Reklama

Reklama

Rudý kapitán

Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v horkém létě roku 1992, půl roku před rozdělením Československa. Mladý detektiv Richard Krauz se dostává k novému případu – na hřbitově byla vykopána mrtvola kostelníka Kloknera s hřebíkem v hlavě. Krauz zjišťuje, že za jeho umučením stojí bývalá StB a nikdy nenalezený spis zachycující zločiny kněží, na jehož základě StB církev vydírala. Případem posedlý Krauz se vydává napříč rozpadajícím se Československem hledat muže, ke kterému vedou všechny stopy: Rudého kapitána, specialistu na „konečné" výslechy. Krauz však není sám, kdo ho hledá... (A-Company CZ)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (404)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hokejový fanda by čekal něco o Vjačeslavu Fetisovovi, ale ona to krimi o jednom nepromlčeném zločinu a „restrukturalizaci” StB po sametové revoluci. Příslovečná první rána kapitána je zvolená forma. Depresivní lokace, nápadité kamerové úhly, vlnou veder zalévaný filtr připomínající španělské La Isla mínima, to všechno ze začátku slibovalo na domácí poměry dlouho nevídanou žánrovku s temnou atmosférou. Jenže když se na něco pěkně dívá, neznamená to, že tomu budete rozumět a to v obou významech tohoto slovesa. Člověka odpovědného za postsynchrony by si měl vzít do parády zfetovaný Olda s kleštěmi a letlampou.. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Mal som jemné obavy ako to môže dopadnúť, no nakoniec musím povedať, že ma "Červený Kapitán" doslova pohltil. Otvorene začnem tým, že nie som fanúšikom Dominika Dána a nečítal som od neho žiadny príbeh. Po dnešnom filme to možno trošku prehodnotím a niečo si od neho prečítam. Možno aj originálnu predlohu. Musím povedať, že po technickej stránke sa s týmto filmom skutočne vyhrali. Je to skvele natočené, pôsobí to maximálne dobovo a musím povedať, že som sa už dávno necítil v Československu na začiatku 90-tych rokov. Toto je skutočne zvládnuté do maximálnej miery. Dabing miestami síce trošku lieta, ale po tom, čo som videl film Lída Baarová, tak musím povedať, že to nebolo nezvládnuté. Myslím si, že sa tu snažili ako najlepšie mohli a vychádza to celkom dobre. Okrem toho všetky scénky, ktoré majú byť silné a efektné, vychádzajú presne ako majú. Kam sa hrabú Američania s ich počítačovými trikmi? Obdiv z mojej strany. Postavy sú zaujímavé a človek chce vidieť ako dosiahnú svoje ciele. Nie je to síce príjemné pozeranie, ale narozdiel od iných filmov, toto sú postavy, ktoré chcem vidieť a viem sa k nim vrátiť. Napriek všetkému čo sa na plátne udialo. Ak by som mal načrieť pár negatív filmu, tak môžem povedať akurát fakt, že občas sa tu dočkáme nejakého bočného príbehu, no potom sa k nemu už film nevráti a pokračuje v hlavnej dejovej línii. A možno by som chcel o týchto veciach vedieť trošku viac. Plus som možno trošku dúfal, že bude mať Geišberg trošku väčšiu rolu, ale to sú skutočne detaily, ktoré hľadám v inak vynikajúcom filme. Užil som si ho náramne a myslím si, že stojí za to, aby ste si ho pozreli v kine. Nemyslím si, že by ste boli sklamaní. Hodnotenie: A- ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem pecku, něco famózního, proto jsem teď krutě zklamán, i když dávám "jen" průměrné hodnocení. Styl to mělo, některé vizuální nápady (psací stroj) moc pěkné, ale ke konci už to na mě působilo přestylizovaně, zápletka natahovaná, tak nějak se mi nechce věřit tomu, že by i "v divokých devadesátých letech" mohli detektivové, bývalí Stbáci a ostatní chodit po nádražích, střílet lidi a nemělo to nějakou dohru (zmatek na veřejnosti, další vyšetřování). Herecky dobré, Maciej Stuhr jde ve šlépějích otce, jen mi není jasné, proč někteří čeští herci mluvili česky a jiní srandovní slovenštinou (Finger, Vlasák). Fakt jsem z toho rozpačitej jak blázen, tenhle film vnímám jen jako pokus, uvažuju ještě o jednom zhlédnutí, nebo minimálně o přečtení Dánova románu - ať tohoto, nebo jiného. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Scény se Suchánkem dobré. Scény s Kaiserem dobré. Celkově, z odstupu, to skutečně připomíná nějakou severskou detektivku, která má drive, ale nemůžu si pomoct, ten příběh mi přišel takový nějaký zvláštní, velká bublina pro nic, kdy finále je pro mě slabé, ač scéna na nádražích se hodně povedla. Detaily dobré, celek nic moc. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Jako by to byl takový prequel k seriálu Rédl. Příjemně jsem opět míle překvapen díky talentovanému Maciejovi Stuhrovi a také díky Oldřichu Kaiseru. A právě díky hereckým výkonům přidávám jednu hvězdu navíc. Bohužel jsem neviděl verzi s československou jazykovou stopou, což bych rád vzhledem k naučené slovenštině Macieje Stuhra ocenil více. Trochu mne překvapilo, že vzhledem k rozpadu ČSFR se představitele filmu této události skoro vůbec nevěnují. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (28)

  • Predlohou postavy "Generála"  je údajne náčelník Štátnej bezpečnosti, generál Alojz Lorenz. Generál na rozdiel od knihy vo filme nevystupuje, iba sa spomína v dialógoch iných postáv. Postava sa vyskytuje aj v iných knihách Dominika Dána. (Igwar)
  • V úvodní scéně na bratislavském hřbitově se krátce objeví bývalý československý reprezentant a současný známý trenér boxu Stanislav Tišer. Jde o roli dělníka, který vezme Stuhrovi lebku z rukou, aby posoudil o jaký hřebík se jedná. (xentrixx)
  • Kým si herec Maciej Stuhr v Prahe prechádzal s režisérom scenár, ukradli mu špeciálny triatlonový bicykel za 8000 €. (patrik1177)

Související novinky

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (více)

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (více)

Reklama

Reklama