Reklama

Reklama

Četníci z Luhačovic

(seriál)
  • Česko Četnické trampoty (neoficiální název)
TV spot 2
Česko, 2017, 16 h 42 min (Minutáž: 82–86 min)

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Pavel Zedníček, Robert Hájek, Martin Donutil, Robert Jašków, Karel Dobrý, Jiří Langmajer, Igor Bareš, Dana Batulková, Ondřej Malý, Pavla Tomicová (více)
(další profese)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Děj nového seriálu zavede diváky do roku 1919, kdy dva mladí četníci po ukončení školy přijíždějí na své první působiště. Čeká je opuštěná četnická stanice v lázeňském městě na jihu Moravy. Krátce po příjezdu vyšetřují svůj první velký kriminální případ. Vedle Roberta Hájka a Martina Donutila se v seriálu objeví Robert Jašków, Karel Dobrý, Pavel Zedníček, Pavla Tomicová, Ondřej Malý, nebo Igor Bareš. V současné době je připraveno celkem šest dílů seriálu a každý ze tří režisérů natočí dva díly po pětasedmdesáti minutách. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (166)

Petfruf 

všechny recenze uživatele

Seriál má příjemný vizuál, hlavně kostýmy. Obsazení už je trošku horší, Jašków vše táhne, spolu s Malým, zbytek je nevýrazný. To, co fungovalo u Četnických humoresek, tu boužel chybí. Zábavné to není, hudba je rušivá. Pokud by se vše oprostilo o rádoby "humornou" stránku, tak by se jednalo o vcelku dobrou detektivku. PS: Těším se na Karla Dobrého. * Update: s přibývajícími díly se kvalita serálu zvedá a já zvedám i hodnocení. Ubylo trapných scének a děj se vyprofiloval v místy opravdu napínavé drama. Zajímavé zločiny, řekla bych až drsné. ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Po prvním díle jsem napsal: "Nechci hodnotit po prvním díle, každopádně Čmaňa s německým přízvukem a přitom čistým Ř je špatný vtip." Po více dílech musím říci, že už mi to nevadí a seriál mi přijde lepší než Četnické humoresky, protože tady za každou cenu netlačí na humornou notu. Jinak Langmajer zahrál toho hypochondra výborně. ()

Reklama

Mlle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím dobré. Asi vznikla trochu mýlka v očekávání dalších Četnických humoresek. Osobně jsem velmi ráda, že to žádné takové „pokračování“ není. Tento seriál je zcela jiná kategorie, je to klasický kus, spíše bližší Příběhům kriminalistiky, pověstná „humoresková“ lidovost, přes nesporné celkové kvality seriálu v podání Töpfera často velmi těžko vstřebatelná a protivná, by tu byla nefunkčním problémem. Seriál jistě získá i trochu jiné diváky, než jaké měly právě Humoresky. Zedníček je ve své roli přesvědčivý, snadná role to opravdu není, ani jsem od něj takovou kvalitu nečekala. Dva mladí herci jsou ke svým rolím čerstvých policistů sympaticky a zdařile poctiví, jen Vika Kerekes až tragikomicky přehrává, ale její role není naštěstí pro celkovou performanci nikterak podstatná. Prostředí, do kterého je seriál zasažen, je více než lákavé, produkční práce je výborná. Uvidíme, co seriál přinese v dalších dílech. ()

ChickenPate 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro natočení dalšího detektivního seriálu zvoleno zajímavé neokoukané téma počátku samostatného Československa. Interiéry a kostýmy jsou povedené, bez rušivých prvků. Dějově jednotlivé díly kolísají, což je do velké míry způsobeno konkrétními veliteli stanice. Langmajerova postava je úplně zbytečná a díly s ním se dostávají na hranici absurdní komedie. Jestliže se tímto seriálem mělo vzpomenout na skutečné četníky, tak důstojně a ne tímto způsobem, kdy si člověk udělá obrázek na základě seriálu a řekne si, že polovina byli blbci a druhá zelenáči. ()

