Reklama

Reklama

Poslední král

  • Norsko Birkebeinerne (více)
Trailer 1

Píše se rok 1204 a Norsko je rozervané občanskou válkou. Ve víru intrik umírá král a těsně před svou smrtí odhaluje, že má nemanželského syna – Håkona Håkonssona, dědice trůnu. Začíná zuřivý souboj o život malého dítěte. Loajální služebníci trůnu Skjervald (Jakob Oftebro) a Torstein (Kristofer Hivju) se snaží svého budoucího krále udržet naživu ze všech sil. Stojí proti nim neúprosná příroda i dánští nájezdníci, kteří neznají slitování. Obstojí dvojice hrdinů v nerovném souboji a dostane následníka trůnu do bezpečí? (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (106)

emma53 

všechny recenze uživatele

Fascinovalo mě jejich mistrovské sjíždění kopců spojené s honbou na koních. Neměli to herci v žádném případě jednoduché, protože ta zima tam skutečně taková byla. Tudíž chválím jejich herecké nasazení, které je mně osobně neznámé. Nechybí tam nic, co k takovým žánrům nahoře vypsaných patří a tudíž nemám důvod nedat vyšší ohodnocení. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Po vizuální stránce se snímku Poslední král nedá prakticky nic vytknout. Akorát se mi moc nezdá, že by v roce 1204 většina Norů brázdila zasněžené horské stráně obdobně jako Aksel Lund Svindal. Nicméně právě ty honičky na lyžích ještě zpestřily už tak dost strhující podívanou. Z historického hlediska film není příliš objevný, ovšem základní informace divák dostane alespoň písemnou formou. (70%) ()

Reklama

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Že filmaři ze severu umí o tom se ví. Navíc když točí o své historii a především o vikinzích, tak jsem se hodně těšil. Dostavilo se mírné zklamání. Bohužel si za to můžu tak trošku sám. Ono jak je člověk zblblej americkými seriály, filmy apod. kde jeden hrdina vystačí na vše, najednou mu přijde trošku střízlivější zpracování skoro nudné. Zde je to přesně ten případ. Navíc celkově mi to přišlo poněkud chladné. A teď nenarážím na krásnou krajinu, která je ve filmu zobrazena. Vše zachránil až konec, který má napětí a konečně válečníky v akci. Za mě slušných 60 procent, ale čekal jsem víc. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Sympatickej malej historickej film zasazenej do věčně zasněženého Norska. Dějově jednoduchý klasický, ale divácky vděčný příběh o útěku a záchraně nastupujícího krále. Pěkně natočený, s dobrými bitkami a skvělými záběry na historické lyžaře. Není to nějak přehnaně epické, ale je to celkem i uvěřitelné. ()

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Nádherná historická pohádka ze zasněženého severu (aneb Hakonsson a lyžníci), která je inspirovaná skutečnými historickými fakty. Najdeme zde v podstatě vše co tam má být a co mám u těchto filmů tak rád, to jest, čest, věrnost, hrdost, vlastenectví a boj za odkaz svých předků, versus x lstivost, intriky, podlá zrada a touha po moci, zkrátka klasický boj dobra se zlem. Samozřejmě nechybí ani kouzelná severská příroda, kamenné hrady či klasické dřevěné vesničky. Na druhou stranu je trošičku škoda, velmi rychle sfouknutého závěru, tam to rozhodně ještě mělo vygradovat, oproti tomu třeba scéna když Skjervald promlouval při hostině k vesničanům, kteří neměli tušení co je vlastně čeká a představoval jim nového krále, měla mnohonásobně větší sílu. Nicméně i tak u mě převažuje veliká spokojenost a ta úžasná hudba, která to vše ještě umocňuje nemá chybu. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (4)

  • Rovanko ako dej filmu tak aj jeho natáčanie prebiehalo v Nórsku, predovšetkým v Lillehammeri a Songdali. (MikaelSVK)
  • V 13. storočí sa zemiaky vo vtedajšom Nórsku ešte nevyskytovali. Prvá zmienka o nich pochádza až z roku 1750. (MikaelSVK)
  • Plakát filmu kopíruje stejnojmenný obraz "Birkebeinerne" (anglický název: "Skiing Birchlegs Crossing the Mountain with the Royal Child") malíře Knuda Larsena Bergsliena z roku 1869. Samotný název Birkebeinerne vychází z názvu politické strany "birkebeiner" (březonohí) v norské občanské válce. (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama