačném konci města si agent Sean Briar (Idris Elba), převelený z bojišť v Sýrii a Iráku, jen těžko zvyká na novou kancelářskou práci datového analytika. Po výbuchu bomby se Michael ocitne v hledáčku CIA jako jediný podezřelý. Briar je odhodlán Michaela najít a dostat ho do vazby dřív, než tak učiní francouzské úřady. Záhy však zjistí, že za bombovým útokem stojí někdo jiný. Aby dosáhli společného cíle, spojí Briar, Michael a Zoe své síly a vydají se na čtyřiadvacetihodinovou napínavou jízdu městem v horečném úsilí odhalit spiknutí, které mohou prokázat jedině oni. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (192)

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem opět ty typické Francouze, kteří se vytasí s překvapivou žánrovou peckou, jak už to dříve mnohokrát ukázali. Nebyla to sice žádná hitparáda, ale dalo se na to v pohodě dívat. Na rozdíl od nového Jacka Reachera to mělo smysluplný příběh, který neobsahoval pouze samá klišé, ale také zajímavé zvraty a ještě zajímavější děj. Akčních scén jsem rozhodně čekal více, ale když na ní přišlo, tak to byla vskutku strhující podívaná (zejména bitka v dodávce stála za to). S hercema už to tak slavné nebylo. Idris Elba se na hlavní roli bezesporu hodil, role agenta mu sedla, ale jeho jednotvárný výraz mě po pár minutách začal trochu štvát. A ostatní herci zahráli ještě hůře, což bych od takových formátů tedy nečekal. Konec mi přišel jako přišitý horkou jehlou, což je velká škoda. Film měl určitě vyšší potenciál, který prostě a jednoduše skopnuly dolů hloupé chyby a nezajímavé herecké výkony. Na jedno zkouknutí slušná zábava, ale podruhé se na to nepodívám. Hodnocení: 63 % ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Sympatická žánrovka. A nič viac. Fajn obsadenie a mix všetkého od bondoviek až po SMRTONOSNÚ PASCU, ale tak trochu aj óda na schopnosti CIA. Film sa nevenuje detailom ako je napr. možnosť vyvolania medzinárodného konfliktu, a tak hlavný hrdina strieľa, vypočúva a likviduje, čo mu príde do cesty... Slušne odsýpajúca tuctovka, ktorú som si pozrel radšej než nudného JASONA BOURNEA... ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

"Bastille Day" je příjemný akční thriller, který má velmi dobré tempo a hlavně postavy, které jsou více jak snesitelné. Idris Elba je jako tajný agent výborný, nevím, proč jsem mu jako akční postavě nevěřil. Do toho spousta hajzlů, spousta střílení, prostě všechno, co od takového snímku očekáváte. Jsem spokojený, i když je děj jednoduchý. Někdy to nevadí. ()

Zombi 

všechny recenze uživatele

Akční kriminálka z Paříže, honičky, mlátičky, střílení. Akce není přehršel, ale je dobře natočená, Elba je ranař a ostatní vhodně doplňují, ať už na straně klaďasů, nebo záporáků. Příběh zajimavý a udržující v napětí, v kontextu s teroristickými útoky i poměrně aktuální. Není to extra výrazné dílko, ale rozhodně koukatelné a pro mě, jako fanouška žánru za slabší 4 hvězdy. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Den dobytí Bastily je pro Francouze v podstatě to samé, co pro Američany den nezávislosti, takže byla otázka času, kdy se objeví film o tomto dni, kdy bude Francie ohrožena teroristickými útoky. A je to tu. Bastille Day se od podobných počinů ničím nevymyká. Tedy až na fakt, že se tentokrát odehrává v Evropě. Scénář je zpracován překvapivě dobře, takže o lecjakou bezduchou akci tu v žádném případě ani omylem nejde. Tvůrci se nebáli do děje přidat také současný problém s imigrací, což je chválihodný počin. Poukazuje se na umělé vytváření chaosu, využití sociálních sítí k uveřejnění předem sehraných podvodných videí a tím snaha o ovlivnění vnímání občanů. Tím se vlastně dává jasně najevo, že ne vše, co se kde uveřejní, je pravdivé. V ulicích Paříže vybuchne taška s náloží a jsou pochopitelně mrtví. Pachatel je sice identifikován, ale jak už to mnohdy bývá, nic není tak růžové, jak vypadá. Speciální agent CIA Sean Briar, v podání Idrise Elby, jde tvrdě na věc, aby vypátral kdo a proč za tím stojí. Divák to samozřejmě ví už od samého začátku a tak jen sleduje průběh a vývoj událostí s tím spojené. Dějová linka si všímá svého a nijak neodbíhá do zbytečností. Akční scény mají drive, vyprávění děje švih a s tím spojené napětí, takže celková atmosféra je na takový film taková, jaká má být. V žádném případě se nejedná o bezduchou střílečku alá Pád Bílého domu (2013) či Pád Londýna (2016). Tady je silný jednoduchý děj z hutnou atmosférou a akční přitažlivostí. A že se to tu jako obvykle nevyhnulo kliše? To už tak u akčních filmů tohoto druha zkrátka bývá. Akční snímek, který v tomto případě rozhodně překvapil. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (7)

  • Ve filmu se pravidelně mluví o amerických dolarech. Rezerva francouzské národní banky však sestává z eur, jelikož euro je francouzskou měnou. (Hal_Moore)
  • Dodávka sa dostáva do kolízie s viacerými autami, čím si poškodí prednú karosériu. V striedavých záberoch medzi haváriami ju má ale v poriadku. (Tomy_TO)

Související novinky

Robb Stark vs. teroristé v Paříži

Robb Stark vs. teroristé v Paříži

06.10.2014

Richarda Maddena (aka Robba Starka ze Hry o trůny) již brzy uvidíme jako prince v Branaghově Popelce. Ve svém dalším projektu se ale skotský herec vrátí k drsnější látce, objeví se totiž v akčním… (více)

Reklama

Reklama