Reklama

Reklama

Rudý kapitán

Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v horkém létě roku 1992, půl roku před rozdělením Československa. Mladý detektiv Richard Krauz se dostává k novému případu – na hřbitově byla vykopána mrtvola kostelníka Kloknera s hřebíkem v hlavě. Krauz zjišťuje, že za jeho umučením stojí bývalá StB a nikdy nenalezený spis zachycující zločiny kněží, na jehož základě StB církev vydírala. Případem posedlý Krauz se vydává napříč rozpadajícím se Československem hledat muže, ke kterému vedou všechny stopy: Rudého kapitána, specialistu na „konečné" výslechy. Krauz však není sám, kdo ho hledá... (A-Company CZ)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (405)

tron 

všechny recenze uživatele

„Boh z nás urobil ateistov, aby sme lepšie znášali to, čo každodenne robia jeho ovečky.“ Dobrá vizuálna stránka, sympaťák v titulnej úlohe, občas príjemne drsné a krvavé (klinec v hlave, nechty, háčik z udice, vývrtka na víno), pobavili ma dialógy a hlášky („Daj si pásy, nepotrebujem aby sa do mňa s*ali ešte aj dopraváci.“) a fajnová retro atmosféra (tvorcovia majú podchytené detaily, napr. by som sa bol hádal, že FUN rádio vtedy neexistovalo, ale skutočne začalo vysielať už v r. 1990). Potešili ma niektoré herecké výkony. Konkrétne Chudíka, Suchánka, Geišberga a Kaisera. U Ladislava Chudíka už bolo vidno, že na tom .nie je dobre, je poznať, že režisér asi nakoniec bol rád, že to herec ako-tak zvládol (všimnite si, ako sú konštruované jeho scény, jedna veta, strih, prestávka, druhá veta, strih...) a že ho vystrihnúť resp. pre-obsadiť (legendárny slovenský herec zomrel ešte pred premiérou, ako 91-ročný). Bolo to silné. Každopádne mi scenár nedával veľký zmysel a Kronerovej postava bola príliš na efekt (v každej scéne po dva tri preplnené poháriky rumu, to za deň stiahla koľko, tri fľaše?). Vyloženým mínusom je nezrozumiteľnosť toho, čo herci hovoria (!) a druhá polovica, v ktorej predsa len už to nie je tak úplne ono a ako to už nejeden raz zvykne bývať, otázky sú mrazivé a znepokojené, ale akonáhle sa na ne začne odpovedať, úroveň trochu klesá. A strih bol miestami divný (Suchánkov únos). Genzerovo cameo som si všimol až pri tretej repríze. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Scény se Suchánkem dobré. Scény s Kaiserem dobré. Celkově, z odstupu, to skutečně připomíná nějakou severskou detektivku, která má drive, ale nemůžu si pomoct, ten příběh mi přišel takový nějaký zvláštní, velká bublina pro nic, kdy finále je pro mě slabé, ač scéna na nádražích se hodně povedla. Detaily dobré, celek nic moc. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"Dánovu" predlohu som "neštudoval", čo bolo zrejme mojou výhodou (kniha je vraj vždy lepšia). Od úvodu vďaka hereckým výkonom, no najmä dialógom vtiahnutý do deja, pričom to bol najmä Geišberg, ktorý dostatočne zaujal. Vzhľadom k veľkej kritike som sa obával najhoršieho. Miesto toho som však dostal celkom solídnu kriminálku (na slovenské pomery). ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Po vizuální stránce dost zajímavé a porevoluční atmosféra je tu zachycena náramně věrně a atraktivně, ale ke dnu to posílá naprosto neuchopitelný, nepřehledně odvyprávěný příběh, kde nejsou osvětleny ani základní motivace postav. Tragické ozvučení dialogů tomu také příliš nepomáhá. Prostě jeden velký chaos a kvůli tomu strašná nuda. ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Najlepší slovenský film od Nvotovej Muziky (2007). Výborné prenesenie horúceho leta ´92 do chladnej Jari ´16. Dobové autá, budovy, kulisy, oblečenie.. toto všetko pôsobilo prirodzene a veril som všetkému čo som videl. Dobrá akcia a akčnejšie scény, napätie počas celého filmu, zaujímavá kamera, ktorá sa nebála experimentovať a mať drsný hollywoodsky look a tá hudba.. toto sa naozaj podarilo. Herecky nie je čo vytknúť. 90% ()

Galerie (58)

Zajímavosti (28)

  • Autor předlohy je kriminalista z oddělení vražd píšící pod pseudonymem Dominik Dán. (Lucasion)
  • Knižná predloha k tomuto filmu, román "Červený kapitán" od Dominika Dána, vyšla na Slovensku v roku 2007, v Čechách o rok neskôr pod názvom "Kapitán Smrt". (Santino7)
  • Prvá klapka padla 24. júna 2014 v Olomouci, hoci sa film chystal už viac než štyri roky predtým. Natáčalo sa aj v okolí Olomouca (Šumperk, Žermanice), na diaľnici u Lovosic, v Tepliciach, Prahe, Brne, na lúke za barrandovskými ateliérmi či tiež v centre Bratislavy (Špitálska ulica, Most SNP, kúpalisko Delfín). Bitka sa filmovala v Krakove. (Santino7)

Související novinky

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (více)

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (více)

Reklama

Reklama