Reklama

Reklama

Cizinka

(seriál)
Trailer
USA, (2014–2024), 92 h 10 min (Minutáž: 51–90 min)

Tvůrci:

Ronald D. Moore

Předloha:

Diana Gabaldon (kniha)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Caitríona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Stephen Walters, Graham McTavish, Bill Paterson, Nell Hudson, Gary Lewis, Lotte Verbeek (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(91)

Píše se rok 1945 a právě skončila válka. Claire Randallová, bývalá britská válečná zdravotní sestra, je se svým manželem Frankem na líbánkách. Jako místo své svatební cesty si vyberou malebnou skotskou vesničku opředenou dávnými pověstmi a mýty. Frank zde nachází stopy, které ho přivedou až k jeho předkovi, kapitánu Jonathanu Randalovi, který byl v polovině 18. století velitelem anglické vojenské základny Fort William. Během jedné z procházek se Clair po doteku záhadných menhirů ocitá o dvě stě let zpět, do doby kapitána Jonathana "Black Jacka" Randalla, kdy vrcholí snahy Stuartovců o znovuzískání skotského trůnu a do boje jsou vtaženy i skotské rodinné klany. Bezcitný, krvežíznivý a drsný Jack je pravým opakem Franka z roku 1945. Claire je pod vlivem krutých okolností přinucena provdat se za Skota jménem Jamie Fraser, ale její srdce touží po jiných dvou mužích žijících ve dvou různých časových dimenzích – po Frankovi z dvacátého století a Jackovi z osmnáctého. (AXN)

(více)

Videa (44)

Trailer

Recenze (190)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Pokud od adaptace knižního bestselleru Cizinka čekáte povedený romantický kousek s tajemnými prvky či zajímavé ztvárnění cestování v čase, budete hodně zklamáni. Outlander se zatím jeví jako rutinní červená knihovna, v níž jsou všechny nadějné prvky potlačeny nevýraznými charaktery a nenápaditým scénářem, jenž se navíc bere až příliš vážně. Je docela smutné, že nám tuto novinku servíruje zrovna tvůrce uctívané sci-fi kultovky, Battlestar Galacticy. Na tento kousek se totiž nejspíš bude vyplácet koukat jen s hodně vděčnou knižní fanynkou.40% ()

Gimli 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Série 1: Geniální past na příznivce sci-fi, kteří ale nejsou natolik hardcore, že by nedokázali přijmout taky výpravné historické love story, pro něž je máloco tabu. Odpustil bych i některé příliš násilné zvraty, protože s téměř každým dílem dokáže Cizinka zasít semínko zvědavosti, které je natolik vitální, že prostě chcete vědět, jak to bude dál. Série 5: Razantní posun od boje o přežití k niternému boji hrdinů se svými traumaty mě dokázal silně vtáhnout. To, co bylo v tomto ohledu ve čtvrté sérii nakousnuto, je zde plně a efektivně rozvinuto. Takže pátou sérii Cizinky řádím na čelo tohoto seriálu. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nádhera kaledonské krajiny, gaelština, dudáci, barety, kilty.......prostě SKOTSKO a to mám rád. A k tomu cestování v čase a šmrncovní mladší vydání Cate Blanchett a řada dalších herců, kteří jsou se skotskou vrchovinou jakoby srostlí. Vím, že to je strašná, místy až moc pomalá, romanťárna, ale pro mě je prostě vše, co je spojené s modrou vlajkou a křížem svatého Ondřeje fascinující. 80% ()

higuain 

všechny recenze uživatele

1. série: 55%. Není to úplná tragédie, nakonec se mi povedlo dokoukat celou sérii o šestnácti dílech, i když místy se sebezapřením. Že by mě to ale nějak bavilo se říct nedá. Děj se dost vleče a jednotlivé postavy nejsou dostatečně zajímavé. Technicky je to slušně odvedená práce, atmosféru 18. století se tvůrcům navodit podařilo. Ale jak už tu spousta lidí napsalo, je to klasická červená knihovna, takže nuda. Caitriona Balfe by pro dobro seriálu měla méně mluvit a více se svlékat, protože v tom jsou její hlavní přednosti. A hlavní poučení pro ženy? Bacha na to, koho si berete. I když si najdete slušnýho inteligentního manžela, vždycky je tu šance, že jeho prapředek byl bezpáteřní sadistická buzna. Pak už stačí se jen dotknout nějakýho šutru a to 200 let starý prase vám udělá ze života peklo. ()

Roseinka 

všechny recenze uživatele

Seriál, který mě opravdu potěšil. Mám doma už dlouho 4 díly těch neskutečně tlustých knih od Diany G. s tím, že jsem přečetla zatím Cizinku a teď začínám s Vážkou v jantaru. Moje zjištění, že se podle Cizinky natočil seriál bylo opravdu překvapující a nemohla jsem se dočkat, až si to pustím. A musím říct, že je to natočený fakt perfektně. Kdo kritizuje, že jde o červenou knihovnu, tak by měl vědět, že kniha je především romantickým dílem. I z toho důvodu se mi to hůř čte, protože mám ráda více akce. A z toho důvodu je i seriál pro mě zajímavější, protože má dynamičtější průběh. Vybraní herci jsou skvělí, fakt mě tím potěšili. Strašně se mi líbí, že se v seriálu mluví gaelsky a skotská angličtina, i když je složitá na poslech, zní prostě v tomto prostředí tak dobře. Krásná skotská příroda a fakticky nádherná hudba doplňuje vhodně celý seriál. Strašně se těším na další díly. Moc se mi to líbí. Má to vysokou kvalitu. ()

Galerie (2 771)

Zajímavosti (49)

  • Při natáčení 2. řady seriálu strávili autoři v natáčecích lokacích mnohem méně času, než by se dalo čekat. Kupříkladu v Praze se natáčelo pouze jeden týden, čistě kvůli exteriérům. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • Ve scéně, kdy Claire (Caitriona Balfe) s Frankem (Tobias Menzies) v penzionu skáčou na posteli, původně měla skákat jen Claire. Tobias Menzies navrhl, že se k ní Frank přidá, čímž svojí postavu více „zlidštil“ a ukázal, že Frank není žádný staromódní suchar.  [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • Stanley Weber, který v seriálu ztvárnil hraběte St. Germain, se původně ucházel o roli Ludvíka XV., kterého několik let zpátky hrál ve francouzském televizním filmu Louis XV, le soleil noir (2009). Než byl obsazen do role St. Germaina, výběrová porota dlouho diskutovala o tom, že je pro tuto roli až moc hezký. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Reklama

Reklama