Reklama

Reklama

Film inspirovaný skutečnými událostmi  brutální občanské války v Súdánu, která začala v r. 1983. Po vražedném vojenském útoku na vesnici v Jižním Súdánu si zachránilo život jen šest dětí. Nejstarší z nich, Theo, musí na sebe převzít břemeno vůdce a zavést děti, včetně své sestry Abital, do bezpečí. Překonali stovky mil napříč Afrikou, prošly přes tři nehostinné země, bez vody a jídla, aby se dostali do uprchlického tábora v Keni- do Kakumy. Čas všal plynul a naděje na lepší život pomalu bledla. Teprve po třinácti letech dostaly novou možnost opustit tábor a usídlit se v Americe. V Kansasu se setkají s Carrie Davisovou (Reese Witherspoon), která jim pomůže nejen začít život v nových podmínkách, ale otevře jim i svůj domov. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (194)

venison 

všechny recenze uživatele

Začátek je velmi povedený – osudy madých domorodců, kteří žijí v malé africké vesničce v souladu s přírodou a jejich tradicemi ovlivní zásadním způsobem politiky a vytrhne je z jejich zázemí. První část příběhu je nejpovedenější, čekala jsem nějakou zlomovou část, když přesídlí do USA, kde se samozřejmě přidává situační humor z nestandardních zážitků moderního světa, ale v tomto okamžiku se bohužel příběh začíná poněkud vléct a dějově nic zajímavého nenabízí. Konec příběhu je znovu „zpestřen“ srdcervoucí zápletkou, ale zpracování trošinku pokulhává – mohlo to výrazněji vyznít.. Jinak naprosto pecka příběh a velmi příjemně a originálně ztvárněn. Propagandu filmu zajišťuje Reese Witherspoon, která se tu objeví jen na zlomek času a nemá příliš podstatnou roli pro příběh, takže bych tam radši viděla kluky ušaté, ale z marketingového hlediska chápu.. Vřele doporučuji tento nevýrazný, ale suprový film ;-) ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý snímek, ať už tématem nebo i zpracováním. Na začátku kruté válečné běsnění, potom boj dětí o život v nehostinné pustině, nekonečné čekání na letenku „do ráje“ a nakonec střet dvou zcela odlišných kultur, v mnoha ohledech velmi zábavně pojatý (telefon, led, prošlé jídlo...). Drama umně kombinované s komediálními prvky, konec trochu nereálný a předvídatelný, ale to nic nemění na celkově pozitivním dojmu ze snímku. A nesporné pozitivum je Reese Witherspoon v další „normální“ roli, sice jen "malé", ale snad se konečně blýská na lepší časy... ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa výborná vec. Protiamerické argumenty nie sú na mieste, veď tu ide o ťažký osud vojnou skúšaných Afričanov a ich problém adaptovať sa v pre nich novej civilizácii. Toto sa podarilo zobraziť veľmi dobre. Milá Reese Witherspoon takisto zapadla do deja tak, ako mala. Film nosí v sebe isté posolstvo a divákovi ho odprezentoval v najlepšej forme. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Najprv som mal strach, ze sa bude jednat o dalsi film zo zanru blahorecime negrov v ktorych su vsetci negri cisty ako ľalie a belosi totálni zmrdi. Nastastie toto nie je ten pripad. Az na vedlajsiu postavu Reese Witherspoon, ktora tu je za hviezdu, ktora ma nalakat divakov do kina, je to skoro dokumentarne ladeny film v ktorom sledujeme osudy utecencov zo Sudanu do USa a ich prispôsobenie sa v novej vlasti. Prva tretina odohravajuca sa v Afrike ma este prilis nebavila. Ale akonahle sa ustredna trojica dostane do USA, tak zabavnost filmu isla prudko hore. Bolo fascinujuce sledovat kontrast medzi naivnymi utecencami a tvrdou realitou zivota v modernej spolocnosti. Po skonceni filmu som normalne dostal chut si par negrov adoptovat. :-) Nebyt pre mna nezazivnej prvej tretiny, tak dam o hviezdicku viac. P.S. Reese ako brunetka vyzera hrozne. 6/10. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Opravdu silné drama po všech směrech. Přiznám se, že úvodní část, jež se odehrávala v Africe, mě až tak nebavila, avšak jakmile se utečenci dostali do tábora a následně do USA, začal mě jejich příběh patřičně bavit. Cena svobody má v sobě řadu lidských hodnot, na které se v západní civilizaci plné shonu zapomíná. Snímek není prost moudrosti a emocí, což umocňuje výsledný dojem, který by byl za 5* i bez Reese Witherspoon. Abych pravdu řekl, nejlepší herecké výkony tu stejně pro mě podávali neznámí herci černé pleti. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (8)

  • Napriek dobrým recenziám a podpore hviezd Warner Brothers film vysielali iba v 500 kinách s minimálnou publicitou. Niet preto divu, že v pokladniach dopadol zle. (Arsenal83)
  • Film je inspirován Ztracenými chlapci Súdánu (The Lost Boys of Sudan), což je označení pro skupinu více než 20 000 dětí, které osiřely ve Druhé súdánské občanské válce. Ta vypukla v roce 1983 a skončila až podepsáním mírové dohody v roce 2005. K vypuknutí konfliktu došlo záhy po skončení První súdánské občanské války, kdy se k moci dostal prezident Nimeiri a pokusil se v zemi zavést islámské právo šarí'a. (vesper001)
  • Pri premiére na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte si film vyslúžil päťminútové standing ovation. (Arsenal83)

Reklama

Reklama