mosem 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodnotící kompromis.Na druhý díl seriálu jsem se díval ze zvědavosti, jak se jim "dílo podařilo". I když se v tomto díle řeší vražda, v některých momentech jsem přemýšlel jestli se na seriál dívat jako na detektivku, nebo na relaxační komedii. Nakonec asi obojí. Báječně jsem si odpočinul, a z tohoto pohledu bych snad dal i víc než ty dvě hvězdičky. Na straně druhé, odvahu prohlásit tohle za detektivku by bylo hodně odvážné. Herecké výkony mnohdy na úrovni lepších amatérů, snad s výjimkou Hájka a Donutila ml. U Zedníčka se podařilo jeho "češtinu" akcentovat až příliš, mnohdy téměř k nesrozumitelnosti,v předváděné fyzické kondici by zřejmě pro prvorepublikové četnictvo byl fakticky nepřijatelný.Paní soudcová Cmíralová je posazena do role potrhlé ženštiny. Ale tohle nejsou snad ani chyby herecké, ale spíše režijní - působilo to na mne dojmem, že do této polohy byly jejich role směřovány. I když nepříliš velká, přesto mile na mne působila role cikána, ve které jsem vnímal jeho prohnanost i "hrané herectví". Takže dojem spíše rozpačitý. A co nejvíc utkví v paměti? Asi "KAM NA ŠUTRY". Po příběhu Staré dluhy jsem zvýšil hodnocení ze tří hvězd na čtyři. Jen se bojím že odchod Vlacha může znamenat, že za čas se vrátím k původnímu hodnocení. ()

Galerie (319)

Zajímavosti (57)

  • Četnická stanice byla vybudována na zámku v Lesním Hlubokém u Velké Bíteše, dále natáčení probíhalo v Jimramově, Prostějově, Luhačovicích či Mrákotíně. Seriál se natáčel i v okolí Znojma, v Brně nebo Praze. Seriálový Hotel Popper je ve skutečnosti Dům Bedřicha Smetany (Lázeňské nám. 308, 763 26 Luhačovice). Kostel z 1. dílu 1. série "Pytláci" je z malé vesničky na Vysočině, z obce Jasenice. Historická budova vlakového nádraží se nachází v Lednici. Ve 2. a 3. díle 1. série se děj mimojiné odehrává na železnici. Lokalita k natáčení byla vybrána na Olomoucku, na trati č. 310 mezi obcemi Domašov nad Bystřicí a Hlubočky. Zámek, na kterém bydlel baron Jan Jiří Podhajský a jeho žena Vilma Hermína (Tereza Bebarová), se nachází v Hošticích u Kroměříže. (gogos)
  • Povolání četníka patřilo k těm nejnebezpečnějším. Četníci sice měli respekt společnosti, nicméně pachatelé, včetně pachatelů takových zločinů, jako byla krádež zvěře (pytláctví), pašeráci a kasaři neváhali na četníky střílet. Prakticky prvními padlými byli četníci, kteří padli v listopadu 1918 v bojích na Slovensku. Další padli při výkonu služby. Lze říci, že ročně při výkonu umíralo kolem 5–10 četníků (to je přibližný průměr). Bližší informace lze nalézt na webu Muzea policie. Řada četníků byla zastřelena, někteří byli utlučeni zločinci. (Česká televize)
  • Kolik peněz si vydělal četník v roce 1919? Četník – řadový si v roce 1919 vydělal kolem 900–1 300 korun ročně. To se samozřejmě mohlo lišit místem zařazení, neboť se do toho promítal drahotní přídavek a stejně tak to, zda vyživoval nějaká dítka. Pro srovnání, soukromý úředník si přišel průměrně na 1 300 korun, horník vydělal kolem 1 000, pracující v průmyslové výrobě kolem 600–700. Takový příjem byl srovnatelný i s platem začínajícího učitele. (Česká televize)

Reklama

Reklama