Reklama

Reklama

Devadesátník Zev (Christopher Plummer) se po smrti své ženy vydává z pečovatelského domu na útěk a na sedm desetiletí odkládanou cestu za pomstou. Bojuje se selhávající pamětí, ale má instrukce od přítele Maxe (Martin Landau), kterému podává zprávy o misi, v níž potřebuje získat zbraň a najít muže, odpovědného za smrt jejich rodin v Osvětimi a skrývajícího se pod cizí identitou. Zevovo urputné odhodlání ho vede na dobrodružnou cestu plnou neočekávaných zvratů při hledání toho správného viníka. Napětí, otázky morálky a šokujících odhalení v netradičně pojaté road-movie o stínech nacismu. (APK Cinema Service)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (310)

emma53 

všechny recenze uživatele

To je jeden z filmů, na které se nezapomíná. Já Remember viděla už dřív, ale na výkon Cristophera se nedá zapomenout, já byla přesvědčená, že jeho nemoc je skutečná, jak to dokonale zahrál. Jediným mínusem považuji jeho sci-fíčkové přechody, přelety a přejezdy od jednoho vězně k druhému, ale ta finální část to dokonale vynahradila. Čekala jsem všechno, ale tohle ne. Výborná kamera i ostatní herecké postavy, ale co nechápu, je fakt, že za tuhle roli nedostal Oskara. Co se mě týká, měl ho mít a dvakrát většího než ostatní. A Atomovi tleskám ve stoje, pokaždé mě něčím překvapí. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jasně, hlavně je to snímek o tom, jak se starý pán snaží nezapomenout na to, co má vlastně udělat, ale nic z toho se mu nedaří. Christopher Plummer je ale v roli devadesátiletého pomstychtivce skvělý. No, sám na to má už dobrý věk. Ale překvapivě ani scénář tohoto filmu není špatný a jednotlivé události jsou mnohdy opravdu neskutečně náhodné, ale přitom skvěle zapadají do vzorce. Finále skvělé. ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od většiny ostatních, Remember mě svým scénářem spíše zklamalo. Z Egoyanovo snímku Sladké zítřky jsem měl pocit, že jeho síla tkví v takové určité atmosferické nedoslovnosti. Remember sice atmosféru má, má skvělého Plummera, ale scénář mi přijde doslovný až běda. Pokud jste navíc viděli Tady to musí být, Zlomené květiny a třeba i Nadaného žáka, uvědomíte si, že všechno už jste v těchto, anebo jiných filmech viděli, a že Egoyan jede po té nejjednodušší a nejočekávanější cestičce, zatímco se ale snaží diváka uvádět v nejistotu a hrát na něj jakousi habaďůru. Film se tak, vlastně ne svojí vinou, stal pro mě trochu směšným, nemluvě o "shyamalanovském" twistu v samém závěru. 6/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Je pravdou, že chvílemi je tempo vyprávění u Egoyanova snímku značně strnulé a může zavánět nudou, avšak mě osobně příběh zaujal od samého začátku a tušíc, že to správné thrillerově laděné finále teprve přijde, sledoval jsem jej od počátku s očekáváním a zájmem. Pokaždé, když Zev našel a navštívil nějakého Kurlandera, stal se snímek napínavějším, byť se dalo tušit, že nepůjde o toho pravého. Spíše šlo o to, zda demencí trpící stařík neudělá nějakou hloupost. Samotný závěr je ovšem lahůdkou a přiznám se, že takové rozuzlení jsem nečekal. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tu treba do konečného hodnotenia skutočne vyčkať až do samotného konca a nerobiť predčasné súdy. Priebeh deja popravde nie je vôbec objavný, vieme, že starček ide hľadať tú správnu osobu podľa zoznamu štyroch rovnakých mien a tak je zrejmé, že až číslo 4 bude tým skutočne hľadaným. Všetci traja predchádzajúci ale mali zaujímavé povahové črty, pričom vám môže dosť prekážať, že sú poňatí až príliš jednorozmerne a povrchne. Ale opäť treba zopakovať, že si treba počkať až do konca, kedy sa aj rozhodnutie neísť príliš do hĺbky epizódnych postáv zmotivuje. Egoyan asi implicitne poukazuje prostredníctvom dávnej histórie koncentračných táborov aj na minulosť vlastného národa a titulné "remember" zrejme patrí aj tureckej vláde, ktorá nie a nie stále priznať farbu. Ale môže ísť aj o nadinterpretáciu, na to by dokázal zrejme odpovedať iba samotný Egoyan. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (15)

  • Aby Jürgen Prochnow vypadal starší pro roli Rudyho Kurlandera, musel být použit speciální make-up. (aporve)
  • Počas holokaustu sa väzni koncentračných táborov tetovali iba na jednom mieste, a to práve v Osvienčime. Poradové čísla dostali len väzni vybraní do práce. Ostatní väzni, ktorí prišli vlakom a boli považovaní za nespôsobilých na ťažkú ​​prácu – ako deti, mladí tínedžeri, tehotné ženy, hendikepovaní a starí ľudia – boli poslaní priamo do plynových komôr a zavraždení. Plynové komory boli maskované ako sprchy, aby sa predišlo prípadným vzburám. Tieto obete neboli nikdy registrované a nedostali žiadne tetovanie. To je jeden z dôvodov, prečo je dnes ťažké odhadnúť presný počet obetí. (Arsenal83)

Reklama

Reklama